19 грудня 2023 р. 17:58

Оновлено! Володимир Зеленський дав підсумкову пресконференцію: основні тези

Фото: Офіс президента

(Фото: Офіс президента)

Президент України Володимир Зеленський 19 грудня, зустрівся з українськими та іноземними журналістами, щоб відповісти на всі їхні запитання за підсумками року, що минає.

Від одного засобу масової інформації до 16:00 18 грудня можна було акредитувати лише одного кореспондента, одного оператора та одного фотографа.

Інформацію про час та місце проведення заходу на загал не повідомляли.

Про це сповістили лише представників ЗМІ в листі-підтвердженні про акредитацію.

18:19 Мобілізація. Військові наполягають на необхідності закликати до лав війська 450-500 тисяч людей. Мобілізація в такому форматі коштуватиме Україні додаткових 500 мільярдів гривень. Також треба продумати питання демобілізації: "Мобілізацію жінок не підпишу".

18:32 Верховна Рада. Депутати мають займатися своєю роботою та бути моральними авторитетами, але на жаль це не відбувається: "Є відсоток людей, які працюють, а є й ті хто ні. Депутат, який гуляє, нічим не відрізняється від бізнесмена, який запускає салют коли люди воюють. Я не можу розпустити парламент, бо треба буде проводити вибори, а їх проводити не можна під час війни". 

19:49 Допомога від партнерів: Узимку Україну захищатимуть "кілька" систем ППО Patriot і NASAMS. Але їх точну кількість та інші деталі президент розголошувати поки не може.

Зеленський переконаний, що Сполучені Штати та ЄС не підведуть Україн.

Обсяги допомоги, яку задекларували країни-партнери на 2024 рік словами президента:

  • Бельгія — 1,7 млрд.
  • Данія — 4,2 млрд.
  • Корея — 2,3 млрд.
  • Латвія, Литва, Нідерланди — сотні мільйонів.
  • Норвегія — 7,5 млрд.
  • Франція — 2 млрд.
  • Німеччина — 8 млрд.
  • Швеція — понад 500 млн.
  • Японія — багатомільярдна допомога.

Контрнаступ та коли закінчиться війна: Зеленський наголосив, що про поразку України не йдеться, адже рф за 2023 рік не досягла жодних цілей. Водночас президент наголосив, що ніхто не знає, коли закінчиться війна.

Блокування кордону з Польщею. з квітня по вересень було дуже складно Україна втратила сотні мільйонів доларів, частину урожаю, та почала втрачати політичні відносини. Утім президент вірить, що новий уряд Польщі розблокує кордони, адже блокада штучна.

Президента попросили прокоментувати чутки про погіршення стосунків з головнокомандувачем Валерієм Залужним. Він заявив, що вони «робочі».

Кирило Бойко

Поділитися