24 січня 2024 р. 07:59

Обласна адміністрація - монополіст: хто і як формує бюджет Одеської області

Фото: Одеська ОВА

(Фото: Одеська ОВА)

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну депутати Одеської обласної ради втратили будь-яку можливість формування бюджетів. Якщо в громадах рішення приймали депутати на сесіях, то  питання формування та витрат бюджету регіону перейшли до чиновників Одеської обласної військової адміністрації.

Корупційні ризики бюджетів 2023-2024 на Одещині досліджували журналісти Центра публічних розслідувань

З чого складається бюджет

На воєнний час відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2022 року №252 "Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану" у разі утворення військових адміністрацій бюджетні повноваження здійснюють військові адміністрації відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану". 

Таким чином, згідно з офіційною відповіддю на запит "ЦПР", бюджет Одещини на 2023 рік затверджено розпорядженням начальника обласної державної (військової) адміністрації від 23.12.2022 року № 903А-2022 та внесення змін до обласного бюджету затверджено відповідними розпорядженнями голови ОВА.

Мало того, для розгляду на засіданнях постійних комісій обласної ради під час воєнного стану проєкт бюджету Одеської області на 2023 та 2024 роки не надавався, тому копії протоколів постійних комісій обласної ради з зазначеного питання відсутні. Отже, наразі Одеська обласна рада по суті не впливає на процес формування бюджету на воєнний час, у всякому випадку у розгляді бюджету як такого.

Проте можна згадати, що наприкінці 2023 року значну частину закупівель по лікарнях передали в одні руки. Йдеться про визначення комунальної установи "Одеська обласна база спеціального медичного постачання" централізованою закупівельною організацією для медичних закладів. Тоді вперше на сесії очільник ОВА Олег Кіпер фактично виступив з прямою критикою депутатів, що блокують ініціативи адміністрації.

"Щодо створення майданчика, де будуть проходити закупівлі, щоб лікарі займалися лікуванням, а закупівлі проходили прозоро. Комісії з цього питання переносилися, депутати виходять, щоб не було кворуму. Вам не цікаво, що ми хочемо зробити", - заявив тоді він.

Найбільше критиці підвелися депутати від фракції "Довіряй ділам" Олександр АхмеровМарат Корольов та Алла Стоянова. Остання нещодавно покинула посаду директорки Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної (військової) адміністрації. 

Сутність проєкту полягає в централізації всіх закупівель за відсоток:

  1. 3% суми договору, якщо очікувана вартість закупівлі становить не більш як 10 млн гривень; 
  2. 2% суми, якщо становить не більш як 50 млн гривень; 
  3. 1% суми договору, якщо очікувана вартість становить не більш як 100 млн гривень; 
  4. 0,5% суми договору про закупівлю, якщо вартість становить більш як 100 млн гривень. 

Таким чином відтепер всі лікарні будуть передавати ці повноваження централізованій службі. Зазначимо, що поки нового голову цього органу та команду не представлено. Раніше всі закупівлі робили самі лікарні. Відтепер вони втрачають цей вплив та мають замовляти необхідне цьому КП.

Фактично питання було в тому, що голів лікарень затверджує на сесії обласна рада. Тобто це контроль депутатів, а ось коли буде єдина установа, то контролювати буде значно важче. Тим більше, що Кіпер повернув або призначив без рішення сесії багатьох керівників.

На що витрачаємо гроші

Доходи обласного бюджету-2023 склали 7 млрд 70 млн грн, у тому числі доходи загального фонду — 5 млрд 598 млн  гривень та доходи спеціального фонду – 1 млрд 472 млн гривень.

Видатки обласного бюджету у сумі 8 млрд 313 млн гривень, у тому числі видатки загального фонду – 5 млрд 88 млн гривень та видатки спеціального фонду – 3 млрд  224 млн грн.

Що важливо під час війни – резервний фонд обласного бюджету становив 158 млн грн,  що становить 3 відсотки видатків загального фонду.

Куди більше цікаво, хто витрачає гроші. Так, найбільше грошей "переробив" Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства ОВА – більш мільярда, на другому місці – Депфін (щоправда, тут чимало субвенцій, проте це теж гроші) – 886 млн грн, а на третьому місці — Одеська обласна рада – 205 млн грн.

Це гроші, які могли витрачати профільні департаменти, проте витрачала облрада. За даними джерел ЦПР, частково це так званий депутатський фонд. В облраді він неформальний та існував ще до війни у такому вигляді.


Інфографіка: ЦПР

88 мільйонів з них – надання фінансової підтримки комунальним підприємствам (установам, організаціям) спільної власності територіальних громад Одеської області, які забезпечують діяльність обласної ради та обласної державної адміністрації.

Що стосується найдорожчих тендерів, то без оборонних це такий перелік:


Інфографіка: ЦПР

Що змінилося у 2024 році

У 2024 році фактично контроль за бюджетним процесом повністю залишився в обласній державній адміністрації. Обласна рада не приймала на сесії бюджет Одеської області.

Як вже ми писали вище, відбулася реформа у сфері закупівель медичної галузі.

Ситуація по доходах виглядає набагато гіршою у порівнянні з минулим роком. Це також пов'язано зі змінами у бюджетному законодавстві. Доходи обласного бюджету заплановані у сумі 4 млрд 137 млн гривень, у тому числі доходи загального фонду – 3 млрд 905 млн  гривень та доходи спеціального фонду – 232 млн  гривень (було у 2023 році 7 млрд 70 млн грн, у тому числі доходи загального фонду - 5 млрд  598 млн  гривень та доходи спеціального фонду – 1 млрд 472 млн гривень).

Видатки обласного бюджету у сумі – 4 млрд 139 млн гривень, у тому числі видатки загального фонду – 3 млрд 906 млн гривень та видатки спеціального фонду  – 232 млн гривень (було минулого року 8 млрд 313 млн гривень, у тому числі видатки загального фонду – 5 млрд 88 млн гривень та видатки спеціального фонду – 3 млрд  224 млн грн).

Резервний фонд обласного бюджету - 157 млн гривень, що становить 4 відсотки видатків загального фонду обласного бюджету.

Видатки за програмами фактично ще не розподілені. У бюджеті вказано про 55 мільйонів на підтримку КП, 15 мільйонів на утилізацію відходів тощо. Тобто фактично ще сьогодні цільові програми не затверджені, а Одеська область живе з рішення, яке зазнає суттєвих змін, адже розподілено лише 81 мільйон гривень.

Олеся Калайтович

Поділитися