05 жовтня 2021 р. 14:11

Серед нардепів-одеситів Ігор Васильковський та Микола Скорик найчастіше були відсутніми під час голосувань

Серед нардепів-одеситів Ігор Васильковський та Микола Скорик найчастіше були відсутніми під час голосувань

В ході пресконференції, присвяченій підсумкам роботи народних депутатів ІХ скликання від Одещини, голова Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Анатолій Бойко та  консультант громадської мережі ОПОРА по парламентському моніторингу Ігор Луговський торкнулися питання голосування парламентарів та їх виступів на пленарних засіданнях.

За перші два роки роботи парламенту чинного скликання як продовжилося впровадження розпочатих реформ попереднім скликанням, так і з’явилися нові виклики. Серед політик, які розглядалися чинним скликанням, було виділено п’ять – за діджиталізацію, за протидію коронавірусу, за земельну реформу, за зняття депутатської недоторканості та за децентралізацію.

Максимально голосували  (95% більше голосувань на підтримку політики) за політику діджиталізації Іван Шинкаренко і Андрій Костін. Послідовно (між 85% та 95%) підтримували політику Юлія Діденко, Олександр Горенюк, Артем Дмитрук, Степан Чернявський, Олександр Ткаченко, Сергій Колебошин, Олег Колєв і Олексій Леонов. Переважно (між 60% та 85%) підтримували політику Анатолій Урбанський, Антон Кіссе, Олексій Гончаренко та Ігор ВасильковськийТетяна Плачкова і Микола Скорик підтримували політику діджиталізації у 40-60% голосувань.

Політика протидії коронавірусу полягає в голосуваннях щодо заходів, спрямованих на подолання пандемії та її впливу, в тому числі в частині підтримку бізнесу у період карантину. Максимально підтримували цю політику Іван Шинкаренко та Олександр Ткаченко, послідовно підтримували – Олексій Гончаренко, Юлія Діденко, Артем Дмитрук, Степан Чернявський, Сергій Колебошин, Олег Колєв, Андрій Костін, Олексій Леонов. Переважно підтримували політику протидію коронавірусу Антон Кіссе, Тетяна Плачкова, Микола Скорик, Ігор Васильковський, Анатолій Урбанський, Олександр Горенюк.

Політика земельної реформи передбачає голосування за законопроєкти щодо створення ринку землі та системи виділення чи оренди земель з використанням аукціонів і торгів, врегулювати питання обмеження використання окремих типів земель (прикордонні смуги, військові об'єкти, узбережжя тощо). Серед одеських парламентарів максимально підтримували цю політику Артем Дмитрук, Юлія Діденко, Олександр Горенюк, Іван Шинкаренко, Степан Чернявський, Андрій Костін, Олег Колєв, Сергій Колебошин, Олексій Леонов.
Послідовно підтримував земельну реформу Олександр Ткаченко, а переважно – Антон Кіссе, Ігор Васильковський, Анатолій Урбанський.

Від 40% до 60% підтримки земельна реформа отримала від Тетяни Плачкової, Олексія Гончаренка, Миколи Скорика.
Загалом за два роки роботи чинного скликання відбулося 9 голосувань щодо зняття депутатської недоторканості і жоден з народних депутатів, що представляють Одеську область, не надав максимальної підтримки в цих голосуваннях. Послідовно підтримували дану політику Олександр Горенюк, Юлія Діденко, Артем Дмитрук, Іван Шинкаренко, Степан Чернявський, Олександр Ткаченко, Андрій Костін, Олексій Леонов. Переважно підтримували зняття депутатської недоторканості Антон Кіссе, Ігор Васильковський, Анатолій Урбанський, Олег Колєв, Сергій Колебошин. Від 40% до 60% голосувань на підтримку зняття депутатської недоторканості надали Тетяна Плачкова, Олексій Гончаренко, Микола Скорик.

Жоден з одеських парламентарів не надавав максимальну підтримку політиці децентралізації влади. Послідовно ж підтримували децентралізацію влади Артем Дмитрук, Юлія Діденко, Олександр Горенюк, Андрій Костін, Олег Колєв, Сергій Колебошин, Олексій Леонов, Олександр Ткаченко, Степан Чернявський, Іван Шинкаренко. Переважно децентралізацію влади підтримували Ігор Васильковський, Олексій Гончаренко, Антон Кіссе, Анатолій Урбанський. Підтримку на рівні 40-60% голосувань щодо децентралізації влади надали Тетяна Плачкова і Микола Скорик.

Єдиним серед одеських парламентарів, який у більшості голосувань натискав кнопку «За», є Анатолій Урбанський (54,3%). Всі інші одеські нардепи мають менше 50% голосувань «За», а найменше таких голосувань у Ігоря Васильковського – 26%.

В проміжку 40-50% голосувань «За» мають Антон Кіссе, Іван Шинкаренко, Микола Скорик, Тетяна Плачкова, Олексій Леонов, Олександр Ткаченко, Олег Колєв, Сергій Колебошин та Юлія Діденко. Від 35% до 40% голосувань «За» мають Артем Дмитрук, Андрій Костін, Степан Чернявський, Олександр Горенюк і Олексій Гончаренко. Загалом лише один одеський парламентар має більше 10% голосувань «Проти»: найчастіше натискав відповідну кнопку Андрій Костін (13,7%), а найрідше – Юлія Діденко (0,3%), Антон Кіссе та Олександр Горенюк (останні двоє мають по 0,5% таких голосувань). Найчастіше серед одеських мажоритарників утримуються під час голосувань Олег Колєв (48%), Олексій Леонов (45,9%) і Сергій Колебошин (45%). Найменшим цей показник є у Миколи Скорика, який натискав кнопку «Утримався» у 15% своїх голосувань. Найчастіше не брали участі у голосуваннях Тетяна Плачкова (24,8%) і Олексій Гончаренко (21,3%), а Олег Колєв навпаки – найрідше з всіх одеських мажоритарників не брав участі у голосуваннях (2,7%).

Олег Колєв також має найнижчий показник відсутності під час голосувань у залі засідань Верховної Ради – 1,3%. Натомість Ігор Васильковський та Микола Скорик мають найвищі показники відсутності під час голосувань – 36,9% та 29,6% відповідно.
Лідером у голосуваннях проти лінії фракції  є Олексій Гончаренко («Європейська Солідарність»), голосування якого у 36% відрізняється від того, як голосували представники його фракції.

Голосування Антона Кіссе та Анатолія Урбанського у 33,3% та 32,1% голосувань відповідно відрізняються від того, як голосували представники депутатської групи «За майбутнє», до якої входять вказані депутати.

Серед одеських представників фракції «Слуга народу» найчастіше відмінні голосування від більшості мали Андрій Костін (25,3%), Ігор Васильковський (23,4%) і Олександр Ткаченко (21,3%), а найменше таких голосувань у Олександра Горенюка (8,1%) та Іван Шинкаренко (8,5%). Олег Колєв має 16% голосувань проти лінії фракції, Артем Дмитрук – 14%, Степан Чернявський – 12,7%, Юлія Діденко – 12,5%, Сергій Колебошин – 10,1% та Олексій Леонов – 9,8%.
Тетяна Плачкова у 29,1% своїх голосувань має відмінне голосування від колег по фракції «Опозиційна платформа – За Життя», а Микола Скорик – у 24,9% голосувань.

Найбільш активним за виступами на пленарних засідань серед одеських парламентарів є Олексій Гончаренко, котрий 260 змістовних  виступів.

Натомість одразу троє народних депутатів від Одеської області не мали жодного виступу за два роки роботи у Верховній Раді чинного скликання. Цими депутатами є Олег Колєв, Степан Чернявський і Ігор Васильковський.

Микола Скорик мав 90 змістовних виступів на пленарних засіданнях, Тетяна Плачкова – 58, Андрій Костін – 41. Ще дев’ять народних депутатів мають менше 10 змістовних виступи: Сергій Колебошин (8), Анатолій Урбанський (8), Олексій Леонов (6), Артем Дмитрук (5), Юлія Діденко (5), Іван Шинкаренко (5), Олександр Горенюк (3), Олександр Ткаченко (3) і Антон Кіссе (1).

Серед народних депутатів, що мали змістовні виступи лише, п’ятеро депутатів не згадували про питання пов’язані з Одеською областю – Олександр Горенюк, Олександр Ткаченко, Юлія Діденко, Андрій Костін та Іван Шинкаренко. Отже, у своїх виступах піднімали питання, пов’язані  з регіоном, наступні депутати: Артем Дмитрук (4), Олексій Леонов (1), Олексій Гончаренко (5), Сергій Колебошин (1), Антон Кіссе (1), Анатолій Урбанський (4), Микола Скорик (9) і Тетяна Плачкова (3).

Тематика виступів Артема Дмитрука така:
•    щодо нападу в Одесі на активіста та лідера громадської організації «Спільна мета» Володимира Савченка;
•    критика міської влади Одеси перед місцевими виборами восени 2020 року і заклики до одеситів «відповідально поставитися до вибору нового мера міста та складу міської ради»;
•    щодо пожежі в гостелі на вул. Посмітного в Одесі: мала місце критика міської влади Одеси щодо трагедій, які стаються через пожежі;
•    щодо блокування вулиці, дрифт на проїжджій частині та стрілянини, що відбулися під час святкування весілля в Одесі влітку 2021 року.

Олексій Леонов під час свого виступу закликав колег вшанувати годиною мовчання загиблих в коледжі по вул. Троїцькій в Одесі (виступ був на роковини трагедії).

Олексій Гончаренко виступав щодо:
•    нормативного закріплення збереження майна Одеської кіностудії в процесі її приватизації;
•    роботи кіберполіції в контексті заведення справи на жителя Подільського району Одеської області за публікацію у Facebook;
•    потенційного конфлікту інтересів у кандидата на посаду міністра культури через Одеську кіностудію;
•    привітання жителів Одеси із Днем міста (2020 рік);
•    відсутності кисневої станції в лікарні, яка приймає хворих на COVID19 в місті Подільськ.

Сергій Колебошин теж присвятив свій виступ пожежі по вул. Троїцькій в Одесі: депутат закликав терміново провести розслідування обставин пожежі та до перегляду системи протипожежної безпеки в державі.

Антон Кіссе у своєму виступі звернувся до міністра економіки з проханням звернути увагу на проблеми збуту виноматеріалів виробниками, оскільки всі винопункти завантажені вином. Депутат закликав вжити термінових дій задля недопущення зриву збирання врожаю.

Анатолій Урбанський два зі своїх виступів присвятив Одеській кіностудії, а саме - 4 червня 2020 року депутат запитав у міністра культури та інформаційної політики щодо перспектив її розвитку. Наступного дня депутат назвав відповідь міністра сарказмом і звернувся з вимогою надати відповідь на його питання щодо перспектив розвитку кіностудії.

В інших двох виступах Анатолій Урбанський щодо можливої передачі флоту Українського Дунайського пароплавства до статутного фонду іноземної компанії, а також щодо врахування інтересів українців гагаузького походження під час розгляду законопроєкту щодо корінних народів.

Микола Скорик виступав на пленарних засіданнях щодо наступних тем:
•   створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі;
•   недопущення змін в державному бюджеті, згідно з якими будуть забрані гроші, передбачені на ремонт автомобільних доріг в Одеській області;
•    Постанова Верховної Ради щодо створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі;
•    заклик до підтримки Постанови про створення Тимчасової слідчої комісії щодо розслідування подій 2 травня 2014 року в Одесі (двічі);
•    поновлення розслідування подій, що сталися 2 травня 2014 року в Одесі;
•    недоцільності передачі Одеської ТЕЦ (та інших ТЕЦ країни) в управління «Нафтогазу» і необхідності передачі їх у власність місцевим громадам;
•    вимога поставити на розгляд постанову щодо засудження подій, що відбулися в Одесі 2 травня 2014 року;
•    заклик нового Міністра внутрішніх справ активізувати розслідування подій, що сталися в Одесі 2 травня 2014 року в Одесі  та на Майдані.

Тетяна Плачкова свої виступи присвятила наступним темам:
•    щодо локалізації екологічної катастрофи та проведення кримінального розслідування з приводу танкера «Делфі», що затонув на узбережжі Одеси;
•    щодо грошових виплат аграріям через посуху в Одеській області та віднесення лікарів станцій екстреної допомоги до таких, що отримують виплати;
•    щодо відсутності в державній програмі «Велика реставрація» об’єктів із Одеської області.

Поділитися