17 березня 2024 р. 23:20

Бронзові медалі "Балти", фехтувальниць і батутисток: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про скандального втікача зі стану "Чорноморця", новий медальний успіх фехтувальниць, історичний здобуток "Балти", успіхи одеських батутисток та лучниці з Херсонщини, продовження серії "Дніпра" та "Кременчука" і кінець сезону для "БІПИ"  – у новому огляді спортивних подій Півдня (і не тільки).

Футбол 

Цього тижня одеський "Чорноморець" неодноразово потрапляв у об’єктиви спортивних і не тільки медіа. Щоправда, самому клубу, мабуть, ця увага була не дуже приємна, бо викликали її зовсім не новачки та перемоги. 

На початку тижня було прийняте рішення, що матч із "Вересом" стане прем’єрною грою з глядачами на трибунах для Одеси за дуже довгий час. Втім у четвер керівництво ОВА переглянуло своє рішення через підвищений рівень небезпеки в області, тому гра пройшла при порожніх трибунах. Навряд саме це, чи те, що матч у неділю був перерваний повітряною тривогою стало вирішальним фактором, але синьо-чорним так і не вдалося здобути першу перемогу після зимової перерви. "Верес" переміг і піднявся із зони вильоту, "Чорноморець" же, хоч і знаходиться на відносно комфортній відстані, має ще докласти зусиль аби забезпечити собі перепустку на наступний сезон у Прем’єр-лізі.

Прем`єр-ліга

17.03. Чорноморець – Верес 0:1 

Відео ФК Чорноморець


Скриншот flashscore.ua

Втім, навіть не пристрасті навколо допуску глядачів стали найбільшою проблемою моряків цього тижня. 14 березня стало відомо, що тренер команди з фізпідготовки Ігор Касьяненко не повернувся до України після збору в Туреччині натомість підібрав собі роботу в американському Маямі.


Ігор Касьяненко. Фото ФК "Чорноморець".

    Клуб засудив дії втікача та ініціював процес анулювання його тренерської ліцензії. Зазначимо, що це не перший кадровий негаразд - минулого тижня стало відомо, що новачок-легіонер Джек Іпалібо також покинув команду, попри наявний контракт. 

Баскетбол 

БІПА, через турбулентність упродовж усього сезону, втратила усі шанси вийти до плей-оф Суперліги.  Далеко не такого чекали вболівальники від ще нещодавніх медалістів, тож, очевидно, у міжсезоння на БІПУ чекає значна перебудова. Втім сезон одесити зуміли завершити на відносно мажорній ноті – перемогою над "Політехнікою-Галичиною", якій у підсумку поступились усього однією перемогою за підсумками регулярки. 

Суперліга. Чоловіки. 
16.03. БІПА – Говерла-Прикарпаття 69:82
17.03. БІПА – Політехніка-Галичина 80:71

Скриншот fbu.ua

Волейбол

Після чвертьфіналів у чемпіонаті Суперліги, команди цього тижня в експрес-форматі відіграли кубок.

    Команда з Одещини, "Балта", здобула на тижні дві перемоги у трьох матчах, завдяки чому забезпечила собі бронзові нагороди Кубка України. Чудовий результат і нова історична сходинка для команди з невеликого містечка! 

Кубок України. Жінки 

11.03. Балта – Регіна 3:0 (25:20, 25:21, 25:17)
12.03. Балта – Прометей 0:3 (12:25, 22:25, 7:25)
13.03. Балта – Буковинка 3:1 (26:24, 25:18, 19:25, 25:23)


Відео DIVISPORT.

    Окремо відзначимо ліберо Асю Карасьову, яка стала кращою на своїй позиції за підсумками Кубка.


Ася Карасьова. Фото ПВЛУ.

Гандбол

Чоловіча збірна України на цьому тижні грала матчі плей-оф за вихід на Чемпіонат світу 2025. Збірна Естонії виявилася переконливо сильнішою в обох поєдинках, особливо у номінально "домашньому" другому, який проходив у Литві. Українська ж команда вже 18 років не відбирається до фінальної частини ЧС. 

Чемпіонат світу 2025. Чоловіки. Плей-оф

13.03. Естонія – Україна 32:29
17.03. Україна – Естонія 33:41

 


Відео XSPORT.

Щодо жіночих змагань, то тут частину тура Суперліги приймав Миколаїв. На жаль, перші з початку повномасштабного вторгнення домашні ігри не принесли місцевому "Реалу" бодай однієї перемоги – єдиним "здобутком" стала технічна перемога над ДонДУВС-ДЮСШ4, донецько-криворізька команда просто не приїхала на ігри. 

Суперліга. Жінки. 

15.03. Спартак – Реал 29:26
16.03. Реал – КОР КОСФК 32:33
17.03. Реал – ДонДУВС 10:0


Відео Ukrainian Handball Federation


Скриншот handball.net.ua

Хокей 

Херсонський "Дніпро" не полишає надій вперше у своїй історії поборотися за золоті нагороди української хокейної ліги. Поступившись у п’ятому поєдинку півфінальної серії на своєму (одеському) льоду, в наступній грі серії "щуки" вижили у справжньому трилері, з овертаймом, булітами та купою емоцій

    Свою ж перемогу у матчі 15 березня, за словами тренера "Дніпра" Олександра Бобкіна, херсонці присвятили пам’яті загиблих у той день від російського терору одеситів.

    У цій серії все вирішиться у понеділок, 18 березня, на кременчуцькому льоду. 

УХЛ. Чоловіки. 1/2 фіналу

12.03.Дніпро – Кременчук 2:4
15.03. Кременчук – Дніпро 3:2 (бул)


Відео: Ice Hockey Federation of Ukraine

Теніс

Еліна Світоліна не змогла надовго затриматись на другому тижні турніру WTA1000 в Індіан Велс, у третьому колі в понеділок її опір здолала американка Емма Наварро. 

Тож найдовше з українок на турнірі затрималась Марта Костюк, яка двічі поспіль яскраво і потужно довела свою перевагу над "нейтральними" спортсменками. Лише у півфіналі та лише перша сіяна Іга Свьонтек змогла зупинити Марту, яка стала лише третьою українською тенісисткою, яка діставалася таких стадій на турнірах WTA1000 – один раз це вдалося Ангеліні Калініній і одинадцять разів Еліні. 

WTA 1000. Індіан Велс. Третє коло
Еліна Світоліна - Емма Наварро 1:6 6:4 3:6

1/8 фіналу 
Марта Костюк - Анастасія Павлюченкова 6:4 6:1

1/4 фіналу 
Марта Костюк - Анастасія Потапова 6:0 7:5 

1/2 фіналу 
Марта Костюк - Іга Свьонтек 2:6 1:6 


Відео SC Gamer.

Також став відомий склад жіночої збірної на ігри Кубка Біллі Джин Кінг проти Румунії 12-13 квітня. За Україну зіграють Еліна Світоліна, Леся Цуренко, сестри Кіченок і, вперше в кар’єрі, до національної команди викликана новокаховчанка Юлія Стародубцева.

Фехтування

Команда шаблісток у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Юлії Бакастової та Олени Кравацької знову запалює на етапі Кубка світу у Бельгії! 

Після двох перемог, у півфіналі нашу команду зуміли зупинити француженки. А втім, спортсменки не втратили форми й вже у бронзовому фіналі змогли дотиснути дуже сильних суперниць із команди Кореї.

Фото FIE. 

    Така форма українок дозволяє дуже оптимістично дивитись на шанси на Олімпіаді, на яку, нагадаємо, наша збірна уже відібралася. 

Стрільба з лука

    Новокаховчанка Анастасія Павлова здобула золоті нагороди на всеукраїнських змаганнях у Львові

Анастасія Павлова. Фото з особистого архіву. 

Інтент поспілкувався зі спортсменкою, яка не так давно стала ще й призеркою чемпіонату Європи, про здобутки, складність тренувань далеко від дому та виключення росіян зі змагань. Велике інтерв’ю тут

Стрибки на батуті 

Етап Кубка світу зі стрибків на батуті у Нідерландах приніс нагороду Україні! Стрибунки з Одеси Софія Аларова та Вероніка П'ятакова навіть очолювали таблицю змагань після кваліфікації, а у фінальних змаганнях змогли стати третіми.


Зображення Sport1. 

На жаль, цей етап не був кваліфікаційним до Олімпійських ігор, але це ні в якому разі не применшує цінність досягнення наших спортсменок. 

Дефлімпіада

Після блискучих результатів першого тижня, вже було ясно, що Україна буде серед лідерів за підсумками зимової Дефлімпіади в Ерзурумі. Остаточні результати підтвердили це – з 19 нагородами, серед яких 10 золотих, наша команда виграла медальний залік. Вітаємо і пишаємось!


Дефлімпійська збірна України. Фото ukraineparadeaflympic

    Наступного тижня дивимось за вирішальними матчами футбольної чоловічої збірної, фіналом серії "Дніпра" та "Кременчука" і спробою "Балти" пробитися до фіналу Суперліги.

Адлен Муатс

Поділитися