21 грудня 2023 р. 21:37

Годинники, реклама та кущі: ТОП-10 безглуздих тендерів Одещини під час війни

Фото: ЦПР

(Фото: ЦПР)

Згідно з нещодавно відкритими деклараціями, повномасштабне вторгнення російських військ в Україну не дуже вплинуло на життя одеських чиновників та депутатів. Як тільки закінчився перший рік війни, бажання  "пиляти" бюджет, об'являти й проводити сумнівні тендери посилилися. 

Центр публічних розслідувань зібрав десять найбільш одіозних проєктів Одещини за 2023 рік, реалізація яких ані трохи не наближає перемогу.

Годинники на сотні тисяч


Депутатка з новим годинником. Фото: Таміла Афанасьєва

Годинниковий скандал почався з депутатки Таміли Афанасьєвої. Їй подарував годинник голова Одеської облради Григорій Діденко. Рада витратила півмільйона на годинники, проте вона не одна така. 868 тисяч грн на них витратили у 2023 році разом Одеська міська, обласна, районна ради та військова адміністрація. Проте і перший воєнний 2022 рік був багатий на годинники. Витратили трохи менше – 770 тисяч грн.


Зображення: ЦПР

"Кожного дня гинуть люди. Кожного дня кожна копійка – це життя. Ви вже всі запити закрили, що годинники купуєте? Ви дійсно чекаєте, коли у людей зірветься терпець?", – написала тоді на своїй сторінці у Facebook голова БФ "Корпорація монстрів" Катерина Ножевнікова.

Садочок з нуля від підрядника "Вікторії"

Близько 143 мільйонів гривень за даними Prozorro міська адміністрація має намір витратити на будівництво з нуля дитячого садка на вулиці Пестеля, 4. Для цих цілей навіть було знайдено підрядника, яким виявилася фірма "Моноліт", яка побудувала дерев'яні корпуси у дитячому таборі "Вікторія" - вони згоріли у вересні 2017 року, забравши життя трьох дітей. Новий дошкільний заклад зможе вмістити 110 дітей. У ньому обіцяють створити умови для людей з особливими потребами та бомбосховища.

Аукціон проводився в форматі відкриті торги з особливостями. 

Взагалі, за такої процедури, майже всі строки коротші, ніж були у відкритих торгах відповідно до закону "Про публічні закупівлі". Тобто ця закупівля проходить значно швидше, ніж відкриті торги. За даними сервісу YouControl, приватне підприємство "Моноліт" зареєстроване у 1999 році в Одесі. Наразі власницею є Любов Резнікова. Фінансувати будівництво частково буде держава — у червні Кабмін виділив на ці цілі 70 млн грн, причому коштом субвенції місцевим бюджетам на ліквідацію наслідків збройної агресії. Який зв'язок із будівництвом нового дитсадка – неясно.

Овідіопольська дуга


Зображення: Думська

Ще один цікавий проєкт – будівництво так званої Овідіопольської дуги – капітальний ремонт проїзду від Житомирської вулиці до Овідіопольської дороги. Такий тендер оголосило муніципальне управління дорожнього господарства. Його реалізація покликана забезпечити створення альтернативного шляху Іванівському шляхопроводу, який визнано аварійним. Ціна питання – 161 мільйон гривень, майже 60 мільйонів піде на заміну ділянки труби, якою до Одеси надходить питна вода з Дністра. Закупівлю провели у форматі відкритих торгів з особливостями й конкурентів в обранця не було. Виграла фаворитка управління дорожнього господарства компанія "Ростдорстрой". Вона має завершити роботу до 31 грудня 2024 року.

