09 квітня 2020 р. 18:21

Непростий березень: як депутати від Одещини допомагали у боротьбі з коронавірусом і спілкувалися з виборцями

Непростий березень: як депутати від Одещини допомагали у боротьбі з коронавірусом і спілкувалися з виборцями

У рамках проєкту «Інформована взаємодія жителів та народних депутатів Одеської області» Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» підготувала черговий моніторинг про взаємодію з громадянами народних депутатів, обраних на мажоритарних округах Одеси та області, а також тих, хто закріплений за Одеською областю парламентськими фракціями.

Перший моніторинг було проведено за підсумками роботи у грудні, другий – у січні, третій – у лютому. Огляд стосується роботи 14 народних депутатів: Олега Колєва, Анатолія Урбанського, Олексія Гончаренка, Антона Кіссе, Олексія Леонова, Сергія Колебошина, Степана Чернявського, Олександра Ткаченка, Ігоря Васильковського, Артема Дмитрука, Олександра Горенюка та «списочників» Миколи Скорика, Андрія Кожем’якіна й Андрія Костіна.

Моніторинг взаємодії народних депутатів із виборцями щодо проблем виборчого округу здійснювався за понад 30 показниками. Як і раніше, не вдалося отримати жодної інформації стосовно роботи з виборцями А. Кожем’якіна. Аналітики проєкту також змогли отримати інформацію про відповідну діяльність Степана Чернявського, Олександра Ткаченка та Ігоря Васильковського лише з їхніх сторінок у соціальній мережі Facebook.

За результатами моніторингу встановлено, що з 14 народних депутатів особистий прийом виборців у березні вдалося провести лише чотирьом депутатам: А. Урбанський, М. Скорик, С. Колебошин і О. Гончаренко.

При цьому Анатолій Урбанський приймав виборців в Ізмаїлі та селі Кам’янка Ізмаїльського району, Микола Скорик – в Одесі, Сергій Колебошин – в Чорноморську, Біляївці та Овідіополі, а Олексій Гончаренко – в Балті, Подільську, Саврані й Окнах.

А. Урбанський і М. Скорик інформували про дату, час та місце прийому перш за все тих виборців, які попередньо записалися, С. Колебошин розміщував інформацію  у приміщеннях місцевих органів влади, у друкованих ЗМІ та в соціальних мережах, а О. Гончаренко - через соціальні мережі і флаєри.

Восьмеро депутатів отримали колективні звернення. 

Анатолій Урбанський – від лікарів щодо надання допомоги в закупівлі обладнання та розхідних матеріалів; Антон Кіссе – щодо розпаювання землі; Олег Колєв – щодо захисту прав ошуканих інвесторів новобудов та щодо проведення дезінфекції у під'їздах багатоповерхових будинків; Олександр Горенюк – від підприємців щодо орендної сплати на міських ринках та проблем внутрішньо переміщених осіб; Олексій Леонов - щодо роботи ЖКСів; Андрій Костін колективні звернення отримав, але вони не стосувалися Одещини; Сергій Колебошин – від батьків учнів чорноморської гімназії щодо добудови навчального закладу, а також від колективу ТОВ «Європіан Агро Інвестмент Юкрейн» щодо неотримання заробітної плати та від колективу Овідіопольського центру первинної медико-санітарної допомоги щодо ліквідації наслідків негоди; Олексій Гончаренко - від лікарів щодо допомоги у забезпеченні засобами захисту.
Звернення виборці подавали особисто під час прийому, а також електронними засобами та звичайною поштою.

Восьмеро депутатів провели публічні зустрічі з громадянами, це майже у всіх випадках були неформальні зустрічі, а О. Горенюк провів обговорення законопроєкту.

Щодо тематики цих зустрічей, то у А. Урбанського повідомили, що це були децентралізація і привітання з Міжнародним жіночим днем; у М. Скорика - зустріч з активом партії в Одеській області, та зустріч з працівниками обласної лікарні; у А. Кіссе і С. Колебошина повідомили, що спілкувалися з громадянами щодо їхніх особистих проблем; О. Леонов також зустрічався з виборцями, аби привітати жінок з 8 Березня; О. Гончаренко у лікарнях обговорював з лікарями та пацієнтами протидію коронавірусу; О. Горенюк обговорював з керівниками ОСББ законопроєкт щодо врегулювання діяльності ОСББ та проблем виборчого округу.

П’ятеро нардепів повідомили, що під час зустрічей проводилося документування їхнього змісту помічниками.

Упродовж березня, як і в лютому та у січні, жоден нардеп не брав участь у роботі місцевих рад.

Один депутат – О. Гончаренко – брав участь у розгляді місцевими органами державної влади і органами місцевого самоврядування пропозицій та вимог громадян щодо проблем виборчого округу під час зустрічі з Куяльницьким сільським головою.

Троє нардепів – М. Скорик, С. Колебошин і О. Горенюк – ініціювали проведення опитування громадської думки на своїх округах. 

М. Скорик робив опитування у соцмережах про відкриття ринку землі, С Колебошин – також у соцмережах – про «актуальні на сьогоднішній день питання», а О. Горенюк робив опитування серед внутрішньо переміщених осіб щодо умов їхнього проживання, покращення цих умов, та планів на майбутнє.

Дев’ять депутатів за результатами розгляду звернень громадян готували депутатські звернення та запити, а М. Скорик повідомив, що більшість звернень потребують надання правової або матеріальної допомоги.

Семеро нардепів повідомили, що здійснюють попередню класифікацію та аналіз отриманих звернень та повідомлень від громадян. За попередньою оцінкою А, Урбанського, близько 10% звернень свідчать про проблеми у виборчому окрузі, що потребують додаткового втручання депутата. У О. Леонова і С. Колебошина цей показник оцінили у 20-30%, у О. Горенюка і А. Костіна – у 50-60%, а у О. Колєва – у 80%.

