30 квітня 2024 р. 11:23

Комітет ООН визнав дискримінацією нав'язування російського громадянства кримчанам

Фото: кримськотатарський ресурсний центр

(Фото: кримськотатарський ресурсний центр)

Комітет ООН з прав людини визнав, що нав'язування російського громадянства кримчанам є дискримінацією. Про це йдеться у звіті щодо порушень прав людини у Криму за десять років окупації росією Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, опублікованого 28 лютого.

Про це повідомили в пресслужбі Кримськотатарського ресурсного центру.

У дописі йдеться про те, що нав'язування російського громадянства, засудження за злочини, вчинені до початку окупації, переміщення засуджених громадян України на територію росії для відбування покарання становлять порушення Міжнародного пакту про громадянські і політичні права і є дискримінаційним поводженням.

"Це результат восьми років мого життя і праці цілої команди юристів. Особливо хотілося б відзначити внесок European Human Rights Advocacy Centre на стадії комунікації", – написав адвокат Сергій Заєць, який з командою юристів працюва по цьому питанню з ООН, на своїй сторінці на Фейсбуці.

Раніше повідомлялось про те, що під час святкування Ораза-байрам окупанти здійснили "масову облаву" з метою мобілізації в Сімферопольському районі. Раніше представники окупаційної адміністрації заявили, що планують збільшити чисельність армії рф на 300 тисяч осіб. Проте, мобілізаційні заходи продовжують проводити у примусовий спосіб та із порушенням норм міжнародного права.

Також йшлося про те, що під час Другої Чорноморської безпекової конференції стосовно Криму Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Буріч заявила, що анексія росією Криму стала "кінцем певної ери", який перетворився на агресивну війну проти України. За її словами, притягнення росії до відповідальності є ключовим елементом забезпечення стабільності.

Володимир Шкаєв

Поділитися