29 грудня 2023 р. 22:14

Втеча депутатів та нова обласна влада: підсумки місцевого самоврядування на Одещині

Фото: офіс Президента

(Фото: офіс Президента)

2023 рік за деякими прогнозами мав бути переломним та навіть говорили про вибори. Проте багато чого не виправдалося. І навпаки: неочікувано в Одесі фактично перезапустили владу, як в області та районі, так і в обласному центрі.

"Центр публічних розслідувань" зібрав головні підсумки року у місцевому самоврядуванні.

Новий голова області 

Титанічні зміни чекали у цьому році обласну владу. У березні президент Володимир Зеленський звільнив попереднього очільника Одещини Максима Марченка, а 31 травня підписав указ про призначення Олега Кіпера головою Одеської обласної військової адміністрації. 


Фото: Facebook-сторінка Олега Кіпера

Кіпер перший силовик на посаді голови регіону. Донедавна він очолював Київську міську прокуратуру. Його призначення не обійшлося без резонансних історій. На початку лютого журналісти "Схем" повідомили, що він провів відпустку за кордоном. З’явилася інформація, що російський паспорт дружини посадовця – Ірини Кіпер – все ще чинний. При цьому чиновник казав, що його дружина відмовилася від громадянства рф. 

Після Марченка стиль управління Кіпера регіоном змінився. Він відкрив пляжі регіону, з'являвся як поряд з мером Одеси Геннадієм Трухановим, так і волонтеркою Катериною Ножевніковою. Остання як представниця пікетувальників на Думській площі, взяла участь у засіданні комісії з питань тендерів в ОВА.


Фото: Одеська ОВА

Фактично створення робочої групи "Прозорість та підзвітність" для боротьби з корупцією стала першою ластівкою змін у відносинах між Кіпером та головами міст. Після цього почали скасовувати частину тендерів місцевої влади. Наприклад, в листопаді Одеська ОВА скасувала тендери на суму майже 13 мільйонів гривень, визнавши їх непотрібними, віддавши перевагу фінансуванню Збройних сил. Це, звичайно, невелика сума, проте перегляд бюджетів відбувся по всій області.

Кадровий переворот в ОВА

У самій ОВА змінили практично всіх топчиновників та низку керівників лікарняних закладів. Фактично з команди Марченка на посаді залишився лише Дмитро Радулов. Інші заступники були звільнені. 

Найбільше змін зазнали лікарняні заклади. Кіпер змінив принципи фінансування закупівель та замкнув його на комунальній установі "Одеська обласна база спеціального медичного постачання". Прийняття цього рішення на сесії Одеської обласної ради не обійшлося без політичної складової. Депутати від більшості облради намагалися блокувати роботу комісій. Голова ОВА вперше публічно виступив та розкритикував політиків, що блокують ініціативи адміністрації. Найбільше критиці підвелися депутати від фракції "Довіряй ділам" Олександр АхмеровМарат Корольов та Алла Стоянова. Остання перед цим покинула посаду директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної (військової) адміністрації. "Як вам довіряти, якщо ви робите шоу, закриваєте комісії, бо не має кворуму?", -  питав Кіпер.


Фото: Інтент

Сутність проєкту полягає в централізації всіх закупівель за відсоток:
•    3% суми договору, якщо очікувана вартість закупівлі становить не більш як 10 млн гривень; 
•    2% суми, якщо становить не більш як 50 млн гривень; 
•    1% суми договору, якщо очікувана вартість становить не більш як 100 млн гривень; 
•    0,5% суми договору про закупівлю, якщо вартість становить більш як 100 млн гривень. 

Нові головні лікарі 

Змінилася чимала кількість головних лікарів. Повернулися до топпосад керівники, які були звільнені екскерівником департаменту охорони здоров’я Наталією Одарій-ЗахарьєвоюОчільник ОВА призначив керувати центром екстреної меддопомоги Одещини його ексдиректорку Світлану Ізосімову, що раніше керувала лікарнею соціально значущих хвороб. Її звільнили 12 липня 2022 року під час позачергової сесії обласної ради. Офіційною причиною стало те, що спеціальна робоча група з перевірки ефективності використання та забезпечення збереження майна виявила численні порушення. Група тоді заактувала, що Ізосімова самостійно без узгодження з органом управління вирішила розмістити вільні кошти, отримані від Національної служби здоров'я України для забезпечення реалізації програми медичних гарантій на депозитному рахунку в комерційному банку АТ "Креді Агріколь Банк", не забезпечувала використання грантових коштів понад два роки та призначила собі премії у сумі 616 тисяч 359 грн, зокрема за 2021 рік у розмірі 610 тисяч 104 грн та у 2022 році – 6 тисяч 255 грн. Лікарка оскаржувала звільнення через суд та називала ці дані наклепом. 


