30 червня 2021 р. 08:47

Одеський суд відпустив із СІЗО інгуського активіста, екстрадиції якого вимагає Росія

Одеський суд відпустив із СІЗО інгуського активіста, екстрадиції якого вимагає Росія

Малиновський районний суд відправив під цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслету громадянина РФ Ільяса Белхароєва, якого в Росії звинувачують у тероризмі та вимагають екстрадувати.

Про екстрадиційний арешт строком на 60 діб для Белхароєва клопотав прокурор Одеської місцевої прокуратури Антон Фучеджи, оскільки 29 червня завершився термін тимчасового арешту для затриманого, зазначає Суспільне.

За словами прокурора, наразі в Російській Федерації щодо Белхароєва відкрита кримінальна справа, в якій він обвинувачується в незаконному перевезені вогнепальної зброї через українсько-російській кордон, а також в участі у терористичній організації.

Крім того, до українських правоохоронців вже надійшов запит від російської сторони щодо екстрадиції затриманого. Тому утримання Белхароєва в СІЗО, на думку прокуратури, потрібно, аби він не переховувався від слідства та міг бути переданий Росії. РФ начебто запевнила, що до чоловіка не будуть застосовувати катування чи фізичну силу, як зазначає сторона захисту, а "реалізують його право на захист та нададуть адвоката".

Сам затриманий та його адвокат Роман Клабуков закиди щодо контрабанди вогнепальної зброї відкидають, а причинами кримінальної справи на батьківщині називають "переслідування за релігійними та політичними мотивами".

За словами Белхароєва, Росію він покинув у 2012 році. Причинами називає "гоніння на нього та його сім'ю". У 2015 році він перебрався до України, в цьому йому допомогла учасниця АТО Аміна Окуєва, яку вбили в 2017 році. До суду на підтримку чоловіка прийшла мати Окуєвої, яка слідкувала за процесом.

Про кримінальну справу в РФ чоловік дізнався під час затримання, тобто 20 травня 2021 року. Оскільки реєстрація була прострочена і не продовжувалася з 2019 року, після арешту він подав документи на отримання статусу біженця. Також на території України проживає дружина Белхароєва та двоє неповнолітніх дітей. До засідання Ільяс Белхароєв провів 40 днів у слідчому ізоляторі.

Також під час судового засідання стало відомо, що злочини, які інкримінують Белхароєву, датовані 2019 роком. Уже в жовтні 2020 року Росія оголосила чоловіка в розшук, згодом – у міжнародний, а в грудні заочно відправили в СІЗО.

На засіданні був присутній громадській діяч Олег Хвощевський, який клопотав про взяття Ільяса на поруки. Натомість суддя Наталя Кузьменко вислухала доводи всіх сторін і після нарадчої кімнати відмовила у клопотанні як прокурору, так і громадському діячу. Кузьменко відправила затриманого під цілодобовий домашній арешт та зобов'язала носити електронний арешт.

Раніше Одеський апеляційний суд залишив в силі рішення першої інстанції, яка відправила в СІЗО під екстрадиційний арешт інгуського активіста Ільяса Белхароєва, заарештованого 20 травня за запитом Інтерполу для екстрадиції в Російську Федерацію. 

Поділитися