31 грудня 2023 р. 08:04

ТОП-10 перемог українського спорту у 2023 році

ТОП-10 перемог українського спорту у 2023 році

В нашому буремному житті дуже важливо цінувати будь-яку позитивну емоційну розраду.

Спорт завжди був і лишається одним із головних джерел подібного позитиву. Тому в останній день 2023 року ми пропонуємо озирнутися і згадати (або й дізнатися) про десятку приємних моментів, які запам’яталися найбільше.

10. Футбол. Ліга Чемпіонів. Шахтар-Барселона 

Футболісти "Шахтаря". Фото Футбол 24.

7 листопада

Наші футбольні клуби переважно не можуть похвалитися цим сезоном. Але серед антирекордів і болючих поразок була гра, яка вселяє надію і доводить, що українські команди все ще можуть дуже боляче вкусити навіть найпотужніших суперників. Єдиний гол у тій грі забив Данило Сікан.

9. Художня гімнастика. Чемпіонат світу

Вікторія Онопрієнко. Фото FIG

24 серпня

"Бронза" 19-річної Вікторії Онопрієнко у Валенсії стала приємною несподіванкою, а сама Вікторія, яка до того ж в травні здобула титул чемпіонки Європи в Баку – відкриттям року. Перша медаль для України за чотири роки, ще і здобута 24 серпня – кращого сценарію годі й бажати. Батько-військовий точно пишається донькою! 

8. Карате. Чемпіонат світу.

Валерій Чоботар перемагає росіянина. Фото 24 канал Спорт

24-29 жовтня

Окрім великого розчарування через несправедливе суддівське рішення стосовно Анжеліки Терлюги, цей турнір приніс і кадри року. Просто подивіться на те, з якою емоцією на бронзовий фінал вийшов чернівчанин Валерій Чоботар. Жодної поваги й жодного співчуття - і нищівна перемога в фіналі. Якщо виходити проти росіян – то лише так! 

7. Футбол. Виступи українських легіонерів

Гравці "Жирони" Артем Довбик і Віктор Циганков. Фото Girona FC

серпень-грудень

Тут можна виділити і Олександра Зінченка, і Віталія Миколенка, і Єгора Ярмолюка, і Андрія Луніна з Анатолієм Трубіним. Але головна  сенсація – це "Жирона", яка зараз ділить перше місце в іспанській Ла Лізі, хоча перед сезоном ставки на перемогу каталонців були приблизно 1250:1. Українці Віктор Циганков та Артем Довбик - одні з головних творців цього каталонського дива.

6. Бокс. Олександр Усик - Даніель Дюбуа

Олександр Усик. Фото Getty Images

26 серпня

Український боксер цього року провів лише один захист титулу. Але ця перемога над Даніелем Дюбуа відкрила шлях до довгоочікуваного бою із Тайсоном Ф'юрі, який має відбутися на початку 2024 року. І якщо раніше британець був беззаперечним фаворитом, то зараз в його перемозі сумнівається навіть батько Тайсона.

5. Різни види. Європейські ігри 

Людмила Лузан. Фото Xsport

21 червня - 2 липня

У передолімпійський рік Європейські ігри у Кракові пройшли якнайкраще - третє підсумкове місце і двадцять одна золота нагорода - хоча в деяких видах конкуренція була відносно слабкою, такий результат не може не тішити. Відзначимо веслувальницю Людмилу Лузан, яка здобула два "золота" і "срібло" у трьох дисциплінах, в яких змагалася.

4. Теніс. Вімблдон

Еліна Світоліна. Фото: The New York Times

3-16 липня

Невдовзі після народження доньки, Еліна Світоліна перемогла на турнірі в Страсбурзі, а також видала серію блискучих ігор на Вімблдоні, здолавши, зокрема, першу ракетку світу Іґу Свьонтек. Вихід до півфіналу вразив весь світ, а українців ще й потішила непохитна громадянська позиція одеситки.

3. Футбол. Євро-2023 (U21)

Молодіжна збірна України. Фото Getty Images

21 червня - 8 липня

Наші футболісти на Олімпійських іграх! Чи треба ще щось додавати? Хіба те, що ця збірна ще може пошуміти на самій Олімпіаді, і точно не боїться гучних імен суперників, про що свідчить перемога над Францією, яка й забезпечила вихід до півфіналу і здобуття ліцензії 

2. Легка атлетика. Чемпіонат світу 

Ярослава Магучіх. Фото Associated Press

19-27 серпня

Ярослава Магучіх - краща стрибунка в висоту сучасності. Весь рік вона це переконливо доводила, і вінцем цього була  перемога на головному змаганні - тепер колекціїї 22-річної дніпрянки бракує лише олімпійського золота. 

Марина Бех Романчук. Фото Getty Images 

Ще більш емоційною стала друга медаль України - у потрійному стрибку Марина Бех-Романчук після першої спроби захопила лідерство і обійти її змогла тільки рекордсменка світу Юлімар Рохас і лише в останній спробі. Несподівана, а від того, ще більш цінна нагорода! 

1. Фехтування. Чемпіонат світу. 

Ольга Харлан не тисне руку росіянці. Скриншот FIE.

22-30 липня

Ольга Харлан не стала чемпіонкою світу. Більше того, її дискваліфікували через абсурдне правило, за яким вона начебто була зобов’язана потиснути руку росіянці, яку тільки що перемогла в бою. 

Але принципи і позиція важливіші за тимчасові досягнення. Тому після виступу вся спортивна спільнота України підтримала Ольгу, а тиск був таким, що світова федерація визнала помилковість свого рішення і надала спеціальне запрошення на Олімпіаду для української шаблістки. 

Хочемо ще раз подякувати миколаївській спортсменці за принциповість і створення правильного прецеденту! 

Віримо, що в новому році радісних емоцій буде ще більше і пам’ятаємо, що головна перемога буде куватися не на спортивних майданчиках, а на полі бою з росією. Щасливого Нового року! 

 

Адлен Муатс

Поділитися