Власником одеського ТОВ "Ростдорстрой" є угорське товариство "Юттема", бенефіціари якого – одесити Євген Коновалов і Юрій Шумахер. Останній – депутат Одеської міськради з фракції "Довіряй ділам". Співголовою однойменної партії є міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Бруківка народу


Фото: Олена Балаба

Наближається до завершення ще один із головних проєктів мерії – капітальний ремонт системи водовідведення та дорожнього покриття на Деволанівському узвозі. Нещодавно там оголосили про початок укладання бруківки та благоустрій тротуарів. На спуск уже витратили понад 170 мільйонів гривень, а він як був депресивною зоною, так і залишився – навколо руїни заводів, що розвалилися, чиїсь гаражі. Коли проєкт розпочинали, йшлося про створення комфортного урбаністичного середовища, різних хабів та майданчиків для бізнесу та творчості, однак досі там навіть удень страшно ходити.

Декоративні дерева та лавки замість дронів

Не лише капремонтом та будівництвом живуть одеські чиновники, вони також не забувають про благоустрій Одеси. Взяти, наприклад, КП "Міськзелетрест". Дбаючи про комфорт громадян, оголосили тендер на придбання багаторічних декоративних дерев. Усього йдеться про 226 саджанців. Кожне мало обійтися місту в суму від 20 до 49 тисяч гривень. Завдяки акціям протесту конкурс вдалося скасувати.

Також скасували тендер з реконструкції теплиць "Троянда" майже на 10 млн грн.

Ще дивнішим виглядало бажання того ж КП відремонтувати лави та садові дивани у Стамбульському парку. Начебто й гроші невеликі (358 тисяч гривень), але ж біда – з 24 лютого 2022 року зелена зона закрита для відвідування, отже знищувати лави там ніхто не міг.  Так само як ніхто не зміг би оцінити і їх ремонт, окрім хіба що бійців "Муніципальної варти". "Розпил" також не вдався – активісти зчинили скандал, а "Зелентрест" по-тихому "злився" з конкурсу.

Суд почекає


Фото: Київський райсуд Одеси/Facebook

Найбільш одіозною статтею видатків мав стати ремонт Київського районного суду. Мерія спочатку планувала витратити на ці потреби 106 мільйонів гривень, проте після початку протестів "Гроші на ЗСУ" "з'їхала" з теми, але 12 мільйонів все ж таки залишили – на проведення початкових ремонтних робіт. І тут у Труханова уперлися міцно. Капітулювали вони лише на сесії 24 листопада. 


На фото: Катерина Ножевнікова

25 листопада волонтерка Ножевнікова заявила, що припиняє мітингувати під мерією. Проте протести одеситів досі продовжуються, тому що глобально проблема не вирішена. 

Понад 400 мільйонів у труби 

Два дорожніх фаворити отримали тендери на майже 400 мільйонів на труби. Наймасштабніший проєкт за останні декілька років розіграли "Автомагістраль-Південь" та "Ростдорстрой". З дивовижного збігу обставин розполовинили тендери, склавши один одному конкуренцію. Тендери стосуються будівництва нового водопроводу від вулиці Багрицького до Французького бульвару.

Процес будівництва розділений на чотири черги, остання з яких має закінчитися в грудні 2024 року, а вартість складе 417 млн 814 тисяч грн. Частина коштів на будування піде з держбюджету. Конкурували не дуже активно – лише в один крок. Тож і ціна не дуже знижувалася.

Не тільки в Одесі

Чорноморськ також не відстає у підрядах. Ось нещодавно вирішив порекламуватися. На майданчику державних закупівель Prozorro Чорноморська міськрада оголосила тендер на закупівлю рекламних послуг. Згідно з умовами тендеру, виконавець має експонувати інформаційні зображення протягом року на 6 рекламних носіях. Борди розташовані на території громади в Чорноморську, селах Олександрівка та Малодолинське. Зміна зображення протягом року відбувається 9 разів. Тендер виграв ФОП "Багрін Максим Миколайович", а вартість склала 410 тисяч грн.

Тож не тільки годинники важливі радам...

Згідно з нещодавно відкритими деклараціями, повномасштабне вторгнення російських військ в Україну не дуже вплинуло на життя одеських чиновників та депутатів. Бажання  "пиляти" бюджет, об'являти й проводити сумнівні тендери не зникло.

Олеся Калайтович

Поділитися