23 травня 2022 р. 14:10

Держава більше не фінансуватиме ОПЗЖ

ФОТО: Еспрессо

(ФОТО: Еспрессо)

Восьмий апеляційний адмінсуд задовільнив заяву Міністерства юстиції щодо забезпечення позову про заборону політичної партії "Опозиційна платформа-За життя".

Як повідомили у пресслужбі парламенту, зокрема Національному агентству з питань запобігання корупції заборонено здійснювати перерахування бюджетних коштів на фінансування діяльності партії.

Зазначимо, Міністерство юстиції України звернулося до Восьмого апеляційного адміністративного суду із адміністративним позовом до
політичної партії «Опозиційна платформа - За життя», в якому просила:

  • заборонити діяльність політичної партії «Опозиційна платформа - За життя»;
  • призначити комісію з припинення (ліквідаційну комісію) політичної партії, її структурних утворень, які мають статус юридичної особи;
  • передати майно, кошти на інші активи політичної партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень у власність держави.

Напочатку травня депутати Верховної Ради 330 голосами проголосували за законопроєкт 7172-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій", який був зареєстрований 28 березня.

21 квітня в парламенті була створена депутатська група «Платформа за життя та мир», до якої увійшли 25 нардепів із колишньої та забороненої фракції «Опозиційна платформа – За життя».

Зазначимо, що 14 квітня РНБО призупинила діяльність "ОПЗЖ" у Верховній Раді.

Нагадаємо, у листопаді 2015 року тодішній президент України Петро Порошенко підписав закон, що передбачав фінансування діяльності партій з держаного бюджету. Йшлося про діяльність не пов'язану з участю політичних сил у виборах, та часткового відшкодування видатків партій на здійснення передвиборчої агітації на виборах депутатів.

Щорічний обсяг держфінансування партій становить дві соті розміру мінімальної зарплати помноженого на кількість виборців, які взяли участь у голосуванні на останніх виборах.

Фінансування розпочалося з 1 липня 2016 року й спочатку йшлося про ті, які на виборах набрали 2% голосів виборців. 

У жовтні 2019 року вже президент Володимир Зеленський скасував фінансування тих політичних сил, що не пройшли в парламент, тобто набрали менше 5% голосів виборців.

А у січні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», ухвалений Верховною Радою 19 грудня 2019 року, який спростив процедуру подання фінансової звітності політичних партій, передбачену Законом «Про політичні партії», замінюючи паперову форму фінансової звітності на електронну.

Дивіться більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися