14 жовтня 2023 р. 23:28

Одеська міська рада: всі "дозвольні" органи опинилися в руках одного віцемера

Фото: Media Center Ukraine — Odesa

(Фото: Media Center Ukraine — Odesa)

Мер Одеси Геннадій Труханов видав нове розпорядження про розподіл обов’язків між своїми заступниками. Відтепер, після відставки віцемера Дмитра Жемана, на одного заступника стане менше. Проте його повноваження не розподілили між всіма заступниками, а зосередили в руках одного чиновника, який керував так званий "будівельний напрямок". Зараз цю посаду займає Олександр Філатов

ЦПР проаналізував повноваження віцемерів за останні десять років і виявив, що ніколи раніше у жодного з заступників Труханова не було стільки повноважень в одних руках.

Перші заступники та їх повноваження

З виборів 2014 року більшість менеджерів міста помінялися кардинально. В.о. першого заступника Одеського міського голови обійняв Анатолій Орловський, який протримався на посаді до березня 2020 року.


Анатолій Орловський

Анатолій Орловський традиційно для Одеси мав обмежену ЖКГ владу. А ось мер залишив за собою всі райадміністрації. Віцемерів було відразу шість без урахування керівника справами. Найбільше підпорядкованих управлінь було у будівельного заступника. Тож значна кількість дозвільних функцій окрім реклами, торгівлі, екології та дорожнього руху була у його руках. Також видача адрес залишилася за райадміністраціями, що замикалися на мера міста.

Але у 2020 році, навесні, напередодні виборів після відкриття низки проваджень у НАБУ віцемери з будівництва Петро Рябоконь та перший віцемер Анатолій Орловський залишили посади. У результаті вже наступний перший віцемер Сергій Підгайний отримав ще більше влади. Йому вже підпорядкували райадміністрації. 


Петро Рябоконь

Його наступник Михайло Кучук мав такі ж повноваження у 2020 році. Він, нагадаємо, відмовився від мандата депутата міськради від забороненої ОПЗЖ, на користь посади віцемера. Зрештою його вплив неформально був ширше: він зосередив повноваження щодо будівництва, торгівлі та контролю над доброустроєм. 


Михайло Кучук

Після того, як Кучук під час війни покинув країну, його наступником став віцемер Сергій Тетюхін, який мав у своєму підпорядкуванні лише департамент транспорту та економіки. Йому додали у підпорядкування управління дорожнього господарства. Тож повноваження "будівельного"  віцемера стали трохи меншими на улюблений дорожній напрямок. 

Нові повноваження будівельного віцемера після відставки Жемана


Колаж: Інтент

Після того, як в Одесі, де традиційно виділяли віцемера по ЖКГ, цю посаду ліквідували, значно посилилися повноваження будівельного віцемера. Фактично напрямки, що керував Жеман, не поділили між іншими, а всі передали в одні руки – віцемера Олександра Філатова. 

Так, сама система місцевого самоврядування побудована на відносному балансі між управліннями міста та заступниками, що керують за фактом. Наприклад, коли прибудовується балкон, то першим це бачили співробітники ЖКГ (ЖКС або компаній, що керують), паралельно райадміністрацій, другими – управління держархбудконтролю. Зараз всі вони підлеглі одного віцемера. Раніше двох чи трьох.

Інший приклад з огорожею: співробітники ЖКГ, райадміністрацій та інспекції з доброустрою одночасно залучені у цьому напрямку. Тож тепер і у цьому випадку вся інформація буде збиратися в одних руках.


На фото: Олександр Філатов праворуч від мера Геннадія Труханова 

Тож за останні десять років, з часу, коли містом почав керувати Геннадій Труханов, найбільше повноважень зосередив у своїх руках саме Олександр Філатов, а ось сам міський голова за собою залишив департаменти культури, безпеки та юридичний.

Олеся Калайтович

Поділитися