23 січня 2024 р. 23:02

Вперед в минуле, або реванш маршруток? В Одесі скорочується кількість тролейбусів

Фото: Інтент

(Фото: Інтент)

За останні пів року в Одесі відбулися суттєві кадрові зміни на посадах, які пов’язані з транспортом. 29 вересня 2023 року Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився звільнити свого заступника Дмитра Жемана, який займав цю посаду з травня 2020 року. Саме з Дмитром Жеманом пов’язують покращення ситуації з електротранспортом транспортом в місті, зокрема, кінець руху маршрутних таксі 209 та 210, які дублювали тролейбусні маршрути й таким чином суттєво зменшували доходи КП "Одесміськелектротранс".

Це були не останні зміни. 1 грудня своїм розпорядженням Одеський міський голова Геннадій Труханов звільнив директорку Департаменту міського господарства Одеської міської ради Наталію Мостовських. А 14 грудня стало відомо, що йде з посади директор департаменту транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради Артем Сидоренко.

18 січня кореспондентка Інтента розмовляла з працівником КП, який на умовах анонімності повідомив, що на основних тролейбусних маршрутах скоротилася кількість машин на 10-15%. За його словами з середини січня значно збільшився інтервал на маршрутах №№ 3, 7, 8, 9, 10 та 12, тепер на кожному курсує в середньому на дві машини менше, ніж раніше, повідомляє наше джерело в "Одесміськелектротрансі".

За його словами 18 січня вранці на лінію вийшли лише сім тролейбусів з номером 12 та дев'ять дев’яток, що, на його думку, критично мало.

Рухомого складу не поменшало тільки на другому маршруті, й лише тому, що там в принципі всього два тролейбуси.

Транспортники такі процеси пов'язують зі зміною керівництва КП "Одесміськелектротранс", та припускають, що це робиться для того, щоб пасажиропотік перехопили маршрутники-приватники.

При цьому, на значних ділянках (Космонавтів - Адміральський, проспект Шевченка) тролейбуси №№ 7, 9 та 10 становлять ніби єдиний загальний маршрут. Наприклад дістатися з району п'ятої станції Фонтану до вокзалу можна на будь-якому з них. Послаблення цих маршрутів природно спровокує збільшення кількості маршруток.

Восьмий маршрут до недавнього часу був надпотужним - 14 машин та гарна обкатка.

Особливо болісно активізація автобусів може вдарити по десятому маршруту та восьмому, там "підніме голову" маршрутка №208, яка вже майже перестала конкурувати з тролейбусом. Також є припущення, що на такому тлі можна очікувати й воскресіння маршрутки №210, яка зараз взагалі не працює.

При цьому зрозуміло, що в КП є об'єктивні проблеми: дефіцит запчастин, депо завалене технікою, а ремонтувати нічим, відповідно, збільшується відсоток повернень техніки, тобто вона частіше ламається. Втім, за твердженням нашого інформатора, все це навіть в купі з тим, що багато водіїв мобілізовано, не може стати причиною такого різкого скорочення рухомого складу.

"Дійсно, людей стало менше, люди потрібні, але за бажання без скорочення можна було б обійтися і наявним складом. Не можна не визнати, що багато цих машин потребує ремонту, проте є інша проблема - гостра нестача запчастин через невчасно проведені або зовсім непроведені тендери", - повідомив наш анонімний співрозмовник.

Джерело також наполягає, що говорити про збитковість електротрансу не можна. Прибутки лише з тролейбусів перевищують 200 тисяч на тиждень.

"Нинішній керівник - протеже приватних перевізників зі Старосінної площі. Скорочення на маршруті №8 вже навіть розпочалося, але потім процес згорнули. Фінальна мета - відродити дев’яту маршрутку, адже тролейбуси на Черемушки (№№ 9 та 10) - дуже хлібні та добре накатані", - запевняє джерело.

Нагадаємо, кілька років тому міськрада ухвалила принципове рішення і повністю витіснила автобуси з популярних маршрутів №9 та №10, залишивши лише тролейбуси. Тоді питання, як й посилення всього електротрансу, лобіював тодішній директор КП Дмитро Жеман.

Інтент звернувся за коментарем до виконуючого обов’язки директора КП "Одеськміськелектротранс" Миколи Литовчука. В телефонній розмові Литовчук зазначив, що дійсно може статися ситуація, коли на маршрут може вийти менше тролейбусів, ніж зазвичай. Він пов’язав цю ситуацію з тим, що на підприємстві не хватає людей, частина водіїв залучена до лав ЗСУ. Точну кількість машин на кожному маршруті Микола Литовчук не назвав.

Олена Борисова

Поділитися