08 травня 2024 р. 16:33

На реалізацію програми по захисту населення у Миколаєві виділили понад 8 мільйонів

ФОТО: Суспільне

(ФОТО: Суспільне)

На реалізацію програми по захисту населення з обласного бюджету Миколаївщини на 2024 рік виділили 8 мільйонів 814 гривень.

Про це повідомила заступниця начальника управління з питань цивільного захисту Миколаївської ОВА Олена Горбачова на пресбрифінгу, який відбувся 7 травня 2024 року.

За її словами, у листопаді 2023 року була прийнята цільова програма захисту населення на 2024-2028 роки.

На реалізацію цієї програми у 2024 році виділено 8 мільйонів 814 гривень. Ці гроші підуть на модернізацію автоматизованої системи оповіщення і поповнення матеріального регіонального резерву. На технічне обслуговування піде 1 мільйон 600 тисяч гривень, на модернізацію - 6 мільйонів 100 тисяч гривень та на поповнення матеріального регіонального резерву - 1 мільйон 100 тисяч гривень, - зазначила Олена Горбачова.

Також Олена Горбачова розповіла про модернізацію наявних систем оповіщення та їх кількість в регіоні.

Крім стандартної системи оповіщень, управлінням передаються повідомлення через мобільний додаток "Тривога". Цей додаток постійно модернізується, завдяки йому передаються більш конкретні повідомлення.

З початку повномасштабного вторгнення до наявної системи було додано 118 електросирен, 318 сирен розміщені по 90 населених пунктів Миколаївської області. Загалом до цієї системи під'єднано 307 сирен та 192 сигнальних пристрої.

Крім цього Олена Горбачова повідомила о кількості захисних споруд у місті та області.

Наразі налічується 1510 захисних споруд. 510 обстежено та взято на облік. Додатково є 26 мобільних укриттів на зупинках у Миколаєві, 17 - в Очакові, - зауважила заступниця начальника управління.

За звітом другої Національної кампанії моніторингу укриттів Центру громадянських свобод у Миколаєві відсутній доступ до укриттів, волонтери не змогли оцінити їх стан. А в Одесі - низький рівень доступності укриттів для маломобільних груп населення. 

У місті волонтери ОЗОНу перевірили 30 укриттів. Зафіксовані дані показують значну проблему з доступністю укриттів, яка стосується їх маркування, а також наявності пандусів, що забезпечило б доступ для маломобільних груп населення. 

На початку травня відділ з питань цивільного захисту Херсонської міської ради опублікував чотири звіти про укладання договорів на ремонт чотирьох укриттів в Херсоні. Загальна вартість робіт 10 мільйонів 813 тисяч 814 гривень.

На сьогодні в місті Одеса в укриттях цивільного захисту можуть сховатися під час повітряних тривог понад 700 тисяч жителів. На початку 2023 року показник укриття по Одесі був приблизно 30% охоплення населення під час тривог. Наразі його вдалося збільшити до 80%. 

Анна Бальчінос

Поділитися