09 листопада 2023 р. 08:02

Централізовані медичні закупівлі та конкурси замість дронів: підсумки сесії Одеської обласної ради

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Сесія Одеської обласної ради здебільшого обговорювалася з приводу політичних питань взаємодії між депутатами різних фракцій. Між тим паралельно з цим в регіоні передали чимало дозволів на вилов риби, організацію закупівель та домовилися про звіти.

Центр публічних розслідувань проаналізував рішення депутатів під час засідання 3 листопада.

Централізація закупівель

Вперше на сесії виступив очільник ОВА Олег Кіпер. Він розкритикував депутатів, що блокують ініціативи адміністрації. Особливо це стосувалося питання з визначення комунальної установи "Одеська обласна база спеціального медичного постачання" централізованою закупівельною організацією для медзакладів.

Голова області зауважив, що це пілотний проєкт, який працює у Міністерстві охорони здоров’я з централізації закупівель.

"Щодо створення площадки, на якій будуть проходити закупівлі, щоб лікарі займалися лікуванням, а закупівлі проходили прозоро. Комісії з цього питання переносилися, депутати виходять, щоб не було кворуму. Їм доповідають мої заступники, але їм смішно, їх не цікавить, що говорять. Вам не цікаво, що ми хочемо зробити", - заявив він.

Більш усього критиці підверглися депутати від фракції "Довіряй ділам" Олександр АхмеровМарат Корольов та Алла Стоянова. Остання нещодавно покинула посаду директора Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної (військової) адміністрації. 

"Як вам довіряти, якщо ви робите шоу, закриваєте комісії, бо не має кворуму?", -  спитав Кіпер.

У відповідь Ахмеров зауважив, що обласна рада створила два роки тому підприємство по закупівлям, і хотілось почути звіт: "Наша фракція всі питання відпрацювала. Тому я вважаю зауваження некоректним".

Сутність проєкту полягає в централізації всіх закупівель за відсоток:

  • 3% суми договору, якщо очікувана вартість закупівлі становить не більш як 10 млн гривень; 
  • 2% суми, якщо становить не більш як 50 млн гривень; 
  • 1% суми договору, якщо очікувана вартість становить не більш як 100 млн гривень; 
  • 0,5% суми договору про закупівлю, якщо вартість становить більш як 100 млн гривень. 

Таким чином всі лікарні будуть передавати ці повноваження централізованій службі. Зазначимо, що керівника цього органу та команду не представили. Раніше всі закупівлі робили самі лікарні. Відтепер вони втрачають цей вплив та мають замовляти необхідне цьому КП.


Голосування за єдині медтендери

Використання природних ресурсів лиманів

Чимало дозволів на сесії облради віддали товариствам на вилов риби у Тилигулі:

  • ТОВ "Ліман";
  • ТОВ "ТИЛІГУЛ ПЛЮС";
  • Приватному підприємству "ТИЛІГУЛ";
  • Приватному підприємству "ІМ. ЛЕЙТЕНАНТА ШМІДТА" у межах регіонального ландшафтного парку "Тилігульський" у 2023 році.

Цікаво, що проти останнього підприємства розглядалося провадження у Миколаївської області про визнання протиправними дій щодо оформлення та видачі дозволу від 20.03.2020 р. на спеціальне використання природних ресурсів. Провадження було закрите через  анулювання Управлінням Державного агентства меліорації та рибного господарства у Миколаївській області дозволу на спеціальне використання водних біоресурсів у рибогосподарських водних об`єктах. Цими рішеннями практично не регулюється взагалі вилов риби окрім камбали-глоси. Такі види риби як атерина, хамса чорноморська, кефалеві, бички та піленгас не лімітуються взагалі.

Конкурс на сільській благоустрій

Привернув увагу конкурс Одеської облради з благоустрою за 5,5 млн гривень. Положення подав на сесію відділ кадрової роботи та нагород апарату обласної ради, вніс голова обласної ради Григорій Діденко.

Згідно з документом, конкурс "проводиться з метою підтримки діяльності та активізації ініціатив органів місцевого самоврядування області у вирішенні питань благоустрою, збереженні інфраструктури, історичних, культурних і природних пам’яток, розвитку територій та створенні сприятливого для життєдіяльності людини довкілля".

Не зрозуміло, чому є потреба у затвердженні у листопаді рішення про проведення конкурсу. 


Фото: Таміла Афанасьєва/facebook

Ще більше цікаво, що зараз, судячи з фото, такий конкурс проводиться. Адже в проголосованому проєкті він має пройти до 15 вересня у трьох зонах:

  •  перша зона – північні райони: Подільський, Роздільнянський; 
  • друга зона – центральні райони: Одеський, Березівський; 
  • третя зона – південні райони: Білгород-Дністровський, Болградський, Ізмаїльський. 

Перший етап проводиться до 1 червня. Проте чомусь 6 листопада проходило засідання з результатами конкурсу, про що повідомляла депутатка Таміла Афанасьєва. Це як мінімум не відповідає положенню.

Додамо, що практично всі фракції облради підтримали рішення крім Євросолідарності.


Голосування щодо конкурсу

У волонтерів проведення конкурсу викликало обурення. Адже під час війни вирішили витратити 5,5 млн грн: "22 людини під час війни займаються розподілом 5 млн гривень на конкурси. У той час, коли гинуть щодня люди, коли десятки тисяч людей по всій країні намагаються допомагати армії — плетуть, вантажать, возять, збирають гроші (які ви знаєте куди витрачаєте), шиють форму, купують дрони, збирають ліки... Які ж ви просто невиліковні", — зазначила волонтерка Катерина Ножевнікова.

Під час засідання сесії облради депутати відмовилися знімати кошти на нагороди (годинники та відзнаки) та на конкурс з благоустрою населених пунктів. 

"Я просила зупинити витрачання коштів на період воєнного стану", - зазначила депутатка Юлія Чухало. Проте обидві поправки не пройшли голосування.

Депутатам обласної ради доведеться звітувати

На сесії депутатам нагадали про потребу звітувати перед виборцями. Минулого року під час війни звіти не презентували, проте з ними можна ознайомитися на сайті облради.

Рішенням пропонується встановити орієнтовні строки проведення звітів депутатів за 2023 рік перед виборцями у термін до 31 січня 2024 року. Депутати мають проінформувати обласну раду про результати обговорення звітів, про свою роботу, зауваження і пропозиції, які надали виборці на адресу ради та її органів, а також про доручення, надані депутатові у зв’язку з його депутатською діяльністю. 

Цікаво, що цієї сесії було мало депутатських звернень. І всі не підтримала рада. Проєкти підготувала одна фракція – "Батьківщина":

  • "Про звернення депутатів Одеської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо справедливих, економічно обґрунтованих тарифів на електроенергію для населення".
  • "Про звернення депутатів Одеської обласної ради до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України щодо проєкту Закону про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни".

Запитів депутатів не було. 

Олеся Калайтович

Поділитися