24 жовтня 2023 р. 17:49

Президент підписав закон про скасування селищ міського типу

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з положеннями якого скасовується поняття "селище міського типу" й запроваджується "поселення".

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Цей закон скасовує поняття "селище міського типу" та запроваджує "поселення". При цьому законом "поселення" визначено як компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення.

У липні Верховна Рада України ухвалила у другому читанні закон про дерадянізацію порядку розв'язання окремих питань адміністративно-територіального устрою України й ліквідувала статус "селище міського типу" для населених пунктів.

Закон передбачає, що в Україні залишаться лише міста, села та селища. Також з'являться поселення. 

Містами будуть називатися населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 тисяч жителів.

Селищами - населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад 5 тисяч жителів.

Інщі населені пункти будуть просто селами. Також закон запроваджує нове поняття - "поселення".  Такий статус отримуватимуть компактне місце проживання людей за межами населеного пункту, яке не має сталого складу населення. Це можуть бути дачні кооперативи, а також тимчасові мобільні містечка, де живуть вимушено переміщені особи.

Станом на липень 2023 року в Україні, включаючи всі окуповані Росією території, нараховується 459 міст, 881 селище міського типу, 1 тисяча 164 звичайних селищ та 27 тисяч 204 села.

Закон набере чинності за три місяці після оприлюднення.

Кирило Бойко

Поділитися