08 травня 2024 р. 15:29

Українські парламентарії просять іноземні держави визнати геноцидом депортацію кримськотатарського народу у 1944 році

Верховна Рада. Фото: Вадим Чуприна / Facebook

(Верховна Рада. Фото: Вадим Чуприна / Facebook)

Верховна Рада України звернулась до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей визнати актом геноциду депортацію кримськотатарського народу у 1944 році. За це звернення проголосувало 317 депутатів.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

За його словами у зверненні також є: вимога до рф про скасування незаконних обмежень на право кримськотатарського народу зберігати свої представницькі інституції, зокрема – виконати рішення Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй щодо відновлення роботи Меджлісу кримськотатарського народу.

Також депутати просять суттєво посилити підтримку України та тиск на російську федерацію; активно і швидко реагувати на нові випадки порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму, а також - підтримати створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії російської федерації проти України для притягнення винних до відповідальності.

Раніше повідомлялось про те, що Комітет ООН з прав людини у звіті щодо порушень прав людини у Криму за десять років окупації росією Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, який було опубліковано 28 лютого, визнав, що нав'язування російського громадянства кримчанам є дискримінацією. 

Також йшлося про те, що через дії окупантів кримські татари вимушені залишати Крим. Хоч російська влада в Криму поки не проганяє людей з їхньої землі і не вивозить за межі півострова, але вона проводить таку політику, яка змушує людей самих залишати Крим.

"Вони перетворили Крим на потужний полігон, базу. І зрозуміло, що на такій території, яку вони використовують виключно для своєї подальшої агресії, їм не потрібні люди, які, скажімо, не сприймають окупацію, не лояльні до цих росіян. Такими людьми вони визначили кримських татар та етнічних українців. Йде демонізація України", – заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Володимир Шкаєв

Поділитися