07 квітня 2024 р. 21:58

Борці на Олімпіаді, гандболістки на Євро: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про матчі жіночих футбольної та гандбольної збірних, півфінал кубка для "Чорноморця",  шлях на Олімпіаду для борців та матчі наших тенісисток – у новому огляді спортивних подій Півдня (і не тільки)

Футбол 

Слідом за чоловічими збірними різних вікових категорій, які минулого тижня здобули свої путівки на відповідні чемпіонати Європи, у свою боротьбу вступила жіноча збірна.

    Перший матч склався вдало - команда Косова не змогла відзначитись у воротах українок, натомість наші футболістки забили двічі і спокійно довели матч до перемоги. Наступний матч уже у вівторок проти Хорватії – нагадаємо, на цьому етапі підопічним Володимира П’ятенка достатньо не стати останніми.

Євро-2025. Жінки. Кваліфікація. 
06.04. Україна – Косово 2:0

Відео Суспільне спорт.

У чоловічому футболі тиждень теж був насиченим, зокрема й для "Чорноморця". Спершу одесити зіграли у півфіналі Кубка України. Жереб не був сприятливим для моряків - у нинішній формі вони були відвертими аутсайдерами в парі з "Шахтарем". В результаті долю матчу вирішив індивідуальний перфоманс Георгія Судакова – дубль і асист. У складі "моряків" відзначився Андрій Штогрін. 

Кубок України. 1/2 фіналу
03.04. Шахтар – Чорноморець 4:1

Втім, після чорної смуги на початку ігрового року, справи "синьо-чорних" у чемпіонаті стали виправлятись – в неділю вони здобули другу перемогу поспіль, і вдруге забивають не менше трьох голів за зустріч. Вирішальний момент стався на 16-й хвилині матча - гравець "Олександрії" Кампуш зніс у власному штрафному Штогріна, за що після перегляду отримав червону картку, а одесити здобули право на пенальті, який реалізував Ілля Путря

Прем`єр-ліга
07.04. Чорноморець – Олександрія 3:2 

Фото ФК "Чорноморець".

Втім, гра команди у другому таймі не дуже сподобалася вболівальникам, чия реакція, в свою чергу, обурила тренера одеситів Романа Григорчука. "Нам як ніколи потрібна була підтримка, а не їх, блін, критика," – висловився коуч на прес-конференції

Після цієї перемоги одесити закріпились на восьмому місці в таблиці. 

Скриншот flashscore.ua

Гандбол

Для жіночої збірної настав час вирішальних матчів у боротьбі за вихід на чемпіонат Європи.
Перший матч, проти лідерок групи з Німеччини став відвертим розчаруванням – різниця у 22 м’ячі стала антирекордною за всі роки виступів.

Однак, яка би прикра не була поразка, це лише одна поразка – і жодних шансів на вихід не було втрачено. Вирішальним став поєдинок проти Словаччини - нашим гандболісткам було достатньо нічиєї або поразки не більше ніж у 5 м'ячів. 

    Гра йшла дуже важко, майже увесь час словачки або мали мінімальну перевагу, або рахунок ставав рівним. Для того, щоб передати весь нерв поєдинку, коротко переповімо останні хвилини матчу. 

3 хвилини до кінця. Словаччина веде 24:23 і дограє більшість. Турнірно рахунок прийнятний, але зрозуміло, що програвати ніхто не захоче. 

2 хвилини 20 секунд - Адріана Науменко отримує фол на собі, але все одно зрівнює рахунок. Словаччина бере таймаут перед вирішальною атакою. 

16 секунд. Словацькій збірній вдалося знайти шпарину в обороні наших, воротарка Юдіт Балог, чиї сейви кілька разів залишали нашу збірну у грі, цього разу не рятує. 25:24, Словаччина знову попереду, і часу лише на одну швидку атаку.    

4 секунди. Лілія Горільська проривається і зрівнює рахунок. 25:25!!! Ми на Євро!!!

