09 вересня 2023 р. 11:58

Президент Зеленський нагородив миколаївську шаблістку Харлан орденом князя Ярослава Мудрого

Фото: Офіс Президента

(Фото: Офіс Президента)

Напередодні Дня фізичної культури й спорту, 8 вересня Президент України Володимир Зеленський зустрівся з переможцями III Європейських ігор, на яких збірна України виборола третє загальнокомандне місце. Зокрема він нагородив миколаївську фехтувальницю Ольгу Харлан орденом князя Ярослава Мудрого.

Відповідне відео опублікували на сторінці Офісу Президента України.

Вітаючи спортсменів, глава держави наголосив: велика перемога України складається з перемог у різних сферах, зокрема й спортивні звитяги мають великий вплив.

Кожного разу, коли підіймається український прапор завдяки вашим перемогам, є відчуття великої поваги й гордості. Я хочу подякувати вам від усіх українців, які мають змогу відчувати це. Тому що прапор підіймається до вершини. Це означає момент перемоги, – додав він

Володимир Зеленський зазначив, що українські спортсмени слугують взірцем для дітей, які прагнуть на них рівнятися.

Також він запевнив, що держава й надалі підтримуватиме спортсменів і попри численні виклики не залишить спорт поза увагою.

Президент України побажав українським атлетам перемог на спортивних майданчиках, а всьому народові України – перемоги у війні проти російського агресора.

Фото: Офіс Президента

Підкреслимо, що він вручив державні нагороди 18 спортсменам, які досягли високих результатів на III Європейських іграх у Кракові влітку цього року.

Зокрема, орден князя Ярослава Мудрого IV ступеня з рук Глави держави отримала олімпійська чемпіонка, чемпіонка III Європейських ігор із фехтування Ольга Харлан.

Фото: Офіс Президента

Фехтувальниця у своєму instagram теж розповіла про цю зустріч, подякувала главі держави за те, що він робить для країни та пообіцяла йому після перемоги провести бій на шаблях.

Потиснути руку та отримати державну нагороду від нашого президента — це неймовірна честь. Дякую, що міцно стоїте за нашу країну, за наше життя. P. S. Після нашої перемоги ми обовʼязково проведемо ще один бій на шаблях, як у далекому 2016 році, і точно буде більше посмішок. Я в це вірю, — написала Харлан.

Так, 21 серпня фехтувальниця Ольга Харлан виставила на продаж "Барбі" у вигляді себе.

Ольга Харлан окрім спортивних перемог відома також своєю принциповою позицією щодо російської агресії проти України. Так, нещодавно вона привернула увагу світу до російської агресії. На чемпіонаті світу з фехтування у Мілані. Ольга Харлан не потиснула руку своїй суперниці з рф, яка виступала під нейтральним прапором, Анні Смирновій.

Анна Смирнова подала протест проти Ольги Харлан через відсутність "прояву поваги" і понад 50 хвилин перебувала на доріжці після матчу. Судді чемпіонату спочатку залишили в силі перемогу українки. Було повідомлено, що Ольга пройшла у наступний раунд, де змагатиметься проти Йоани Ілієвої з Болгарії. Але згодом стало відомо, що Харлан усе ж отримала дискваліфікацію, а її суперниця Ілієва автоматично пройшла далі. 

Пізніше Ольга Харлан рішенням Міжнародного олімпійського комітету була кваліфікована до участі в Олімпіаді. 

Зазначимо, що Національний олімпійський комітет України чотири рази визнавав її найкращою спортсменкою року. Також Ольга тринадцять разів визнавалася найкращою спортсменкою місяця, що є рекордом для українських спортсменів.

Тетяна Каптур

Поділитися