08 вересня 2023 р. 13:41

Медиків на окупованій Херсонщині примушують голосувати прям у лікарні, - політолог

Фото: РБК Україна

(Фото: РБК Україна)

Вчора, 7 вересня так званий міністр охорони здоров'я Херсонської області артиш сат публічно зізнався, що взяв у виборчі заручники лікарів Каховської центральної районної лікарні та їхніх родичів, примушуючи їх голосувати.

Про це повідомив політолог та голова Херсонської обласної організації Комітету виборців України Дементій Білий.

Він підкреслив, що окупанти давно вже не приховують своїх злочинів, у тому числі на ґрунті виборів.

Цей "міністр" розповів:

Вчера на избирательном участке в Каховской центральной районной больнице свой выбор уже сделали 82 сотрудника медучреждения. Вместе с ними проявили свою гражданскую позицию и их родственники — 120 голосов уже отданы. Медики продолжают голосовать.

Дементій Білий підкреслив, що у вільній країні ці люди, якби захотіли, голосували б кожен у своєму приміщенні для голосування за місцем проживання в день голосування, а не на достроковому голосуванні за місцем своєї роботи під контролем "міністра". 

Порушення вільного волевиявлення є злочином. Й "міністр" у цьому злочині зізнався, - написав голова організації.

Відомо, що відсьогодні, 8 вересня на окупованій частині Херсонської області розпочався триденний так званий "єдиний день голосування" по виборах до так званої "Херсонської обласної думи" та 14 совєтов так званих "муніципальних утворень".

Голосування буде відбуватися у 51 приміщенні для голосування з 8 по 10 вересня. Останній день до 15:00. Раніше в лівобережній частині області працювало 450 приміщень для голосування. Голосувати можуть люди за будь-яким документом, навіть паспортом громадянина України.

Це, мабуть, перший в історії випадок, коли на виборах однієї країни без жодних умов будуть "голосувати" громадяни іншої країни або будь-хто за будь-яким документом, - прокоментував Дементій Білий.

Також з 2 по 7 вересня тривало так зване дострокове голосування у так званих важкодоступних та віддалених територіях Херсонської області, куди окупанти записали всю Херсонську область.

Працювали пересувні пункти для голосування, в яких за офіційними російськими даними "проголосувало" 53,19% "виборців".

Якщо спиратись на кількість виборців у 600 тисяч осіб, про які говорили окупанти, то вже "проголосувало" 319 тисяч осіб. Щоб дати можливість проголосувати такої кількості людей, то 233 нібито утворених виборчих "комісій" повинні цілодобово працювати п'ять діб.

Зрозуміло, що ніхто не голосував. Жодна з фотографій й відео не показує навіть близько ні такої кількості людей в "місцях голосування", ні такої кількості скриньок для голосування, де повинні поміститися 638 тисяч бюлетенів.

Голова Херсонського КВУ зазначив, що все це "голосування" є нікчемним. Його організатори понесуть карну відповідальність за свої дії.

Перед цим, 6 вересня стало відомо, що окупанти вимушені були закрити партійні штаби у Новій Каховці.

Також відомо про те, що СБУ встановила понад 3,5 тисячі організаторів та учасників фейкових "виборів" рф у тимчасово окупованих регіонах України.

Тетяна Каптур

Поділитися