Євро-2024. Жінки. Кваліфікація. 
03.04. Україна – Німечина 21:43
07.04. Словаччина – Україна 25:25

Відео XSPORT.

Баскетбол

Поки у чоловічій Суперлізі йдуть матчі плей-оф, на жаль без одеської БІПИ, яка відверто провалила цей сезон, у вищий лізі завершився регулярний чемпіонат, і визначились учасники фінала восьми. Серед них - і миколаївський "Ніко-баскет", який має хороші перспективи поборотися за місце у фіналі з іншими суперниками, в першу чергу з "Самбором", який був суперником миколаївців у останній грі регулярки.

Відео Федерація Баскетболу України.

Вихід в фінал є найвищою реалістичною метою, бо українська частина "Прометея" - команда з іншої планети на цьому рівні, і не виключено, що наступного сезону буде домінувати уже в Суперлізі.

Cкриншот fbu.ua

    Вирішальна стадія змагань пройде протягом трьох днів (1/4, 1/2 та Фінал) наприкінці квітня в одному місті. Серії плей-оф складатимуться з одного матчу. 

Теніс

Провідні українські тенісистки Ангеліна Калініна та Еліна Світоліна на цьому тижні виступили на турнірі WTA 500 у Чарльстоні. 

Еліні не пощастило з погодою - матч другого кола проти Дарії Севілл був перенесений через дощ, через це Еліні довелося догравати його і виходити на матч наступного кола в один день, 4 квітня. На другу гру сил одеситці, вочевидь, вже не вистачило. 

Також у третьому колі зупинилася й Ангеліна, якій, на жаль, не вдалося здолати "нейтралку" Касаткіну після другої поспіль перемоги над експершою ракеткою світу Возняцкі

Турнір WTA 500. Чарльстон. Друге коло
Еліна Світоліна - Дарія Севілл 6:2 6:4
Ангеліна Калініна - Кароліна Возняцкі 6:2 6:3

Відео WTA. 

Третє коло
Еліна Світоліна - Елізе Мертенс 4:6 1:6
Ангеліна Калініна - Дарья Касаткіна 1:6 4:6

Фото Reuters.

Фехтування

Успішно пройшов для миколаївських фехтувальників чемпіонат України, який пройшов у Києві. 

Минулого тижня ми вже писали про здобутки Ольги Харлан, на цьому ж до неї доєднались одразу дві команди –  так, миколаївська чоловіча команда у складі: Юрій Цап, В'ячеслав Дзюба, Богдан Боговін та Даніїл Скороход здобула золото у шаблі, а жіноча команда миколаївських рапіристок (Аліна Полозюк, Кіра Пронь, Мілана Степовик та Анастасія Єрофєєнко) посіла другу сходинку п'єдесталу. 

Фото НФФУ.

У особистих змаганнях Анастасія Єрофеєнко та Юрій Цап здобули другі місця. Чемпіоном же серед шаблістів став одесит Андрій Ягодка, для якого ця перемога стала вже сьомою на національній першості. 

Фото НФФУ.

    Боротьба

Вихованець миколаївської школи боротьби і призер минулої Олімпіади Парвіз Насібов виступить і на Іграх у Парижі! Запорукою цього став успішний виступ на відбірному турнірі в Баку. Український борець, що виступає у вазі до 67 кг, в сутичці за ліцензію у запеклій боротьбі здолав представника Угорщини Крістіана Ванцзу з рахунком 5:4.

Відео United World Wrestling,

У вазі до 86 кг зміг пройти два раунди представник Одещини Василь Михайлов. В сутичці за ліцензію українець, на жаль, не зумів здолати азербайджанця Нурмагомедова

Скриншот UWW.

Також олімпійську ліцензію здобула українська борчиня Оксана Лівач

    Мирного тижня і перемог Вашим улюбленим спортсменам та Україні!

Адлен Муатс

Поділитися