01 грудня 2023 р. 22:55

"Нас залишилось 30 відсотків від бригади": миколаївський морпіх розповів про здачу в полон у Маріуполі

Фото: Олександр Дідур/ facebook

(Фото: Олександр Дідур/ facebook)

Миколаївська 36 окрема бригада морської піхоти під час боїв у Маріуполі втратила понад 60 відсотків бойового складу. Тоді командування дало дозвіл на здачу в полон.

Про це розповів морський піхотинець Олександр Дідур, який пережив полон росіян та теракт в Оленівці, в інтерв'ю для Яніни Соколової.

36 бригада ніколи не здавалась й здаватись не збиралась. Було дуже тяжко. В нас не було що їсти, вибачте, у нас не було чим воювати. В нас залишились патрони 5, 47, 62 і ручні гранати, але ми тримались до останнього. Їсти й пити в нас вже не було що, але здаватися ніхто не хотів. Тому і наші 36 бригада дуже багато загинуло хлопців. Нас залишилось від 36 бригади 30 відсотків. Тому був дозвіл на здачу, тобто, тому що розуміли, що у нас нічого немає вже. Та коли прийшов час, хлопці вирішили йти на прорив і тому я, як важко поранений і жінки були здані в полон, тому що ми були для тих, хто пішов на прорив, як абуза. Був список, кого вони передали до полону. Ну тобто бригада про це знала. Україна знала, що хлопців передають, тобто важко поранених і жінок передають до полону, а всі інші пішли на прорив, - розповідає морпіх.

До того ж Олександр Дідур додав, що Маріуполь був взятий у три кільця. Але навіть ті, хто програв через місяць могли вийти пішки біля Запоріжжя.

17 серпня ми також писали, що морський піхотинець 36-ї бригади, яка дислокується у Миколаєві, Олександр Дідур пробув у російському полоні майже п'ятнадцять місяців. Скалічений, старший сержант вистояв і розпочав відновлення. Тоді Олександр розповів, що втратив багато крові, були відірвані пальці на правій руці, перебиті кістки на лівій, вибите око. Прийшовши до тями, зрозумів що знаходиться в лікарні, у полоні.

Так, 14 липня стало відомо, що миколаївські морпіхи знищили три склади з боєприпасами окупантів.

А 26 червня миколаївські морпіхи атакували окупантів артилерією.

Тетяна Каптур

Поділитися