30 травня 2023 р. 22:01

Радбез ООН не оминув російську агресію проти України обговорюючи загрози міжнародному миру та безпеці

Фото: media.un.

(Фото: media.un.)

Рада Безпеки Організації об'єднаних націй обговорює загрози міжнародному миру та безпеці під головуванням Швейцарії.

Раніше Заяву із засудженням депортації українських дітей до росії підтримали на початку квітня 49 країн світу та Європейський Союз. Це відповідь на проведення неформального засідання Ради Безпеки ООН у якому зараз головує рф. 

Під час російського вторгнення в Україну у 2022 році Російська Федерація примусово переселила тисячі українських дітей на підконтрольні їй території, надала їм російське громадянство, примусово усиновила їх у російські сім'ї та створила перешкоди для возз'єднання дітей з рідними й проживання на батьківщині. Українські діти були викрадені російською державою після того, як їхніх батьків заарештувала російська окупаційна влада чи вбили під час вторгнення, або після розлучення з батьками в зоні активних бойових дій.

Дітей також викрадають з українських державних установ на окупованих територіях та через дитячі "літні табори" на російській території. Викрадені діти були піддані русифікації. Виховання дітей війни в чужій нації та культурі може становити акт геноциду, якщо має на меті стерти їхню національну ідентичність.

Організація Об'єднаних Націй заявила, що ці депортації є воєнними злочинами, що звинувачення є "достовірними" і що російські сили відправляли українських дітей до Росії на усиновлення в межах масштабної програми.

Оцінки кількості українських дітей, депортованих до Росії, коливаються від 19 тисяч 592 до 307 тисяч без будь-яких познак, коли вони зможуть повернутися до своїх рідних міст.

Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт чинного президента рф володимира путіна та уповноваженої при президентові рф з прав дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей.

Кирило Бойко

Поділитися