26 грудня 2023 р. 22:19

Уряд вніс на розгляд парламенту законопроєкт про вдосконалення мобілізації

Фото: Факти ICTV

(Фото: Факти ICTV)

Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про вдосконалення окремих аспектів мобілізації, військового обліку та проходження військової служби",

Про це повідомив постійний представник уряду в українському парламенті Тарас Мельничук.

Згідно з цим законопроєктом, пропонується:

  • знизити вік призову з 27 до 25 років; 
  • вдосконалити процедуру військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів; 
  • впровадити можливість надсилати повістки щодо виклику до ТЦКСП через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста або на електронну пошту; 
  • у випадку невиконання обов'язків військовозобов’язаними та резервістами, їх буде включено до Єдиного реєстру боржників та застосовано обмеження, такі як заборона виїзду за кордон, обмеження права керування власним транспортом та отримання водійських посвідчень, відмова у укладенні кредитних договорів, призупинення пільг та послуг від держави; 
  • надати можливість військовослужбовцям, звільненим з полону, відпочити та пройти відновлення шляхом надання додаткової відпустки тривалістю 90 календарних днів зі збереженням грошового забезпечення; 
  • виключити призов до строкової служби та звільнити всіх строковиків в запас; 
  • виключити висновок про обмежену придатність до військової служби з переліку висновків військово-лікарських комісій; 
  • впровадити базову загальновійськову підготовку тривалістю до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років у всіх навчальних закладах; 
  • впровадити базову військову службу за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку; 
  • залучати центри надання адміністративних послуг, центри зайнятості та центри рекрутингу до заходів з рекрутингу на військову службу.

Крім того, уряд зареєстрував законопроєкт про посилення відповідальності за військові порушення.

19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що у ході обговорення закону про зміни порядку мобілізації військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

Верховна Рада України 8 листопада підтримала указ президента Володимира Зеленського про подовження терміну дії воєнного стану та мобілізації.

Таким чином, воєнний стан на території України діятиме наступні 90 діб тобто до 14 лютого 2024 року. Зазначимо, що це вже дев'ятий раз, коли рада ухвалює так постанови з початку повномасштабного вторгнення росії.

Наприклад депутати Верховної Ради 2 травня продовжили дію воєнного стану та мобілізації на 90 діб.

Режим воєнного стану діє в Україні з 24 лютого 2022 року. Спочатку його продовжували на 30 діб, а згодом стали практикувати продовження одразу на три місяці.

Воєнний стан, згідно з ЗУ "Про правовий режим воєнного стану", це особливий правовий режим, що передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози.

Інтент роз'яснював, які обмеження передбачає воєнний стан, зокрема, запровадження комендантської години, особливий режим в’їзду та виїзду, перевірка документів, заборона мітингів Протягом воєнного стану чоловіки віком 18 - 60 років також не можуть виїздити за кордон.

23 лютого 2022 року Верховна Рада підтримала запровадження надзвичайного стану. За це рішення проголосували 335 депутатів.

Напередодні президент Російської Федерації Володимир Путін повідомив про офіційне визнання так званих Донецької та Луганської народних республік (окуповані окремі райони Донецької та Луганської області)

24 лютого росія без оголошення війни розпочала повномасштабне вторгнення на територію України 

Анна Бальчінос

Поділитися