08 травня 2024 р. 11:28

Троє жителів Херсонщини отримали підозри від СБУ

Фото: СБУ

(Фото: СБУ)

СБУ повідомила про підозру ще трьом колаборантам, які співпрацювали з росіянами під час окупації Херсона.

Про це повідомили в пресслужбі відомства.

У дописі йдеться про те, що за матеріалами Служби безпеки підозру у колабораціонізмі отримали ще троє громадян з обласного центру. 

Зазначається, що серед підозрюваних - дві жінки, які під час захоплення Херсона "влаштувались" в окупаційні "министерства". Одна з фігуранток - на посаду так званого головного бухгалтера у "министерстве труда и социальной политики". Жінка організовувала роботу бухгалтерської служби окупаційного органу, складала кошториси та здійснювала фінансовий контроль за іншими підвідомчими «министерству» установами. Інша – "освітянка" одного з Херсонських ліцеїв, ініціативно подала заяву до незаконно створеного "министерства образования и науки". Отримавши від окупантів посаду "начальника отдела статистического анализа и развития аналитико-статистического управления", колаборантка брала участь у виконанні "управлінських" рішень. Також вона створювала та аналізувала бази статистичні даних, про що інформувала керівництво "міністерства". Слідчі СБУ повідомили обом фігуранткам про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

"Третій підозрюваний добровільно взяв участь у незаконних виборах до так званої "Херсонской обласной думы первого созыва" від політичної партії рф "єдина росія". Отримавши "мандат", чоловік у вересні минулого року обрався "главой комитета по вопросам социальной политики, охраны здоровья, образования, культуры и спорта". На цій посаді колаборант проводив пропагандистські заходи, де демонстрував "прихильність" російської влади до жителів тимчасово окупованої Херсонщини. Цей фігурант також отримав підозру від СБУ за ч.2 ст. 28, ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України", - додали в пресслужбі.

За допомогу державі-агресору підозрюваним загрожує до десяти років позбавлення волі.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Також підозрюються двоє жителів регіону, які залучали жителів Херсонщини до участі у псевдореферендумі.

Володимир Шкаєв

Поділитися