21 квітня 2024 р. 10:32

Миколаїв відвідав посол Франції з питань Чорного моря

ФОТО: Нібулон

(ФОТО: Нібулон)

Днями Миколаїв відвідав посол Франції з питань Чорного моря. Під час візиту Мікаель Ру та представники компанії обговорили проблему заблокованого флоту та необхідність його виведення для збільшення експортного потенціалу Дунаю.  

Про це повідомляє пресслужба підприємства "Нібулон".

Директор із взаємодії з органами влади підприємства Михайло Різак зазначив, що евакуація флоту з миколаївського портового вузла має повернути ціну на фрахт на Дунаї на довоєнний рівень. Це дозволить здешевить логістику на близько 10 доларів за тонну. 

Він також наголосив, що побудована компанією вже у воєнний період логістика Дунаєм зіграла важливу роль для всього українського експорту в той час, коли глибоководні порти Одеси не працювали. 

Однак, попри високий потенціал і практичність, на сьогодні цей експортний шлях не використовується на максимум, адже програє у вартості логістики до порту глибоководним портам Одеси на 6-8 доларів за тонну.  

Зараз Бессарабія є дорожчою в плані залізниці й доставки автотранспортом у порівнянні з глибоководними портами, оскільки це додаткові 250 км автошляхів і 200 км залізниці, що здорожчує логістику, – зазначив Михайло Різак

За його словами вихід є у вирівнюванні ситуації, зокрема, "Укрзалізниця" могла б забезпечити конкурентні умови доставлення агропродукції до дунайських портів, надавши спеціальні тарифи на свої послуги.

Також через посла він звернувся до французьких організацій із проханням допомогти придбати ще 250 вагонів-зерновозів.  

Якби Україна імплементувала досвід ЄС щодо компенсації чи скасування акцизу на пальне для каботажних перевезень, ми б врятували дороги від вантажівок і сьогодні бачили б Південний Буг і Дніпро судноплавними, – зауважив директор.

Наприкінці зустрічі делегація відвідала "Суднобудівно-судноремонтний завод "Нібулон" та Перевантажувальний термінал, які є візитівкою не тільки компанії, а й всього регіону. 

(ФОТО: Нібулон)

Раніше, компанія "Нібулон" вирішила йти радикальним шляхом і передислокувала частину свого флоту з Миколаєва на Дунай.

Плавзасоби розбирали й транспортували їх суходолом, використовуючи великі автотягачі. А на своїй новій філії "Бессарабська" фахівці здійснили збірку. У компанії повідомляли, що таким чином вдалося перевезти чотири буксири, а також дві вантажно-розвантажувальні машини. Але більша частина флоту компанії все одно залишається у Миколаївському порту.

Корея розглядає можливість надання негайної допомоги Україні в придбанні портової техніки та флоту. Також, можлива допомога корейської сторони в розвитку портів Дунайського кластеру, диджиталізації процесів управління портами, модернізацію суднового заводу "Кілія" тощо.

Понад 1 тисячі кораблів відійшли від портів Одеси, Чорноморська та Южного з початку роботи тимчасового експортного коридора, який запустили після розриву зернової угоди. Судна перевезли майже 30 мільйонів тонн вантажу, включаючи зерно.

Національне агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) реалізувало перший арештований актив - 1,2 тисячі тонн зерна були продані за 4,9 мільйона. Це зерно, вилучене в Миколаєві. 

Зокрема, у державній системі Prozorro.Продажі відбувся перший онлайн-аукціон з продажу арештованого активу АРМА. Перший арештований актив, який був виставлений на аукціон, – це 1.2 тис. тонн зерна пшениці озимої 4 класу.

Анна Бальчінос

Поділитися