20 лютого 2024 р. 14:59

Обрано 64, в сесійній залі 47: одеська міська рада втрачає депутатів

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Напередодні першої у 2024 році сесії Одеської міської ради, що запланована на 21 лютого, варто згадати, а ще краще порахувати, хто саме приймає рішення у сесійній залі. Підрахунки будуть арифметичними, але з політичним контекстом.

За результатами чергових місцевих виборів 2020 року до Одеської міської ради увійшли 64 депутати від п’яти партій, що сформували однойменні фракції: 20 депутатів – "Довіряй ділам", 18 – "Опозиційна платформа - За життя", 10 – "Слуга народу", 10 – "Європейська солідарність", 6 – "Партія Шарія".

За законом, секретар ради Ігор Коваль, який був обраний від партії "Слуга народу", не може входити до складу будь-якої фракції. Але для зручності підрахунку кількості депутатів та аналізу голосувань в раді будемо його умовно відносити до складу фракції "Слуга народу".

Зміни у складі Одеської міської ради з 2020 по 2023 рік

Першими депутатами, які втратили свій статус наприкінці 2021 року, стали Олексій Нагаткін та Ганна Шабанова. За рішенням "Партії Шарія" в них було відкликано депутатські мандати. Але є цікавий нюанс - на розгляд Одеської міської ради не виносили проєкти рішень про припинення депутатських повноважень. Також не має у відкритому доступі (і навряд чи є взагалі) протоколів або постанов Одеської міської ТВК про розгляд рішення з'їзду партії Шарія щодо відкликання мандатів. Втім, не дивлячись на те, що Нагаткін об’єктивно був не згоден з таким рішенням та подав в суд і на партію, і на секретаря ради (у 2023 році виграв цей позов), з сайту міської ради оперативно прибрали будь-яку інформацію про цих двох депутатів та перестали надсилати їм запрошення на сесії.

Цікавим фактом є і те, що на той момент у "Партії Шарія", за умов виконання вимог закону щодо відкликання депутатських мандатів, могли провести процедуру заміщення і ввести в міську раду двох нових депутатів замість вибулих. Але…

Тож, фракція "Партії Шарія" залишилась у складі 4 депутатів, а фактичний загальний склад ради зменшився до 62-х.

Найбільше змін у складі ради відбулося після 24 лютого 2022 року.

Фракція "ОПЗЖ" у березні 2022 року оголосила про саморозпуск, але жоден з її 18 членів не склав повноваження. Навпаки, позафракційні депутати створили дві групи: "Українська мрія" у складі 5 членів (голова Олександр Авдєєв, члени Олександр Байдерін, Михайло Карпенчук, Сергій Шматько та Нікіта Авдєєв) та "За життя і мир" у складі 10 членів (голова Віталій Саутьонков, члени Віктор Баранський, Ігор Батраков, Іван Демченко, Олександр Едельман, Олексій Єремиця, Володимир Корнієнко, Роман Сени, Сергій Узунов та Діна Яценко). Не увійшли до складу груп: Богдан Гіганов, Олена Вододюк та Лілія Леонідова.

У вересні 2023 року помер Іван Демченко. Тож, формально у складі ексОПЗЖ позафракційних залишилось 17 депутатів. А загальний склад ради зменшився до 61 депутата.

Під час сесії 29 листопада 2023 року було підтримано заяви депутатів Вадима Терещука ("ЄС") та Олени Коробкової ("Слуга народу") щодо дострокового припинення повноважень. 

Відповідно, склад обох фракцій - "Слуга народу" і "Європейська солідарність" фактично складає 9 депутатів, а загальний склад ради - 59 обранців.

На відміну від заборонених ОПЗЖ та "Партії Шарія" одеські осередки партій "Слуга народу" та "Європейська солідарність", якщо захочуть та зможуть, то спроможні замінити депутатів, які склали повноваження, на нових за списком. Але, без відповідного рішення Одеської міської ТВК, а потім оголошення його у сесійній залі це доволі непросто. Втім, наразі інформація про плани щодо відповідних замін представниками цих партій не оголошується.

