26 лютого 2024 р. 22:29

Розпродаж комунальної власності: підсумки лютневої сесії Одеської міської ради

Фото: Наталя Довбиш, Інтент

(Фото: Наталя Довбиш, Інтент)

Лютнева сесія Одеської міської ради була першою з початку війни, під час якої вийшло чимало так званих комерційних питань з приводу земельних відносин та приватизації комунальної власності. Щоправда, всі лоти підуть з аукціону. Крім того, депутатський корпус не тільки скоротився, але й виділив багатомільйонну допомогу казначейству, податковій та районній раді замість дронів.

"Центр публічних розслідувань" проаналізував підсумки сесії.

Мінус депутати та нові склади комісій

Сесія міської ради ознаменувалася складанням мандатів відразу чотирма депутатами. Олександру Ковальчук від "Слуги народу" повинні замінити незабаром, а ось Іллю ФрейманаВолодимира Іванова та Діну Яценко не будуть міняти на інших, адже вони були обрані від заборонених партій ОПЗЖ та Шарія.

Також в міській раді відразу декілька депутатів змінюють постійні комісії. Депутат Одеської міської ради Олексій Єремиця став головою постійної комісії Одеської міської ради з питань охорони здоров’я замість Віталія Саутьонкова. Останній не був у країні з першого дня війни. 

Олександр Едельман перейшов зі складу постійної комісії Одеської міської ради з питань житлово-комунального господарства у комісію з питань культури, туризму і міжнародних відносин. За даними "ЦПР", він прийняв таке рішення через зміну профільного віцемера.

Сергій Узунов долучився до складу постійної комісії Одеської міської ради з питань екології, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, зв’язку та інформаційних технологій. Тепер комісія, яку очолює Михайло Карпенчук, буде розблокована. Адже з її складу з одного боку виключили Іллю Фреймана, що склав мандат, а з іншого – додали Сергія Узунова.

Проте заблокована робота комісії з питань транспорту і дорожнього господарства. В ній зараз Петро Обухов та Юрій Шумахер. Адже Олександра Ковальчук покинула лави міської ради. Тож наразі не працює в місті дві комісії – з питань законності та транспорту.

Не працювала останнім часом комісія з питань комунальної власності,  економічної, інвестиційної політики та підприємництва. Її покинули депутати Терещук та Коробкова, а депутатка Людмила Варавва за деякими даними знаходиться за кордоном.

Одеса з бюджетом розвитку

Бюджет розвитку прийняли тільки наприкінці лютого, а не в грудні, як це відбувалося зазвичай. "ЦПР" приділяв багато уваги бюджетним змінам, тому звернемо увагу на деякі аспекти.

Одеська міська рада виділила чергову допомогу органам державної влади - податкової, казначейству, а ще й райраді.

  • Гроші підуть на матеріально-технічне та фінансове забезпечення діяльності виконавчого апарату Одеської районної ради у розмірі 2,6 млн грн на зарплатні.
  • На матеріально-технічне та фінансове забезпечення діяльності Головного Управління ДПС в Одеській області у розмірі 5 млн грн.
  • На закупівлю обладнання Управління Державної казначейської служби України 344 тис. грн.

Також міська рада в останній день внесла питання про зміни до цільової програми цивільного захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, у рамках якої заплановане будівництво, капітальний ремонт та реконструкція захисних споруд цивільного захисту на 163,5 млн грн (2025 рік – 100 млн грн).

Найбільше грошей отримає КП "Сервісний центр" (збільшення на 53 млн грн), де нещодавно змінився керівник. Ним став Зураб Шонія, який чимало років очолював ЖКС "Вузівський" при віцемері Анатолії Орловському. Зараз він повернувся до роботи в мерії.

Також внесли зміни до міської цільової програми "Безпечне місто Одеса", куди додали 131 млн грн.

Що стосується бюджету розвитку, то з ним не все так однозначно. Цікаво, що в мерії знайшли гроші на себе та ремонти своїх приміщень.

Так, на нещодавно відремонтовану будівлю Євромерії на Косівській виділяють на придбання обладнання і предметів довгострокового користування (моноблоки, БФП, кондиціонер, помпи для теплопункту) 1 млн 338 тисяч грн, а ще на придбання обладнання і предметів довгострокового користування (теплообмінники, кондиціонери, холодильне обладнання та фільтрувальні пристрої з метою доукомплектування системи вентиляції та кондиціонування повітря) 300 тисяч гривень.

Також вже вказане КП "Сервісний центр" буде робити капітальний ремонт приміщень по вул. Промислова, 27. Сума в програмі не вказується, проте разом з ремонтом бюветів вказано, що витратять 16,5 мільйонів на цей напрямок.

Найбільше грошей бюджету розвитку піде на дотації комунальним підприємствам – Теплопостачання міста Одеси – 500 млн грн та "Одесміськелектротранс" - 650 млн грн, хоча в останньому вже кажуть, що це замало та треба виділити на рік 943 млн грн. Це рекордна сума за останні як мінімум десять років, яку просили у цьому КП.

Депутатські фонди виросли


Інфографіка: ЦПР

Додамо, що рекордною буде сума і депутатського фонду. Кожному обранцю виділили 4 млн грн. До речі, на третій рік війни міська рада нарешті заборонила тим депутатам, що не працюють в місті витрачати депутатський фонд. 

Зазначимо, що цю інформацію на сайті міста приховали, проте "ЦПР" дізнався подробиці.

Цікаве інше, згідно з положенням про депутатський фонд, сума видатків на "ідеї депутатів" має не перевищувати 10% бюджету розвитку міста. Проте зараз, коли у воєнний час частину видатків забрали у міст, а також впали надходження у цілому, сума депутатських фондів перевищує цю цифру. Тож на сесії депутати проголосували, щоб під час дії воєнного стану не діяло таке обмеження.

