21 березня 2024 р. 14:04

Оновлено! На Миколаївщині 200 переселенців беруть участь у проєкті по інтеграції

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

На Миколаївщині у проєкті по реінтеграції беруть участь вже 200 внутрішніх переселенців.

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Миколаївська ОВА активно співпрацює з міжнародними організаціями.

За їх допомогою у громадах впроваджуються проєкти, завдяки яким ВПО зможуть пройти навчання й у майбутньому отримати роботу.

Про це йшлося на нараді з питань працевлаштування переселенців під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

Одним із них є проєкт "WE ACT II: Діємо задля жінок та їхніх можливостей", який передбачає відкриття жіночих центрів працевлаштування, забезпечення професійного навчання жінок із малозахищених категорій населення.

В його межах вже пройшли навчання 150 жінок.

Проєкт "WE ACT II: Діємо задля жінок та їхніх можливостей" – це 15-місячний проєкт, який сприятиме розширенню економічних можливостей жінок, які належать до вразливих категорій населення, з особливим фокусом на тих, які проживають у віддалених населених пунктах.

Миколаївщина напрацювала хороші практики щодо працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. ОВА добре координує роботу між органами влади, громадськістю та міжнародними організаціями. Інші області мають брати ці практики в роботу, – зазначила Віцепрем’єрка.

Активно реалізується і проєкт "Сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб із Херсонської області". Він передбачає два напрями: перекваліфікацію і надання грантів на відкриття або розвиток власної справи.

У межах проєкту "Підтримка захисту, відновлення та відновлення засобів до існування незахищених верств населення" планується надання допомоги щодо працевлаштування, навчання та перенавчання ВПО і підтвердження кваліфікації.

Наприкінці лютого переселенці Миколаївщини отримали 100 ноутбуків від Данії. ВПО, які живуть у Вознесенській громаді, отримали 100 ноутбуків від партнера муніципалітету Ікаст-Бранде з Данії. Ідея з передачею ноутбуків виникла ще в жовтні 2023 року, під час офіційного візиту делегації з данського муніципалітету.

Понад 195 мільйонів гривень компенсаційних виплат профінансовано за розміщення внутрішньо переміщених осіб. Це кошти як з державного бюджету, так і Товариства Червоного Хреста України. 

У Миколаєві ремонтують гуртожиток для ВПО у Заводському районі. Наразі здійснено заміну практично всіх вікон на металопластикові, ведуться роботи з оздоблення стін, стелі й підлоги. Організація також придбала електроприлади для кухонь та санітарних приміщень: холодильники, мікрохвильові печі, пральні та сушильні машини вже готові до використання.

Анна Бальчінос

Поділитися