Варто відзначити, що зміни торкнулись і фракції "Довіряй ділам". Голова фракції (і партії) Олег Бриндак, монолітна дружба якого з мером міста дала тріщину, у жовтні 2023 року заявив, що вступив до лав ЗСУ та перебуває у військовій частині. Про причини такого рішення багато писали, ми ж залишимо тільки факт - стовп промерської більшості лишив фракцію одного голосу під час прийняття рішень на сесії. Хоча з’їзд партії "Довіряй ділам" обрав нового керівника партії, а фракція в раді - нового голову, відкликанням мандата депутата Бриндака в партії поки не зайнялися.

Яких змін варто очікувати

Депутатка Олександра Ковальчук ("Слуга народу") 30 листопада 2023 року на своїй сторінці у facebook оприлюднила заяву про складання депутатських повноважень. Але на сесії 7 грудня 2023 року її заяву не підтримали. Голосування тричі провалили, де-факто вона залишається депутатом.

Варто відзначити, що депутатка після повномасштабного вторгнення перебуває у США, приїжджаючи в місто виключно на сесії. Про складання мандату вона говорила ще у 2022 році, проте за словами її колег, фракція її утримували від цього кроку.

Однак на сесію 21 лютого 2024 року знову винесено проєкт рішення про складання депутатських повноважень Олександрою Ковальчук. Також заяви про складання депутатських повноважень подали ще три депутати міської ради: Діна Яценко (ексОПЗЖ), Ілля Фрейман (голова фракції "Партія Шарія") та член цієї фракції Володимир Іванов.

Якщо сесія підтримує голосуванням ці заяви, то загальний формальний склад ради зменшиться з 59 до 55 депутатів.

Фактична кількість депутатів в Одеській міській раді у 2024 році

Але 55 депутатів за списком - не означає 55 у залі. Фактично, в міській раді станом на лютий 2024 року налічується 47 депутатів. 

Позафракційні депутати (ексОПЗЖ)

Після 24 лютого 2022 року в сесійній залі не з’являються Нікіта Авдєєв, Віктор Баранський, Богдан Гіганов, Віталій Саутьонов та Діна Яценко.

Нагадаємо, що особу вже без українського громадянства Віктора Баранського та Віталія Саутьонкова НАБУ оголосило у розшук, Богдан Гіганов - перебуває на території рф, а Нікіта Авдєєв останнім часом ймовірно локалізується у США, принаймні про це свідчать фото в instagram.

Тож, фактично склад групи ескОПЗЖ (позафракційних) депутатів, які можуть відвідувати сесії міської ради, налічує лише 12 обранців.

Фракція "Партія Шарія"

У повному складі перестали відвідувати сесії та взагалі зникли з публічного простору всі депутати фракції "Партія Шарія". Тож, навіть якщо Фрейман та Іванов фактично перестануть бути депутатами міської ради, а Олена Зефнер та Іван Семчук залишаться - то це аж ніяк не змінить розклад сил у сесійній залі.  Фракція "Партія Шарія" де-факто представлена цифрою 0 депутатів.

Фракція "Європейська солідарність"

Після складання повноважень Терещуком у фракції залишилося 9 депутатів. Але фактично їх менше. Депутат Віктор Наумчак з лютого 2022 року не відвідує сесії, та ймовірно, перебуває за межами України. Не здивуємося, якщо найближчим часом партія "умовить" Наумчака написати заяву про складання мандату, а замість нього та Терещука буде намагатися заводити нове "підкріплення".

Поки замість Терещука не ввели нового депутата, а Наумчак просто "налічується" - фракція може дати максимум 8 голосів.

Фракція "Слуга народу"

Після складання повноважень Коробковою та в разі підтримки заяви депутатки Ковальчук, фракція також буде матиме 8 голосів (разом із секретарем ради). Тут питання нових депутатів стоїть ще гостріше ніж перед фракцією "ЄС". Адже політична ситуація в місті складається так, що цей процес може бути бюрократично заблокований.

