02 травня 2024 р. 20:03

Як мер міста бачить післявоєнну відбудову: у Миколаєві будуть відновлюватись суднобудівництво

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

У Миколаєві планують відновлювати суднобудівництво, а також впроваджувати нові економічні інструменти.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

Ми повинні використовувати наші переваги: вихід до моря, портову зону. Але все це буде неможливо без додаткових фінансових інструментів, таких як спеціальні економічні зони. Якщо ми кажемо про Миколаїв, Харків, Херсон — це про близькість до росії, це про ризики. Якщо ми кажемо про ризики, то чим вони вище, тим більше повинна бути маржинальність, - зазначив Олександр Сєнкевич.

За словами мера міста, територіям, які ближче до росії, які у більшій зоні ризику, повинні давати спеціальні економічні інструменти. Наприклад, зняти податкове навантаження: позбавити ці території деяких податків на 10-20-30 років. Зараз місцева влада вивчає практики спеціальних економічних зон у різних країнах, а також намагається співпрацювати з потенційними інвесторами.

З післявоєнної відбудови Олександр Сєнкевич бачить три сторони. Перша – українці, друга – іноземці, які хочуть заробити грошей на відбудові, і третя сторона — ті, хто все це оплатить.

Але, зазвичай, третя сторона не "з'являється". Я вважаю, нам вже потрібно публічно усюди говорити про те, що не повинні європейські платники податків сплачувати за розбій, який творить росія на території України. За це повинна платити росія. Тобто, ми повинні вже усюди казати про екстракцію, забирання, а не просто заморозку активів, - додав мер.

На Миколаївщині шукають шляхи до евакуації флоту та відновлення галузі. Днями відбулась конференція "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги", де обговорювали нагальні потреби галузі.  

Наразі у Миколаєві заблоковано понад 100 суден, 30 з яких морського класу, а інші 70 змішаного чи річкового, що можуть ефективно працювати на Дунаї. Повернення фрахту на річці Дунай на довоєнний рівень дозволить відновити конкуренцію перевалки з глибоководними портами Одеси. Усе це позитивно вплине на зниження собівартості логістики та покращення закупівельних цін для товаровиробника.

Раніше, компанія "Нібулон" вирішила йти радикальним шляхом і передислокувала частину свого флоту з Миколаєва на Дунай. Плавзасоби розбирали й транспортували їх суходолом, використовуючи великі автотягачі. А на своїй новій філії "Бессарабська" фахівці здійснили збірку.

У компанії повідомляли, що таким чином вдалося перевезти чотири буксири, а також дві вантажно-розвантажувальні машини. Але більша частина флоту компанії все одно залишається у Миколаївському порту.

Днями Миколаїв відвідав посол Франції з питань Чорного моря. Під час візиту Мікаель Ру та представники компанії обговорили проблему заблокованого флоту та необхідність його виведення для збільшення експортного потенціалу Дунаю.  

Анна Бальчінос

Поділитися