13 лютого 2024 р. 23:58

Від початку війни 10 депутатів перестали зʼявлятись на засіданнях Одеської міської ради: дослідження

Фото: ЦПР, Наталя Довбиш

(Фото: ЦПР, Наталя Довбиш)

Упродовж третього року каденції депутатів Одеської міської ради VIII скликання, що тривав з листопада 2022-го по листопад 2023-го, менше половини засідань сесій відвідали шестеро обранців, а двадцятеро натомість не пропустили жодного.

Як повідомляє Центр публічних розслідувань, про це свідчать результати моніторингу відвідування сесій і депутатської роботи в постійних комісіях, який провели експерти всеукраїнської громадської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад". Дослідження охопило діяльність 61 з 64 депутатів Одеської міської ради. 

Зміни у депкорпусі

Наприкінці третього року повноважень у складі Одеської міської ради відбулись певні зміни: у жовтні 2023 року до лав ЗСУ мобілізувався депутат і за сумісництвом заступник одеського міського голови Олег Бриндак. Ще два депутати — Вадим Терещук та Олена Коробкова — склали повноваження 29 листопада 2023 року. Однак протягом майже всього року повноважень ці депутати виконували свої обов’язки, тож їх не було виключено з річного моніторингу. Водночас з 2021 року не є предметом моніторингу діяльність депутатів Олексія Нагаткіна та Ганни Шабанової, відкликаних Партією Шарія. У вересні 2023 року стало відомо про передчасну смерть депутата Івана Демченка

Аналіз експертів базувався на вивченні протоколів засідань ради та комісій, відеотрансляцій засідань, результатів голосування депутатів Одеської міської ради VIII скликання, оприлюднених на офіційному сайті міста або Депутатському порталі. Також були проаналізовані протоколи засідань постійних комісій, надані у відповідь на запит про доступ до публічної інформації Департаментом організації роботи ради.

Відвідуваність сесій

За період з листопада 2022-го по листопад 2023 року відбулося девʼять пленарних засідань Одеської міської ради

Свою роботу в стінах Одеської міської ради продовжують чотири фракції: "Довіряй ділам", "ЄС", "Слуга народу", "Партія Шарія" і позафракційні депутати, до складу яких входять і депутати від колишньої фракції "ОПЗЖ".

Якщо проаналізувати присутність депутатів на сесіях за третій рік повноважень у розрізі фракцій, то в середньому відсоток відвідуваності сесій представниками трьох фракцій ("Довіряй ділам", "ЄС" та "Слуга народу") складає 71%, позафракційними  депутатами - 68%.

Щодо персонального відвідування депутатами засідань ради, то лише 20 з них не пропустили жодного та мають показник 100% відвідування сесій за період моніторингу: Олександр Авдєєв, Олексій Асауленко, Олександр Байдерін, Анастасія Большедворова, Олег Етнарович, Олексій Єремиця, Ігор Коваль, Володимир Корнієнко, Марина Лозовенко, Ольга Макогонюк, Жанна Мандриченко, Левон Нікогосян, Петро Обухов, Світлана Осауленко, Тетяна Плаксій, Олексій Потапський, Дар’я Рибак, Роман Сеник, Дмитро Танцюра, Сергій Шматько

Пропустили лише одне з дев’яти засідань за рік десять депутатів: Андрій Вагапов, Людмила Варавва, Олена Вододюк, Олег Звягін, Михайло Карпенчук, Андрій Кісловський, Ірина Куценко, Олександр Матвєєв, Світлана Попова, Едуард Стась.

Від п’яти до семи засідань сесій відвідали 15 депутатів: Оксана Антонішак, Ігор Батраков, Олег Бриндак, Ірина Головатюк-Юзефпольська, Сергій Данилюк, Наталія Жукова, Олександр Іваницький, Василь Ієремія, Лілія Леонідова, Вадим Мороховський, Сергій Страшний, Андрій Терновський, Сергій Узунов, Олег Філімонов, Олександр Шеремет.

Менше половини засідань сесій відвідали шестеро депутатів: Олена Коробкова та Віктор Наумчак були присутніми лише на двох засіданнях за рік повноважень, а Олександр Едельман, Ольга Квасніцька, Олександра Ковальчук та Юрій Шумахер були на чотирьох засіданнях. 

Загалом з 24 лютого 2022 року десять депутатів перестали з’являтися в стінах ради: Нікіта Авдєєв, Віктор Баранський, Богдан Гіганов, Олена Зефнер, Володимир Іванов, Віталій Саутьонков, Іван Семчук, Вадим Терещук, Ілля Фрейман та Діана Яценко. Нікіта Авдєєв та Ілля Фрейман були присутніми в онлайн-форматі на першій після повномасштабного вторгнення сесії Одеської міської ради 29 червня 2022 року.

Майже такий самий рівень відвідуваності засідань сесій депутати демонстрували й минулого року.

