05 травня 2024 р. 13:03

У Миколаєві вживають заходів щодо усунення порушень мовного законодавства

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

За підсумками 2023 року одним з перших міст України, які працювали над порушеннями мовного законодавства, став Миколаїв.

Про це йдеться у річному звіті Тараса Креміня, уповноваженого із захисту державної мови.

Органи місцевого самоврядування Миколаєва дослухались до рекомендацій Уповноваженого. Зокрема, Миколаївська міська рада чи не найперша серед українських міст - обласних центрів, які комплексно підійшли до усунення порушень мовного законодавства та заміни вивісок, реклами, інформації про товар недержавною мовою на аналогічні державною, - йдеться у звіті.

У звіті повідомляється, що у 2023 році було здійснено низку відряджень та організовано зустрічі з представниками регіональної миколаївської влади щодо посилення контролю за дотриманням мовного закону.

Також  вживались додаткові заходи щодо дотримання мовного Закону у сферах освіти, транспорту та в державних установах Миколаєва.

Протягом року у місті активно проводилась роз’яснювальна робота із підприємцями щодо виконання ними мовного законодавства та необхідності розміщення інформації для загального ознайомлення державною мовою.

Департаментом архітектури та містобудування спільно з районними адміністраціями та представником Уповноваженого постійно проводились перевірки, за результатами яких складались протоколи про адміністративне правопорушення. Значна частина їх була усунута суб’єктами господарювання у короткі строки.

У Миколаєві понад 40% бізнесів перейшли на використання української мови у своїй рекламі. Зокрема, майже половина підприємців вже адаптували свої рекламні матеріали до української мови. Результати перевірки, проведеної для оцінки дотримання мовних законів у Миколаєві протягом 2023 року, показали, що з 6,5 тисяч закладів бізнесу майже 5 тисяч відповідають мовним вимогам. Водночас понад півтори тисячі порушили ці норми. 

В Україні постійно моніторять дотримання норм мовного закону. Зібрані дані за три місяці від початку року показують, що найбільше мовного закону не дотримуються у Києві та Одеській області.

Як повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, протягом першого кварталу 2024 року на його адресу надійшло 596 звернень від громадян щодо порушення мовного закону. З них 197 скарг зафіксовано в столиці, 102 – на Одещині, 73 – на Харківщині. Ще 42 звернення звернень було на Дніпропетровщині, 24 – на Київщині, 13 – на Запоріжжі, по 9 – на Львівщині та на Миколаївщині. 

Одеська область посідає третє місце за кількістю звернень щодо порушення мовного закону у 2023 році. Антирейтинг очолює Київ, а на другому місці – Харківщина.

Анна Бальчінос

Поділитися