05 квітня 2024 р. 18:59

Викрадені в українському заповіднику артефакти показують у Криму

Херсонес Таврійський. Фото: Вікіпедія

(Херсонес Таврійський. Фото: Вікіпедія)

В Криму у Севастополі на виставці в "Херсонесі Таврійському" окупанти виставили вкрадені артефакти з музею-заповідника "Кам'яна Могила" під Мелітополем.

Фотографії експонатів опублікував Телеграм-канал "Кримський вітер".

Повідомляється, що у холі залу тимчасових виставок Візантійської експозиції розпочала роботу капсульна виставка "Чуринги – сакральні предмети духовного світу стародавніх людей". Артефактам десятки тисяч років.


Фото: ТК "Кримський вітер"

Зазначається, що про те, що заповідник "Кам'яна Могила" "приєднують" до музею-заповідника "Херсонес Таврійський", стало відомо у листопаді минулого року. Плани про злиття двох музеїв озвучив голова російського історичного товариства, директор Служби зовнішньої розвідки росії сергій наришкін.

Також безцінну колекцію українського музею включили до російського держкаталогу.

Кам'яна́ Моги́ла — світова пам'ятка давньої культури в Україні поблизу Мелітополя (смт Мирне) у Запорізькій області над річкою Молочною, з 2008 р. — Національний історико-археологічний заповідник. Пагорб, що тисячоліттями слугував людям вівтарем для відправлення язичницьких обрядів, містить декілька тисяч унікальних стародавніх наскельних зображень — петрогліфів. Хронологія петрогліфів охоплює величезний період від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (XXIV—XXII тис. до н. е. до X—XIII ст.), що робить пам'ятку унікальною.

Раніше повідомлялось про те, що триває ідентифікація вкрадених рашистами творів мистецтва з Херсонського художнього музею. Так, на світлині, зробленій окупантами в сімферопольському Центральному музеї Тавриди 1 квітня 2023 року під час підписання так званого "договору" про зберігання викрадених творів мистецтва в окупованому Криму, вдалось впізнати ще одну роботу з колекції пограбованого росіянами Херсонського художнього музею.

Також йшлося про те, що Херсонський художній музей був представлений у берлінському замку Шенгаузен на відкритті виставки українських митців "Золоті шрами".

Володимир Шкаєв

Поділитися