06 серпня 2022 р. 17:06

Нардеп-одесит пропонує Верховній Раді визнати незалежність Косова

Нардеп-одесит пропонує Верховній Раді визнати незалежність Косова

Проєкт Постанови про визнання державного суверенітету та незалежності Республіки Косово одержала Верховна Рада України 5 серпня.

Автором цієї постанови є народний депутат України Олексій Гончаренко.

"Україна має визнати незалежність Косово. Подав у Верховну Раду відповідний проект постанови. Ще у 2010 році Міжнародний суд ООН визнав, що декларація про державний суверенітет Косово не суперечить нормам міжнародного права, не порушує ніяких резолюцій та міжнародних актів. Не дарма, 22 з 27 країн-членів ЄС, до якого ми так прагнемо, вже визнали Косово. Також Косово визнано США, Канадою та Великою Британією", - написав нардеп на своїй сторінці у Facebook.

На думку нардепа, послідовним кроком України зараз буде визнання державного суверенітету Косово і висловлення міжнародної підтримки.

"Одразу відкидаю різного роду маніпуляції – ситуація між Україною та пседовреспубліками "лднр" - це не та сама ситуація, як у Косово та Сербії. Це момент, коли Косово дійсно має право на незалежність", - наголосив депутат.

Зазначимо, що наразі в Косово знов напружена ситуація через можливий конфлікт із Сербією. Наразі Верховний представник ЄС Жозеп Боррель запросив президента Сербії Александера Вучича та очільника уряду Косова Альбіна Курті до Брюсселя 18 серпня.

На початку серпня стало відомо, що Україна відкликає своїх громадян з Косово, які брали участь у миротворчій місії. Мова йде про KFOR (Міжнародні сили з підтримки миру в Косові під проводом НАТО). Станом на сьогодні у Косово, Республіка Сербія, перебуває національний контингент Збройних Сил України у складі 40 військовослужбовців.

31 липня серби на півночі Косова заблокували вантажівками головну дорогу біля пункту перетину кордону Яріньє. Також була блокована дорога Приштина - Рашка. Аби зменшити напруженість, у Косові відклали на місяць перехід на національні документи і номерні знаки.

Республіка Косово - частково визнана держава на Балканах, чию незалежність визнали 97 держав-членів ООН.

Внаслідок війни 1999 року між сербами та албанцями край перейшов під контроль ООН (хоча де-юре залишався автономією у складі Сербії). 17 лютого 2008 року парламент Косова проголосив незалежність краю в односторонньому порядку. Сербія досі не визнає незалежності Косова, через що країна не має остаточного визнання у світі. 2016 року підписано Угоду про асоціацію між Косовом та Європейським Союзом. Держава є потенційним кандидатом на вступ у ЄС (який ще не подав заявку на членство).

Косово межує з Північною Македонією на півдні, Сербією на сході та півночі, Албанією на південному заході та Чорногорією на північному заході.

Раніше Олексій Гончаренко та Муса Магомедов запропонували Верховній Раді визнати Чеченську Республіку Ічкерія суверенною державою.

Ще раніше народні депутати України створили у Верховній Раді нове міжфракційне об'єднання "За вільний Кавказ". Це об'єднання очолив саме Олексій Гончаренко. 

Також нардеп очолює об'єднання: "Кубань", "За демократичну Білорусь" та співголова "Чиста енергія - здорове довкілля".

Поділитися