При цьому більшість депутатів зазначили, що у зв'язку з пандемією дещо зросла кількість звернень щодо проблем, які потребують втручання народного депутата. В першу чергу, такі звернення стосувалися системи охорони здоров'я.

Шестеро обранців зазначили, що результати класифікації та аналізу звернень використовуються ними для ідентифікації системних проблем виборчого округу. Так, А. Костін визначив такою судову реформу; О. Гончаренко - незабезпеченість системи охорони здоров'я; С. Колебошин – загальний стан інфраструктури населених пунктів, екологію, громадський транспорт, матеріальну допомогу; О. Колєв – проблеми ЖКГ; О. Горенюк – діяльність ОСББ і транспортну реформу; О. Леонов - роботу правоохоронних органів, незаконну забудову, проблему безробіття у зв'язку з карантином, роботу ЖКСів.

У березні депутати не проводили публічні звіти перед громадянами на публічних зустрічах, але шестеро повідомили, що інформують виборців через телебачення і друковані ЗМІ про свою роботу.

Всі нардепи (крім А. Кожем’якіна та І. Васильковського) інформують про свою діяльність через інтернет (сайти або соціальні медіа), причому троє роблять це щодня (О. Гончаренко, О. Колєв і М. Скорик), решта – кілька разів на тиждень або на місяць. Здебільшого депутати пишуть про свою роботу у Верховній Раді, про плани та дії щодо вирішення системних проблем виборчого округу, благодійну діяльність, про зміст поданих ними звернень/запитів тощо.

Дев’ятеро обранців повідомили, що надавали громадянам та їхнім об'єднанням, які особисто зверталися до них, персональні відповіді щодо звернень.  

Крім того, більшість депутатів (крім А. Кіссе) повідомили, що вживають додаткових заходів у зв’язку з пандемією коронавірусу.
Так, А. Урбанський подав два звернення: щодо компенсації місцевим бюджетам недоотриманих коштів у зв'язку зі звільненням від оподаткування під час карантину та до міністра внутрішніх справ та Генерального прокурора щодо непоставки медичних товарів низкою підприємств за укладеними договорами. Також депутат передав захисні медичні костюми Ізмаїльській центральній районній лікарні. 
М. Скорик повідомив, що його команда поширює інформацію про коронавірус через розсилку на електронні пошти, а також про закупівлю засобів захисту для медиків обласної лікарні. Крім того, депутат брав участь у роботі оперативного штабу.

О. Колєв поінформував про допомогу засобами захисту Одеському обласному клінічному медичному центру.

О. Горенюк спільно з благодійним фондом Даяни Ястремської «Дія» допоміг продуктовими наборами представникам незахищених верств населення і також надав допомогу Одеському обласному клінічному медичному центру.

А. Дмитрук надавав адресну допомогу вразливим групам населення, лікарням і взяв участь у роботі оперативного штабу.

О. Леонов подав депутатські звернення щодо недостатньої кількості засобів захисту в місті Одесі, допоміг Одеському обласному клінічному медичному центру та надав продуктові набори вразливим групам населення, а також ініціював флешмоб серед молоді щодо допомоги людям похилого віку. Крім того, команда депутат підготувала таблички для медиків та водіїв, які допомагають медпрацівникам дістатися до роботи, та взяв участь у роботі оперативного штабу.

А. Костін виступив співавтором законопроєкту щодо полегшення підприємницької діяльності в умовах протидії коронавірусу.

Команда Сергія Колебошина щодня збирає актуальну інформацію щодо кількості хворих, стану лікарень, медперсоналу у виборчому окрузі. Закуплено 1000 масок, 2000 пар рукавичок та 50 літрів дезінфектора для закладів в смт Овідіополь, а також  1500 масок, 2300 пар рукавичок та 90 літрів дезінфектора для закладів Чорноморська. Надано фінансову допомогу фонду «Корпорація монстрів». Крім того, депутат у рамках роботи парламентського комітету з питань освіти розробив проєкт програми дистанційної освіти «Всеукраїнська школа онлайн» і виступив проти скорочення видатків на сферу освіти та інші гуманітарні сфери.

С. Чернявський закупив маски для лікарень виборчого округу та взяв участь в організації комітетів (штабів) при РДА свого виборчого кругу.  

І. Васильковський повідомив про організацію роботу штабів з допомоги малозабезпеченим громадянам, забезпечення лікарень засобами захисту.

О. Ткаченко сприяв отриманню Татарбунарською районною лікарнею ліцензії щодо надання медичних послуг.

О. Гончаренко закупив тести, антисептики й засоби захисту для лікарень в Одеській області, його команда розповсюджувала інформаційні плакати та збирає волонтерів для розповсюдження серед вразливих категорій громадян продуктових наборів. Депутат звернувся до президента України щодо відсутності фінансування виробництва тестів на коронавірус Інститутом молекулярної біології та генетики НАН України; подав законопроєкт щодо мораторію на нарахування пені та штрафів за несвоєчасну оплату комунальних послуг та щодо кредитних зобов’язань під час карантину; подав проєкт постанови про першочергові заходи протидії поширенню коронавірусу; подав законопроєкт про спрощення закупівлі обладнання та медтоварів; подав законопроєкт щодо спрощення закупівлі медичних товарів та обладнання для боротьби з коронавірусом; направив депутатське клопотання президенту та прем’єр-міністру щодо виділення додаткових 750 мільйонів гривень з резервного фонду бюджету для превентивних та протиепідеміологічних заходів.

Підготовку матеріалу здійснено в межах проєкту Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» «Інформована взаємодія жителів та народних депутатів Одеської області – запорука демократичного представництва», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа


 

Поділитися