10 березня 2022 р. 13:34

Припинення вогню не буде: чим закінчилася зустріч Кулеби та Лаврова

Припинення вогню не буде: чим закінчилася зустріч Кулеби та Лаврова

Сьогодні, 10 березня голова МЗС України Дмитро Кулеба та очільник МЗС РФ Сергій Лавров зустрілися в Анталії та обговорили питання гуманітарного коридору в Маріуполі та припинення вогню на 24 години, однак домовитись сторони не змогли.

Про це заявив Кулеба на пресконференції за підсумками переговорів.

За словами українського міністра, зустріч тривала півтори години, першочерговим завданням перемовин з української сторони була організація гуманітарних коридорів та тимчасове перемир’я для вирішення проблем населення.

«Я прийшов сюди з гуманітарною ціллю, щоб вийти після зустрічі з рішенням організувати гуманітарний коридор до та з Маріуполя. З Маріуполя - для цивільних, які бажають покинути місце страху та боротьби, та гуманітарного коридору для надання гуманітарної допомоги у Маріуполь», - сказав Кулеба.

Він підкреслив, що міністр Лавров не був уповноважений надавати гарантії з обидвох питань, але має передати запит української сторони військовому командуванню: «На жаль, міністр Лавров не був у змозі взяти на себе ці зобов’язання, однак він зв’яжеться з відповідними органами щодо цього питання».

Україна продовжить дипломатичний переговорний процес в разі готовності російської сторони до серйозної предметної розмови, а не повторення пропагандистських штампів і наративів щодо України. Однак ультимативні вимоги російської сторони до України є неприйнятними.

"Україна не здалася, не здається і не здаватиметься", - заявив Кулеба.

Зазначимо, що Лавров підтвердив, що РФ цілеспрямовано завдала авіаудар по пологовому будинку та дитячій лікарні в Маріуполі. Наче там була база "радикалів", а породіль та лікарів там не було. 

"На засіданні Ради безпеки ООН ми надали факти, що цей пологовий будинок давно захопив батальйон "Азов" та інші радикали, звідки перед цим вигнали усіх породіль та лікарів. Зараз це була база батальйону", - заявив очільник МЗС РФ Сергій Лавров.

Усі фото та відео з місця обстрілу Лавров назвав маніпуляцією.

Однак він також заявив про готовність Москви продовжувати діалог.

Нагадаємо, загинув колишній нардеп, уродженець Одещини Євген Дейдей.

Міський голова Подільська в Одеській області Анатолій Іванов підчас сесії 10 березня склав з себе повноваження, пославшись на поважний вік та стан здоров'я. 

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися