14 жовтня 2021 р. 13:37

Україна вирішила не запрошувати екстрадицію ексголови Одеської обладміністрації з Грузії

Україна вирішила не запрошувати екстрадицію ексголови Одеської обладміністрації з Грузії

Офіс генпрокурора вирішив не відправляти владі Грузії запит на екстрадицію в Україну колишнього голови Одеської обласної адміністрації Міхеїла Саакашвілі.

Про це йдеться у відповіді Офісу генпрокурора на запит "Українських Новин".

У відомстві повідомили, що запит на екстрадицію Саакашвілі навіть не готували.

"Частиною 2 ст. 574 КПК України визначено, що Офіс Генерального прокурора є центральним органом України про видачу (екстрадицію) підозрюваних, обвинувачених у кримінальних виробництвах під час досудового розслідування. Згідно з ч. 1 ст. 575 КПК України клопотання про видачу особи в Україну готує слідчий, прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів при провадженні досудового розслідування або суд, який розглядає справу або яким винесено вирок, з дотриманням вимог, передбачених цим Кодексом і відповідним міжнародним договором України. На цей час клопотання українських органів досудового розслідування до Департаменту міжнародно-правового співробітництва офісу Генерального прокурора про видачу (екстрадицію) Україна М. Саакашвілі не надходили", – йдеться у відповіді.

У зв'язку з цим, у компетентні органи Грузії Офіс Генерального прокурора з таким запитом не звертався.

Нагадаємо, біля консульства Грузії в Одесі 8 жовтня зібралися приблизно 20-25 осіб, які брали участь в акції "Свободу Міхеїлу Саакашвілі".

Експрезидента Грузії та колишнього голову Одеської області Міхеїла Саакашвілі затримали грузинські правоохоронці.

Раніше в МВС і правлячої партії «Грузинська мрія» заявляли, що Саакашвілі не перетинав кордон Грузії і він знаходиться в Україні.

У травні 2020 року президент України Володимир Зеленський призначив колишнього голову Одеської обласної адміністрації Міхеїла Саакашвілі головою виконавчого комітету Національної ради реформ.

Раніше президент України Володимир Зеленський запропонував ексголові Одеської обласної державної адміністрації Міхеілу Саакашвілі посаду заступника прем'єр-міністра з питань реформ, про що той повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Посол Грузії в Україні Теймураз Шарашенідзе раніше заявляв, що його країна з великою часткою ймовірності сприйматиме призначення ексголови Одеської облагосадміністраціі Міхеїла Саакашвілі заступником прем'єр-міністра України як недружній і неприйнятний з боку стратегічного партнерства крок. Тоді від Саакашліві віцепрем'єром так і не став.

Однак потім стало відомо, що після призначення Міхеїла Саакашвілі головою виконкому реформ Грузія все-таки відкликала свого посла з України для консультацій.

За інформацією видання Imedi news, про це повідомив міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані. При цьому глава МЗС підкреслив, що Грузія не розглядає питання про розрив дипломатичних відносин з Україною або перегляд стратегічного партнерства. І назвав таке рішення «звичайною практикою».

Поділитися