На фото Світлана Ізосімова

Інше резонансне призначення — Ольга Покітко, що очолила онкодиспансер, а раніше працювала у шкірвендиспансері. Таке призначення обурило голову Одеської облради Григорія Діденка. Він направив кілька листів на адресу голови Одеської обласної військової адміністрації Олега Кіпера з вимогою переглянути його кадрові рішення. Аргументи Діденка полягають у тому, що Покітко раніше очолювала "Одеський обласний шкірно-венерологічний диспансер" і під час його перевірки навесні 2022 року було виявлено безліч фінансових порушень. 


На фото Ольга Покітко

Депутати-втікачі та нова більшість

За 2023 рік склали мандати відразу сім депутатів. Обраних від партії Шарія — Андрій НікулОлександр Проваренко, "ОПЗЖ" — Тетяна ЧистяковаСемен КоржВолодимир ОсиповОлексій Ігнатьков, "Батьківщини" — Олег Казимиров, "Слуг народу" – Олег Каптур. Що стосується Каптура, то ЗМІ писали, що його позбавили мандата через конфлікт з Григорієм Діденку. Його місце зайняв Олександр Ворохаєв

Якщо у 2020 році більшість в раді складали партії: "Слуга народу", "Довіряй ділам", "Батьківщина" та "Європейська солідарність", то увесь 2023 рік пройшов у конфронтації "Слуг народу" та "ЄС". Проте позафракційні депутати, у тому числі від заборонених партій, допомогли Григорію Діденку зберегти більшість.

Влітку на фоні цього конфлікту своїх посад позбулися голова бюджетної комісії Ольга Юрко та керівник комісії з управління майном спільної власності громад Микола Дерев'янко. Останній, щоправда, перебував у цей час у СІЗО за підозрою у підробленні документів та їх використання, шахрайським заволодінням державним майном, службового підроблення (ч. 3 ст. 28, ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України). За даними слідства, депутат розробив схему збагачення через реєстрацію права власності на об’єкти нерухомості та земельні ділянки, що прямо або опосередковано були власністю держави та територіальних громад. 

Одеська райрада: депутатів втрачають, а заступників обрати не можуть

Одеська райрада, хоча не так популярна для ЗМІ, проте політично дуже показова. В цьому році тут також було неспокійно. Більшість зі "Слуг народу", "Довіряй ділам" та "ЄС" розвалилася. "ЄС" перейшла в опозицію, а тому голосів періодично не вистачає то на затвердження заступника в особі Аркадія Мкртичяна, то на складання повноважень депутатами від "ОПЗЖ". Тож райрада також, як і обласна, у політичних дискусіях.

Цікаво, що на сайті райради закрита інформація про її керівництво. Не зрозуміло, чого керманичі так бояться?

У складі райради також чимало змін. Тут склали мандати відразу два депутати від "Слуг народу" — Олександр Ворохаєв та Олег Кудашкін, один депутат "Довіряй ділам" Олексій Стецюк, а також три від "ОПЗЖ" Лада РибалкаЛілія Новіцька та Віталій Кальчев.


На фото Жеман та Гринчак

В Одеській РДА зміни більш значні. Тут змінився голова – ним став Олександр Гринчак. Куди більш цікаво, що його радником став колишній віцемер Дмитро Жеман. Він у перспективі має зайняти пост заступника, а можливо і перейти в ОВА. Сам пан Дмитро ніяк не коментує нову роботу після стількох років у команді Труханова. Самого ж Гринчака джерела називають майбутнім головою ОВА, коли Олег Кіпер отримає підвищення.

Олеся Калайтович

Поділитися