02 січня 2024 р. 12:52

Чергами через перевірки документів на кордоні зацікавився уповноважений з прав людини

Фотоколаж: Інтент

(Фотоколаж: Інтент)

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець направив листа до Державної прикордонної служби з проханням надати інформацію щодо документів, які прикордонники в громадян для перетину кордону, а також правові підстави такої вимоги.

Про це сповістив омбудсмен, наголосивши, що прагне розібратись в ситуації.

"Адже ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачає законодавство. Також державні органи та їх посадові особи зобов'язані діяти у межах своїх повноважень та відповідно до Конституції й законів України", - зазначи він.

Він також нагадав, що Конституція України закріплює: кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

"31 грудня на різних пунктах пропуску утворилися величезні черги. Деякі люди стоять понад добу. Причина: посилення контролю громадян, які бажають виїхати за кордон. Окрім цього, як пишуть медіа, прикордонники посилено перевіряють документи в осіб з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, багатодітних батьків, людей, які їдуть за системою "Шлях".  А також вимагають військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації", - зазначив омбудсмен.

Зазначимо, що тоді ж 31 грудня прикордонники підтвердили, що можуть перевіряти документи від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки й це стосується багатодітних батьків. Вони пояснили це наявністю великої кількості підроблених документів, які виявляють в чоловіків.

За день до того, у суботу, 30 грудня,  прикордонники запевняли, що "змін у Правилах перетину кордону немає, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства".

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко заявив, що з початку року на кордоні прикордонники відмовили у виїзді майже 50 тисячам громадянам України, які не підпадали під умови пропуску, а також викрили 3 тисячі підроблених документів.

Кирило Бойко

Поділитися