09 січня 2024 р. 22:48

СБУ викликала на допит так званого міністра закордонних справ невизнаної пмр

Віталій Ігнатьєв. Фото: NewsMaker

(Віталій Ігнатьєв. Фото: NewsMaker)

Уродженця міста Подільськ Одеської області Віталія Ігнатьєва, який обіймає посаду міністра закордонних справ у невизнаній придністровській молдавській республіці,  викликали на допит в Службу безпеки України.

Про це повідомила газета "Урядовий кур'єр".

Річ у тім, що Віталій Ігнатьєв є громадянином України тож його наразі підозрюють у публічних закликах до зміни меж території або державного кордону України та здійсненні інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією.

Віталій Ігнатьєв – у 2012-2015 роках був членом об'єднано-контрольної комісії з боку пмр, а з 2016 року очолює "зовнішньополітичне відомство" невизнаної країни.

Видання NewsMaker спробувало зв'язатися з прессекретарем зовнішньополітичного відомства невизнаної пмр Павлом Гальцевим, але він не відповів на дзвінки редакції.

Раніше Інститут вивчення війни зафіксував поширення російськими пропагандистами інформації, що, ніби то, понад 19% школярів у Молдові віддають перевагу здобуттю освіти російською, але панівна партія PAS перешкоджає їм в цьому не надаючи російській статусу "мови міжнаціонального спілкування".

Тим часом армія Молдови у грудні 2023 року провела навчання неподалік українського кордону на Одещині та своїм придністровським регіоном, який у березні минулого року Парламентська асамблея Ради Європи офіційно оголосила зоною російської окупації. Навчання завершилися 22 грудня.

У квітні 2023 року на засіданні Об'єднаної контрольної комісії з керування миротворчою операцією в Придністров’ї Молдова заявила про порушення режиму безпеки з боку рф.

У травні 2022 року Мая Санду під час виступу в Європейському парламенті заявила, що російська федерація має вивести свої війська з території Придністров'я, тому що їх присутність порушує нейтралітет Молдови.

Раніше Молдова за допомогою платформи ООН вже закликала до виведення російських військових із території Придністров'я, оскільки хоче знайти мирне вирішення конфлікту.

Кирило Бойко

Поділитися