07 грудня 2023 р. 22:06

Пазли бюджету та зміни у складі виконкому: подробиці XXV сесії міської ради

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Зазвичай головне на сесії Одеської міської ради залишається поза увагою ЗМІ, проте Центр публічних розслідувань знає більше. Додамо, що 30 питань в порядку денному з’явилися в останній день, тобто навіть депутати не могли з ними вчасно ознайомитися до засідання. 

УКБ "монстр" та нові пляжні правила

На XXV сесії, яка відбулася 29 листопада 2023 року, депутати гаряче обговорювали питання повноважень Управління капітального будівництва, на що перший звернув увагу ЦПР. Нагадаємо, що згідно з законодавством тільки власник має право проводити відповідні тендери.

"Ми це робимо, тому що змінилося законодавство України. До цього виконавцем робіт могла бути будь-яка фізична чи юридична особа. У 2022 році змінилося законодавство, і тепер замовником будівництва може бути тільки власник об'єкта. Власником об’єктів є Одеська міська рада, тому Одеська міська рада повинна передати свої повноваження УКБ", - зазначив начальник Одеського ДАБКу Олександр Авдєєв.

Таким чином, в мерії могли обрати шлях, щоб кожен заклад проводив самостійно замовлення капітального ремонту чи будівництва, проте в місті вирішили залишитися на схемі з УКБ. Серед аргументів віцемер Світлана Бедрега назвала необхідність формування тоді при кожному закладі відділу з капітальних робіт, а ось депутатка Олександра Ковальчук навпаки захищала ідею, щоб самі заклади замовляли роботи.

"Саме тим, що ми надаємо повноважень і ставимо задачі, ми атрофуємо в них можливість бути справжніми реальними керівниками", - зазначила Ковальчук.

Нагадаємо, що УКБ в 2023 році оголосило тендерів на 1,650 млрд грн, у 2022 - на 1,543 млрд, а у 2021 - 2,057 млрд грн. Найбільше тендерів отримало підприємство "Ростдорстрой", яке прямо пов'язане з депутатом від партії мера "Довіряй ділам" Юрієм Шумахером.

Також виникає питання, чому депутати постійно переносять затвердження Правил благоустрою території міста Одеси. Одна з частин цих правил – пляжні правила. Про їх затвердження йдеться вже десять років, проте досі це не виконано. Отож планують на наступний рік знову це вирішити, хоча профільна комісія вже мала розглядати це питання.

Зазначимо, що за цей час пляжі передавали від Управління інженерного захисту до Департаменту комунальної власності. Потім все повернули. Тож кожен виконавець змінював ситуацію під себе.

В останній день перед сесією в порушення всіх строків внесли важливе питання, яким поміняли склад виконкому Одеської міської ради. З його складу вивели эксвіцемера Дмитра ЖеманаОльгу Головченко та Ларису Бакаянову, проте ввели колишнього депутата від "Нашої України" (групу очолював Дмитро Танцюра) та одного з власників каналу "Град" Анатолія Балінова та нового віцемер Валерія Сіліна.

Бюджетний перерозподіл

В останній день перед сесією внесли значні зміни у бюджет-2023, а ще змінили показники бюджету на 2024 рік.

Коротко про бюджет-2024 та зміни до нього: 

  • Заплановано збільшення доходів загального фонду, відповідно до прийнятого Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" на суму 2 239 612 200 грн, у тому числі коштом освітньої субвенції. Всього доходи бюджету складуть 12 млрд 597 млн 713 тис 813 грн.
  • Надходження податку на доходи фізичних осіб  збільшиться на 400 млн грн.  Зазначене збільшення обумовлене збереженням частки зарахування податку на доходи фізичних осіб у розмірі 64%, проти 60%, як було передбачено в проєкті Закону, прийнятого у першому читанні.
  • З’явиться програма "Ветеран Одеси" на 2024 - 2026 роки на яку заплановано 118 млн грн;
  • На реалізацію Міської цільової програми сприяння розвитку підрозділів територіальної оборони та добровольчих формувань територіальної громади міста Одеси на 2022 – 2025 роки заплановано 516 млн;
  • 1,3 млрд піде на допомогу комунальним підприємствам.