Як працюють постійні комісії Одеської міської ради

У складі Одеської міської ради діють 12 постійних комісій

  1. Постійна комісія з питань планування бюджету і фінансів. 
  2. Постійна комісія з питань комунальної власності, економічної, інвестиційної, державної регуляторної політики та підприємництва.
  3. Постійна комісія з питань  культури, туризму і міжнародних відносин.
  4. Постійна комісія з питань транспорту і дорожнього господарства.
  5. Постійна комісія з питань  соціальної політики та праці.
  6. Постійна комісія з питань  просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин.
  7. Постійна комісія з питань планування забудови територій, міського дизайну, архітектури та охорони культурної спадщини.
  8. Постійна комісія з питань житлово-комунального господарства.
  9. Постійна комісія з питань регламенту депутатської етики та запобігання корупції.
  10. Постійна комісія з питань охорони здоров’я.
  11. Постійна комісія з питань  освіти, спорту, та взаємодії з громадськими організаціями.
  12. Постійна комісія з питань  екології, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їх наслідків, зв’язку та інформаційних технологій.

Протягом року сталися зміни в персональному складі постійних комісій міської ради, що вплинуло на можливість повноцінно функціонувати окремим з них.

Постійна комісія з питань регламенту депутатської етики та запобігання корупції фактично припинила свою роботу через вихід з її складу двох депутаток — Світлани Попової та Оксани Антонішак. У складі лишилась тільки її голова Ольга Квасніцька. Тож наразі комісія не може продовжувати роботу, оскільки відповідно до Положення про постійні комісії, "склад постійної комісії не може бути більше ніж 6 депутатів і менш ніж три депутати міської ради".

Вперше за 2,5 роки у раді запрацювала постійна комісія з питань культури, туризму і міжнародних відносин. Це стало можливим саме через включення до складу комісії Оксани Антонішак, яка попередньо вийшла з комісії по регламенту. Тож комісія з 11 липня 2023 року провела три засідання. 

З 7 лютого 2022 року не засідає постійна комісія з питань екології та запобігання надзвичайним ситуаціям. Від загального складу з п’яти осіб у раді працюють тільки двоє депутатів —  Михайло Карпенчук та Ігор Батраков, ще троє зникли після 24 лютого.

Шестеро депутатів не входять до складу жодної з постійних комісій: Віктор Баранський, Олексій Єремиця, Володимир Іванов, Володимир Корнієнко та Сергій Узунов, секретар ради Ігор Коваль не входить до складу комісії за посадою.

Як обранці брали участь у роботі комісій

За інформацією з протоколів засідань, оприлюднених на Деппорталі, а також за даними, що були надані у відповідь на запит від ОМР, експерти проаналізували, як депутати відвідують засідання своїх комісій. Варто зауважити, що постійна комісія з питань просторового розвитку, землеустрою та регулювання земельних правовідносин у період з листопада 2022 по листопад 2023 провела 26 засідань. Але на Депутатському порталі відсутні протоколи з девʼяти засідань. У відповіді на запит у Департаменті з організації роботи ОМР зазначили, що голова комісії не надав протоколи. 

Середній показник відвідуваності засідань постійних комісій є схожим на дисципліну відвідування сесій. Так, не пропустили жодного засідання постійної комісії 21 депутат: Одександр Авдєєв, Оксана Антонішак, Олексій Асауленко, Олександр Байдерін, Андрій Вагапов, Олена Вододюк, Олег Етнарович, Наталія Жукова, Олександр Іваницький, Ірина Куценко, Лілія Леонідова, Марина Лозовенко, Олександр Матвєєв, Левон Нікогосян, Петро Обухов, Світлана Осауленко, Тетяна Плаксій, Едуард Стась, Сергій Страшний, Олег Філімонов, Олександр Шеремет.

Ще 17 депутатів мають показник відвідуваності, що коливається від 60% до 97%: Анастасія Большедворова, Людмила Варавва, Сергій Данилюк, Олег Звягін, Василь Ієремія, Олександра Ковальчук, Олена Коробкова, Ольга Макогонюк, Жанна Мандриченко, Вадим Мороховський,  Світлана Попова, Олексій Потапський, Дар’я Рибак, Роман Сеник, Дмитро Танцюра, Андрій Терновський, Сергій Шматько. 

Менше половини засідань постійних комісій відвідали три депутати: Андрій Кісловський був присутнім на 40% засідань, Юрій Шумахер — на 25%, Олег Бриндак відвідав 20% засідань постійної комісії.

Ще восьмеро депутатів не відвідали жодного засідання постійної комісії Одеської міської ради за період з листопада 2022 по листопад 2023 року: Нікіта Авдєєв, Ірина Головатюк-Юзефпольська, Олександр Едельман, Олена Зефнер, Віктор Наумчак, Віталій Саутьонков, Вадим Терещук, Діна Яценко.

Аналіз відвідування засідань комісій шістьома депутатами не здійснювався через те, що ці комісії не провели жодного засідання протягом третього року повноважень: Ігорем Батраковим, Богданом Гігановим, Михайлом Карпенчуком, Ольгою Квасніцькою, Іваном Семчуком, Іллею Фрейманом.

Нагадаємо, що відповідно до п 5 ст. 20 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад", "у разі пропуску депутатом протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії, членом якої він є, невиконання ним без поважних причин рішень і доручень ради та її органів відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку."

Сергій Лозовський

Поділитися