"Розвиток" громадянського суспільства

Міська рада затвердила низку програм на підтримку громадянського суспільства та органів самоорганізації.

Так, одна з програм на 2024 – 2026 роки має фінансування в 31,5 млн грн. В ній пропонується реалізовувати низку проєктів за номінаціями. Тобто конкурсами: 

  • "Сприяння зайнятості та активному довголіттю людей похилого віку" - 200 тис. грн;
  • "Сприяння культурному, міжнаціональному та туристичному розвитку міста Одеси" - 200 тис. грн;
  • Проведення заходів, спрямованих на розвиток міжнаціональної взаємодії та збереження національних культур і традицій  у місті Одесі – 500 тис. грн;
  • Організація та проведення навчальних тренінгів, форумів, круглих столів з питань розвитку громадянського суспільства – 700 тис. грн;
  • Проведення соціальних досліджень та виготовлення інформаційних матеріалів, спрямованих на розвиток громадянського суспільства – 300 тис. грн тощо.

А ще сюди потрапила частина ліквідованої програми Fast-Track Cities протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитам та наркоманії (її депутати не підтримали на сесії). Це такі пункти, як:

  • "Надання комплексних профілактичних послуг за стратегією "зменшення шкоди" особам, віднесеним до ключових груп щодо інфікування ВІЛ, згідно з Переліком груп щодо інфікування ВІЛ та критеріїв їх визначення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15 вересня 2023 року № 1632" – 600 тис. грн.
  • "Впровадження комплексних комунікаційних програм громадського здоров’я з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів та інших інфекцій" – 600 тис. грн.

Програма викликала чимало обурень через питання її прозорості та ефективності.

Великий розпродаж комунальної власності

Ця сесія ознаменувалася розпродажем комунальної власності. Відразу 20 об’єктів будуть продані через аукціон. Серед них більшість приміщень та підвалів, проте є і окремо розташовані будівлі.

Наприклад, "Про включення до Переліку об'єктів малої приватизації комунальної власності територіальної громади м. Одеси, які підлягають приватизації у 2024 році, 19/100 частин нежитлових будівель, що розташовані за адресою: м. Одеса, пров. Монастирський, 6/1, та їх приватизацію". Передають під приватизацію приміщення загальною площею 90,4 кв.м, що є частиною зруйнованих приміщень Братського корпусу з трапезною 1824 року. Цікаво, що земельна ділянка, на якій розташований об’єкт належить батьку нардепа Ігорю Урбанському. А поки одну частину руїн продають, іншу передають в оренду.


Фото: prozorro.sale

Другий сумнівний лот – нежитлові приміщення, що розташовані за адресою: вул. Успенська, 42. Це одноповерхова будівля, яка була у переліку другого типу в оренді під ГО "Організація інвалідів соцзахищеності". Засновник – Лілія Делинська. Вона ж засновник ТОВ "ДАКІР", що приватизувала два приміщення на схилах проспекту Шевченка, де хотіли звести Урбан-парк. Тож, скоріш за все, будівля піде під забудову.

Ще одна по суті ціла будівля - за адресою: м. Одеса, Миколаївська дорога, 201. На фото це СТО.


Фото: Google maps

Земельні питання 

Почнемо з відведення 68 соток землі на Краснова, 2-Б  для розміщення та обслуговування споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства ПП "Нікас" в оренду на 20 років. Як зазначив депутат Володимир Корнієнко, на цій території знаходиться курган та поховання. Це питання резонансне, адже на минулій сесії фракція "Слуга народу" виступила проти відведення землі напроти цієї ділянки за адресою Краснова 4-б ТОВ "Екател Авто" для будівництва та обслуговування паркінгів. Земельна ділянка викликала резонанс на сесії міської ради через те, що тут раніше вірогідно було єврейське кладовище. Ексдепутатка Коробкова інформувала, що є звернення Одеської ОВА, в якому зазначено, що ця ділянка знаходиться в зоні охорони пам'ятки археології місцевого значення. Тоді голосів вистачило, а ось зараз при голосуванні не було жодних заперечень.


Фото: Одеське життя

Ще одне важливе питання – відведення під новий багатоквартирний будинок на Торговій, 22 для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Площа об'єкта невелика - всього 0,3067 га. Раніше планувалося будувати торгівельні площі на місці колишньої бані, проте під час підготовчих робіт на будівництві завалився сусідній будинок за адресою Торгова, 20. Тож після відселення мешканців змінилися й план. Тепер "Некс Джен Девелопмент" запланувало зовсім інший об'єкт.


Фото: privatization.gov.ua

Найважливіше питання – початок відведення землі на Французькому бульварі, де компанія "Каплор 7", яка 14 вересня 2021 року виграла аукціон з приватизації заводу "Одесавінпром" за 234,9 млн грн, почала відводити під об’єкт землю. Депутати підтримали пункт про об’єднання відразу трьох ділянок заводу в 1,763 га  поки що для розміщення та експлуатації основаних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Землю власник заводу хоче взяти в оренду на 15 років, до початку реалізації планувальних рішень території. Раніше ЗМІ писали, що компанія "Каплор 7" пов'язана з одеським бізнесменом Вадимом Альперіним.

Також ТОВ "АКРОПОЛЬ БІЛДІНГ" відвело 14 соток за адресою: Фонтанська дорога, 25-А, де може з’явися об’єкт торгівлі. Раніше тут був банк "Восток", а також Благодійний фонд "Милосердя Віктор".

Олеся Калайтович

Поділитися