А ось у бюджеті-2023 в останній день теж з’явилися зміни, значна частина яких стосується програм ЖКГ, Здоров’я, підтримки військових тощо:

  • Так, повернули 112 млн грн, які пропонувалося зняти на ремонт ліфтів. Незрозуміло, як місто думає їх витратити за грудень.
  • Зняли півмільйони на прикраси міста до Нового року.
  • Без пояснень повернули кошти "Сервісному центру" на будівництво, капремонт та реконструкцію об'єктів благоустрою в сумі 1,9 млн грн. 
  • Збільшили кошти на усунення аварійного стану будівель до 9 млн грн.
  • Збільшили кошти для КП "Міськзелентрест" на закупівлю 25 кг райграсу (квіти) та за рішеннями суду на відшкодування шкоди постраждалому.

У програмі "Здоров'я" на 2021-2023 роки теж з'явилося чимало змін в останній момент. Вони стосувалися потреб військових на забезпечення стоматологічної допомоги на 500 тисяч грн, а також стабільного функціонування закладів охорони здоров’я  в умовах реформування галузі "Охорона здоров’я"  та роботи у період воєнного стану" на  5 млн 250,3 тисяч грн. 

Цікавий проєкт програми "Розвитку фізичної культури та спорту в м. Одесі на 2024-2027 роки".  Тут додали чимало коштів спортивним ассоціаціям. Більшість їх голів депутати чи політики:

  • Федерація шахів -  по 500 тисяч грн на рік (голова депутат Одеської міської ради Вадим Мороховський);
  • Волейболу – 800 тисяч грн (голова керівник Роздільнянської райради та екснардеп Олександр Пресман);
  • Регби - 800 тисяч грн (голова депутат Одеської міської ради Олег Етнарович);
  • Баскетболу - 1,5 млн грн (голова віцемер Павло Вугельман);
  • Гандболу – 800 тисяч грн (голова депутат Одеської обласної ради Сергій Гриневецький).


Забудова в центрі та паркінг на Краснова

Одеська міська рада підтримала чимало рішень з земельних питань, про які практично не говорили на сесії. Як вже раніше писав ЦПР, на сесії розглянули долю одеського сміттєзвалища, що має перейти КП "Одескомунтранс"  на території Одеського району.

В травні цього року договір оренди єдиного полігону твердих побутових відходів Одеси, "Дальницьких кар'єрів", визнав незаконним і розірвав Господарський суд Одеської області. Він задовольнив позов муніципального департаменту міського господарства до сміттєвивізної компанії "Кліар-Сіті" (колишній "Союз"), зобов'язавши останню повернути майно громаді.

Найважливіше: ТОВ "АПК МЕНЕДЖМЕНТ 2" відводить 9 соток за адресою пров. Успенський, 9. Цільове призначення ділянки - для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. ТОВ "АПК ЦЕНТР" за адресою вул. Новосельського, 39-А відводить 5 соток для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури. Йдеться про будівництво так званих апартаментів.

Ще одна ділянка, ймовірно під забудову, за адресою вул. Михайлівська, 13а. Нерухомість на ній належить ТОВ "ТЕКСЛАБ", що через власників пов’язана з ТОВ "ІБК "БУДМАКС" (основний вид діяльності - "організація будівництва будівель"). За Михайлівською, 13а відводиться 0,2100 га з цільовим призначенням "для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов`язаною з отриманням прибутку". 

Не проголосували депутати за надання дозволу ТОВ "СТИЛЬ" на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, площею 0,0500 га, за адресою: вул. Краснова, 3-В. Вид цільового призначення при цьому змінюється – з будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній на розміщення та експлуатацію об’єктів дорожнього сервісу. Отож, скоріш за все, тут передбачається будівництво нової інфраструктури.

А ось резонансне питання про "Про надання дозволу ТОВ "ЕКАТЕЛ АВТО" на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, орієнтовною площею 1,1000 га, за адресою: вул. Краснова, 4-Б для будівництва та обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови" отримало 33 голоси, попри критику з боку фракції "Слуга народу". 

"Поки не встановлені кордони Другого єврейського кладовища та не проведена міжнародна експертиза, це неправильно. Я звертаюсь до колег з проханням не голосувати", - зазначив голова фракції Вадим Мороховський.

Мер Одеси Геннадій Труханов навпаки зазначив, що власник має право на оформлення землі, проте дав доручення не видавати своїм підрозділам будь-якої згоди на будівництво.

У підсумку питання землевідведення таки було проголосоване.

Раніше Центр публічних розслідувань проаналізував підготовку депутатів до сесії на основі опублікованої на Депутатському порталі інформації: відео засідань депутатських комісій, їхній склад, порядок денний, а також протоколи засідань.

Олеся Калайтович

Поділитися