Фракція "Довіряй ділам"

Як зазначено вище, фактично роботу в міській раді припиняє депутат Бриндак. Тож, поки промерська партія не вирішила, як лишити мандату цього депутата та замість нього ввести більш лояльного, фракція зможе дати 19 голосів при голосуванні. Хоча іноді цей максимум досягається за допомогою кнопкодавства.

В цілому, фактично маємо 47 депутатів, які відвідують або можуть відвідувати сесії ради станом на початок 2024 року. 

Чи є "золота акція" в Одеській міській раді у 2024 році

Згідно з законом загальний склад Одеської міської ради - 64 обранці. Ця цифра важлива в контексті змін персонального складу міської ради станом на 2024 рік. Адже за законом від загального складу рахується кількість голосів, необхідних для прийняття рішень (50%+1 голос), під час голосування на сесіях також враховується голос міського голови. Тобто необхідно 33 голоси, щоб ухвалити будь-яке рішення одеської міської ради.

На початку каденції цього складу ради для прийняття рішення в більшості випадків використовувалися голоси фракцій "Довіряй Ділам" та "Слуга народу", з підкріпленням в різні моменти від ОПЗЖ або "ЄС". Ця умовна провладна більшість була ситуативною й не дуже стійкою.

Після лютого 2022 року фракція "ЄС" вирішила скористатися відсутністю в межах України окремих депутатів від ОПЗЖ та "Слуга народу" та блокувала прийняття як і земельних рішень на одній із сесій, так і затвердження взагалі порядку денного на іншій. Одного разу фракція залишила залу прямо під час засідання. Але конвертувати свою перевагу на той час у депутатах (у порівнянні з ОПЗЖ та "Слугою народу") не змогла.

Протягом 2023 року все більше ставало очевидним, що для підтримки в раді меру необхідно залучатися стабільною підтримкою депутатів ексОПЗЖ. Все частіше основою для голосування ставали голоси саме "Довіряй ділам" та ексОПЗЖ, проте мінімальну кількість у 33 голоси "за" доводилося добирати, кожен раз домовляючись або з представниками "ЄС" або "Слуги народу".

На сесії 29 листопада 2023 року відбулось декілька подій, що дають підстави вважати про формування нової більшості в одеській міській раді.

Були провалені в голосуванні принципові пропозиції щодо земельних питань фракції "Слуга народу" та особисто її голови Вадима Мороховського. На сесії 7 грудня провалено депутатами ексОПЗЖ, а у другому та третьому голосуванні разом з членами фракції "Довіряй ділам" складання мандату депутаткою від "Слуги народу" Олександри Ковальчук.

Зроблено це було у притаманній меру далекої від чемності манері спілкування за допомогою дуже образливих позафракційних депутатів, які чомусь вирішили, що неприпустимо називати їх депутатами від партії ОПЗЖ. Наразі очевидно, що ефективна співпраця з Мороховським та фракцією "Слуга народу" Труханову не вдається.

Також привертає увагу комплементарна зустріч від міського голови та запрошення до слова на трибуні на двох сесіях поспіль народного депутата від "ЄС" Олексія Гончаренка. Одесити добре знають про історію "дружби" цих політиків. Тому така тепла зустріч та спілкування двох, в недалекому минулому політичних антагоністів, не може залишитися без уваги. Припускаємо, що все ж таки було досягнуто, вимушено для мера Труханова, домовленостей про підтримку фракцією "ЄС" в міській раді потрібних рішень. Звісно, в більшості випадків це може і буде виправдано публічно, як співпраця задля міста та прийняття життєво необхідних питань для містян.

Тобто відповіді на питання, хто тримає "золоту акцію" в раді, наразі не існує. Арифметично може скластися ситуація, коли "всі з усіма проти всіх". Домовленості свіжі, суспільно-політична ситуація в місті дуже нестабільна, тож кожній фракції й окремому депутату в межах своєї політичної свободи доведеться приймати власне рішення під час голосувань.

