21 грудня 2023 р. 15:58

Верховна Рада ухвалила у другому читанні закон про медичний канабіс

Фото: Ярослав Железняк

(Фото: Ярослав Железняк)

Сьогодні, 21 грудня, парламент прийняв законопроєкт про медичний канабіс у другому читанні. За прийняття закону проголосувало 248 депутатів.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Як наголосила народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань інтеграції України з ЄС, голова делегації України в ПАРЄ Марія Мезенцева, сьогодні понад 70% українців підтримують легалізацію медичного канабісу в лікувальних цілях.

"Нині ми говоримо про понад 6 млн пацієнтів із різними діагнозами, які потребують ліків із медичним канабісом. Це важкохворі, онкохворі, цивільні з ПТСР, військовослужбовці, наші герої, які потребують цього щодня. Дуже важливо говорити про пріоритетність, але, виявляється, не для всіх народних депутатів це є пріоритетом, адже було подано більш як 800 правок, 200 з яких профільним комітетом були враховані.
Ми врахували багато принципових моментів, на яких наголошували колеги. Але зараз дуже важливо не довіряти фейкам, що ширяться в соцмережах. Законопроєкт про медичний канабіс спрямований виключно на лікування українців, котрі дуже потребують цього. Медпрепарати тільки за рецептом, тільки лікарський засіб і сучасне виробництво в Україні, щоб уникнути всіх можливих корупційних ризиків", — зазначила парламентарка.

Законопроєкт передбачає:

  • Регулювання обігу канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності.
  • Розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання продовжить вважатися злочином і буде розслідуватися поліцією відповідно до законодавства.
  • Виробництво ліків жорстко контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати зможуть лише юрособи, які отримають відповідну ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта.
  • Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.

Закон вводиться в дію через пів року після його опублікування.

Раніше в Одесі накрили канал постачання наркотиків в ЄС: вилучено 186 кілограмів героїну.

Тим часом у Миколаєві наркотики вартістю мільйони гривень доставляли через службу доставки.

Також правоохоронці викрили 32-річного жителя Білгород-Дністровського району у незаконному зберіганні зброї, боєприпасів та наркотичних засобів.

Анна Бальчінос

Поділитися