16 червня 2020 р. 21:24

Більшість нардепів-одеситів за те, щоб міністри звітували у парламенті перед звільненням

Більшість нардепів-одеситів за те, щоб міністри звітували у парламенті перед звільненням

Верховна Рада планує зобов’язати членів Кабінету міністрів при звільненні з посади звітувати на пленарному засіданні парламенту про виконану роботу.

За ухвалення у першому читанні проєкту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення порядку призначення та звільнення з посад членів Кабінету міністрів України» (№ 3195) проголосували 258 народних депутатів. 

Серед них Артем Дмитрук, Александр Горенюк, Олексій Леонов, Олег Колєв, Сергій Колебошин, Степан Чернявський, Игор Васильковський и Олександр Ткаченко («Слуга народу»), Антон Кіссе (Партія «За майбутнє»). 

Анатолій Урбанський  ( Партія «За майбутнє») - утримався, а Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») не голосував.  Тетяна Плачкова («Опозиційна платформа - За життя») утрималася.

Обрані за списками Микола Скорик («Опозиційна платформа - За життя») утримався, Андрій Костін, а також Іван Шинкаренко та Юлія Діденко («Слуга народу») проголосували «за».

Законопроєктом пропонується закріпити обов’язок члена Кабміну бути присутнім і звітувати про виконану роботу при розгляді питання про його звільнення (підставою звільнення була особиста заява урядовця про відставку) на засіданні комітету ВР і на пленарному засіданні ВР.

Також пропонується врегулювати порядок подання такого звіту. Законопроєктом передбачено закріпити право представника комітету ВР, до відання якого належить питання про звільнення члена Кабміну, на виступ під час розгляду цього питання Верховною Радою. Крім того, планується доповнити Регламент ВР приписами, які врегульовують процедури призначення та звільнення Верховною Радою міністра оборони, міністра закордонних справ, порядок призначення на посади членів Кабінету міністрів за поданням прем’єр-міністра, припинення повноважень Кабінету міністрів, прем’єр-міністра та інших членів уряду.

Нагадаємо, в квітні Верховная Рада України ухвалила законопроєкт про зміну регламенту парламенту, щоб прискорити прийняття так званного «антиколомойського» законопроєкту в другому читанні.

Поділитися