Що маємо напередодні сесії 21 лютого

В разі, якщо припустити, що на сесію прийдуть всі депутати від всіх фракцій та груп, то в залі буде 47 депутатів. З них 19 голосів від "Довіряй ділам" та 8 від "ЄС" - це 27. Умовно додамо депутатів ексОПЗЖ (група "Українська мрія" майже стабільно підтримує важливі для мера проєкти, що розглядаються на останніх сесіях), але це тільки 4 депутати. Для збільшення "підтримки" стали "викликати" на сесії депутатів Ігоря Батракова та Сергія Узунова (ексОПЗЖ), які перебувають на службі у лавах ЗСУ. До речі, на сесії 17 грудня 2023 року вони вийшли з групи Саутьонкова. Тобто ще 2 голоси. Тож у підсумку маємо 33 депутати при необхідних 33 та голос міського голови, тобто 34 "багнета". Але, це за умови, що всі депутати будуть присутніми та проголосують як треба.

Тут ще варто згадати депутатів з ОПЗЖ, які виступають "опозиціонерами" до влади та іноді можуть дозволити собі голосувати проти або утриматися від голосування за проєкти, необхідні меру.

До активу міському голові варто записати, з високою долею ймовірності, ще два голоси представників з забороненої партії ОПЗЖ. Лілія Леонідова восени 2023 року була призначена радницею міського голови. А Олексію Єремиці, який з 2020 року не був включений до складу жодної депутатської комісії (завжди жадав бути в бюджетній) - на сесії 21 лютого можуть віддати посаду голови постійної комісії з питань охорони здоров’я.

Замість висновку

Очевидно, що провладну більшість надалі будуть складати фракція "Довіряй ділам" з 19 голосами та представники ексОПЗЖ з 12 голосами. Але для результативного голосування цього замало, тож було зроблено спробу досягти домовленостей з представниками "ЄС" з їх 8 голосами.

Можемо припустити з високою долею вірогідності, що цей союз, в разі його реалізації на прийдешній сесії, проіснує недовго. Фракція "ЄС" ще якоюсь мірою зважає на суспільну думку і буде дуже уважно реагувати на запит від громадськості. Адже проблема "прийняття рішень" - це головний біль міського голови та його відповідальність в очах більшої кількості громадян. А ось політична репутація або її залишки для депутатів від "ЄС" можуть знову стати дорожчими за "домовленості" з "Довіряй ділам" та ексОПЗЖ.

Свою партію в цій грі можуть зіграти й депутати ексОПЗЖ, якщо відмовляться голосувати "за". Тоді міському голові доведеться йти з поклонами до представників фракції "Слуга народу", яких вмовити буде ще складніше.

А значить, попереду нас можуть очікувати дуже несподівані голосування, нестабільна робота ради (перенесення сесій або призначення раз у 2-3 місяці замість необхідного мінімуму за законом - засідання раз на місяць) та неочікувані голосування від окремих депутатів різних фракцій.

Замість бонусу риторичне питання до міської ради. Станом на зараз з сайту міської ради прибрано будь-які відомості про всіх 6 депутатів фракції "Партія Шарія". На відміну від інших депутатів, які склали мандати, це виглядає незрозуміло.

Так, партія Шарія є забороненою, але позбавити мандатів їх, як і представників ОПЗЖ, зараз не є можливим саме на законодавчому рівні.

Тож, за чиїм підписом було ухвалено рішення про видалення профілів 6 депутатів забороненої фракції "Партія Шарія" з сайту міста при де-факто наявності в них депутатського мандату. Це зроблено для "очищення" рядів чи тільки через те, що вони не з’являються в раді?

Але з тих самих причин можна було видалити профілі всіх 18 депутатів від ОПЗЖ, тих хто поза межами України та тих, хто в місті. Чи кого очі не бачать, того серцю не жаль?

Мірра Соколова

Поділитися