05 лютого 2024 р. 20:57

Ердоган запланував обговорення чорноморського експорту українського зерна з путіним

Балкер з зерном у Босфорі торік. Фото: Reuters

(Балкер з зерном у Босфорі торік. Фото: Reuters)

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган планує обговорити новий механізм дозволу експорту українського зерна через Чорне море з президентом російської федерації володимиром путіним під час його майбутнього візиту до Туреччини.

Про це заявив у неділю міністр закордонних справ Хакан Фідан, повідомляє Reuters.

Очікується, що путін відвідає Туреччину 12 лютого, щоб зустрітися з Ердоганом, як раніше повідомляв турецький чиновник. Це буде перша поїздка російського лідера до країни НАТО після вторгнення москви в Україну в лютому 2022 року.

Існують спроби знайти "нові методи" транспортування українського зерна на світові ринки, сказав турецький міністр в інтерв'ю приватному телеканалу A Haber.

"Попередня зернова угода працювала в рамках певного механізму, тепер ми побачили, що є можливість піти з іншим механізмом, і зараз є зусилля, щоб конкретизувати цю можливість", – сказав Хакан Фідан, додавши, що Ердоган порушить це питання в його зустрічі з Путіним у Туреччині.

Анкара намагалася переконати Росію повернутися до Чорноморської зернової ініціативи, з якої Москва вийшла в липні 2023 року, через рік після її реалізації. Угода була укладена за посередництва ООН і Туреччини, щоб забезпечити безпечний прохід для експорту з українських портів.

Київ заявив, що ведуться переговори щодо відновлення угоди, але москва заявила, що немає перспектив її відновлення.

Раніше віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков повідомив, що порти Одеси, Южного та Чорноморська впродовж січня 2024 року перевантажили на експорт 6,3 мільйона тонн, що майже дорівнює показникам, які фіксувалися до повномасштабного вторгнення російської федерації.

У січні схожу заяву зробив представник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в етері  телемарафону.

Він вказав, що на той час зерновим коридором скористалися вже 500 суден, які перевезли понад 10 млн тонн вантажів.

17 липня в росії заявили про вихід із "зернової угоди".

Останнє судно, завантажене українською агропромисловою продукцією в рамках зернової ініціативи залишило вранці 16 липня одеський порт. TQ Samsun було останнім судном, яке отримало 28 червня дозвіл від представників спільного координаційного центру (СКЦ) на прохід протокою Босфор до Одеси. Після 28 червня російські інспектори в СКЦ повністю заблокували роботу зернового коридору.

Після припинення зернової угоди окупанти стали активніше обстрілювати українську портову інфраструктуру. За останні пів року такі напади трапилися понад сто разів. Так, з липня 2023 року російська окупаційна армія пошкодила або зруйнувала 69,7 тисячі квадратних метрів складських приміщень із зерном. Крім того, атакувала 34 адміністративні будівлі та 62 тисячі тонн зернових вантажів.

Кирило Бойко

Поділитися