25 лютого 2024 р. 23:48

Підписання "Чорноморця", шлях збірної на Євробаскет та пісня Ястремської: спортивний огляд

Колаж: Інтент

(Колаж: Інтент)

Про гучні підписання "Чорноморця" перед стартом УПЛ та звільнення гравців БІПи, матчі баскетбольної чоловічої збірної, завершення регулярного чемпіонату з хокею та музичні експерименти одеської тенісистки – у новому спортивному огляді Півдня (і не тільки).

Олімпійські ігри

Спортивний апеляційний суд (CAS) в Лозанні відхилив апеляцію олімпійського комітету держави терориста на призупинення членства в Міжнародному олімпійському комітеті (МОК) "Комісія CAS, відповідальна за цю справу, відхилила апеляцію та підтвердила оскаржене рішення, встановивши, що Виконавча рада МОК не порушила принципів законності, рівності, передбачуваності або пропорційності", — йдеться у рішенні спортивного суду. Логічне і справедливе рішення. На жаль, деякі росіяни все одно можуть проникнути на олімпіаду в "нейтральному статусі". Кращого варіанту для форми, ніж той, що торік запропонував чеський часопис Reflex, мабуть, в такому випадку годі й шукати. 

Зображення: reflex.cz. 

Футбол 

 Виступи українських клубів у єврокубках цього тижня завершились - після бойової нічиєї на умовно своєму полі, "Шахтар" не зміг закріпити успіх і поступився у гостьовому матчі у Франції. Втім, гірники все одно можуть занести собі цей сезон в актив - вихід у євровесну і 47 мільйонів євро від УЄФА слугують вагомими аргументами. 

Ліга Європи. 1/16 фіналу
22.02. Марсель – Шахтар 3:1 

Відео: FC Shakhtar Donetsk. 

А вже наступного дня розпочалися матчі Прем'єр-ліги. Поки що без "Чорноморця" - одесити стартують в понеділок. 

Втім, синьо-чорні вирішили на цей тиждень нас не лишити без новин, і після доволі тихого трансферного вікна буквально вибухнули, підписавши одразу чотирьох новачків - це ексгравець "Вільярреала" Джек Іпалібо, вихованець "Бенфіки" Жозе Гомес - а також два українця, Владислав Шаповал та Ян Вічний. Підсилення цікаве і перспективне, цікаво буде поспостерігати, як ним скористається Роман Григорчук. 

Новачки "Чорноморця". Колаж: Інтент.

Баскетбол 

Чоловіча збірна України розпочала боротьбу у відбірній групі на чемпіонат Європи (Євробаскет-2025). В першому матчі наша команда зіграла проти фаворитів групи і чинних чемпіонів Європи словенців, які змогли у другій половині скористатися короткою лавою запасних нашої команди і здобути перемогу. 

У другому поєдинку пізно ввечері неділі, наші зіграли з Португалією. У драматичній розв'язці на останній хвилині піренейці взяли гору. Зазначимо, що з чотирьох команд у групі, у наступний етап виходять три - тобто достатньо не стати останніми.

Євробаскет-2025
21.02. Словенія – Україна 87:73
25.02. Україна – Португалія 77:79

Відео: FIBA.

Поки у Суперлізі настала пауза, БІПА вирішила оновити склад, не чекаючи кінця цього, відверто провального сезону. Одеський клуб припинив співпрацю з трьома гравцями основної команди – форвардами Ярославом Кадигробом та Данилом Бугорським, а також захисником Дмитром Малиновським. Стверджується, що в останніх матчах сезону переважно робитиметься ставка на награвання молоді. 

Бокс

Василь Ломаченко, як ми знаємо, у травні зустрінеться в чемпіонському поєдинку із Джорджем Камбососом. Цього тижня в мережі з'явився трейлер цього поєдинку.

Відео: Boxing Forever.

В той самий час, через це Василь втратив першу позицію у рейтингах одразу двох асоціацій - WBC та WBA. В одній із них першу позицію перехопив інший українець - Денис Берінчик.

Хокей 

В українському хокеї завершився регулярний чемпіонат. Основним висновком цього сезону стало те, що боротьба стала набагато щільнішою - якщо минулого року, коли "Сокіл" був на голову сильніший за усіх опонентів, то у цьому сезоні одразу чотири команди йшли приблизно на рівних, що обіцяє нам дуже гарячий плей-оф.

    Херсонський "Дніпро" завершив сезон важкою перемогою над  "Кепіталз" і розгромом аутсайдерів із "Тризуба", і посів підсумкове третє місце. У півфінальній серії херсонці, що грають домашні матчі в Одесі, зустрінуться із "Кременчуком". 

УХЛ. Чоловіки.
21.02. Кременчук – Дніпро 3:2 (бул)
25.02. Дніпро – Тризуб 8:1

Відео: Ice Hockey Federation of Ukraine

Скриншот: flashscore.ua. 

    Теніс

На престижному турнірі WTA в Дубаї мало стартувати одразу п'ять українських спортсменок. Втім, стартували лише троє - Марта Костюк та Леся Цуренко знялися через травми. 

    Вже у першому колі сталося українське дербі - Еліна Світоліна волею жереба зустрілася з Ангеліною Калініною. Одеситка виявилася сильнішою, хоч і заявила після гри, що грати проти співвітчизниць особливо складно. Згодом, Еліна подолала друге коло, і лише в третьому поступилася Ізі Свьонтек, яка взяла мініреванш за минулорічну поразку на Вімблдоні. Ще одна одеситка, Даяна Ястремська поступилася у першому ж колі "нейтралці". 

Турнір WTA 1000. Дубай. Перше коло
Еліна Світоліна - Ангеліна Калініна 6:3 7:6
Даяна Ястремська - Вероніка Кудерметова 0:6 6:1 0:6    

Друге коло
Еліна Світоліна - Татьяна Марія 6:3 6:3

    Третє коло
Еліна Світоліна - Іга Свьонтек 7:6 3:6 6:2 

Відео: WTA. 
 

Втім, Даяна доволі яскраво проявила себе поза кортом. Незадовго до річниці повномасштабного вторгнення, півфіналістка Australian Open випустила пісню - не вперше взагалі, але вперше - українською. Композиція називається "Hearts" і присвячена Україні та її дітям, силі, любові та дорослішанню. 

Відео: Loopout music.

Важка атлетика

В один з останніх днів чемпіонату Європи скарбничка збірної Україна поповнилася ще двома медалями - Анастасія Маневська стала другою у поштовху і загальному заліку в категорії до 87 кг. Таким чином, збірна України поділила третє місце у медальному заліку. 

Анастасія Маневська. Фото: UWF

Стрільба з лука 

Збірна України здобула одразу декілька нагород на чемпіонаті Європи у приміщенні, який завершився  у хорватському місті Варадждін. За підсумками ЧЄ українська збірна виборола дев'ять нагород (5 золотих, 2 срібні та 2 бронзові) і стала другою у медальному заліку. Серед призерів є й одесит  Даніїл Недєлько, який здобув бронзову нагороду у командних змаганнях серед юніорів. 

Даніїл Недєлько. Скриншот: із трансляції. 

Наступного тижня дивимося за поверненням "Чорноморця" на поля УПЛ, чемпіонатом світу з легкої атлетики у приміщеннях, матчами жіночої гандбольної збірної та іграми "Балти" у суперлізі. 

Адлен Муатс

Поділитися