23 грудня 2021 р. 16:56

Військові та енергетичні загрози: в Одесі обговорили безпекові виклики Придністров'я

Військові та енергетичні загрози: в Одесі обговорили безпекові виклики Придністров'я

22 грудня в приміщенні Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. С. Грушевського відбулася міжнародна конференція «Російські війська у Придністров’ї – безпекові виклики й шляхи подолання», організована Українською суспільною ініціативою.

Учасники конференції обговорили чергове загострення на кордоні з Росією, під час якого Україну знову примушують до миру на умовах агресора, зокрема – до визнання «особливого статусу» ОРДЛО та прямих перемовин з т. зв. ЛДНР. При цьому, на думку експертів, майже ніхто не згадує, що поруч вже існує один російський анклав з «особливим статусом» - Придністров’я, що за 30 років не принесло мир, а перетворило його на чорну діру контрабанди і криміналу.

Конференція стала одним із заходів, покликаних не тільки привернути увагу влади та суспільства до зазначеної проблематики, але й напрацювати конкретні кроки щодо ліквідації військової та гуманітарної загрози з боку т. зв. ПМР. Серед запрошених учасників були представники дипломатичного корпусу України та Молдови, експерти з двох країн, громадськість, представники ЗМІ, студенти профільних ВНЗ та інші запрошені гості.

Зокрема, було вирішено, що Росія має виконати рішення Стамбульського саміту ОБСЄ 1999 року, за яким вона зобов’язалася вивести свої сили та боєприпаси з незалежної Молдови. Для цього так званий контингент «миротворчих» військ Російської Федерації має бути виведений з території незалежної республіки Молдова. Задля гарантування порядку, прав та свобод місцевого населення ситуація має контролюватися силами поліцейських підрозділів нейтральних країн під егідою ОБСЄ.

Завідувач сектору досліджень Південного регіону Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко сказав: «Не забуваємо, що російські війська в Придністров’ї – не миротворці. Наразі більшість військослужбовців цих військ – це місцеві жителі з російськими паспортами. З 2017 року відбулася інтенсифікація військових навчань, орієнтовані проти України. Відпрацьовуються наступальні операції. В порушення всіх домовленостей ці навчання відбуваються спільно з російськими військами.

Ключова проблема у відновленні миру – визнання т. зв. ПМР стороною перемовин, як і т. зв. ДНР і ЛНР. Цей шлях довів свою неефективність».

На думку директора Школи відповідальної політики Андрія Юсова, Молдова виконала Мінськ задовго до України: «Молдова виконала і більше – навіть закріпили особливий статус т. зв. ПМР. І це нічим не допомогло у вирішенні конфлікту. Важкий урок Молдови має бути вивчений і врахований Україною».

В підсумку було ухвалено проєкт резолюції, на базі якої буде продовжено співпрацю з відповідними державними органами щодо подолання загрози, яку постійно становить для України та безпеки в регіоні російський анклав в Придністров’ї.

Генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун сказав, що «Однією з характерних ознак небезпеки є наявність підрозділу військової контррозвідки Росії в т зв. ПМР, що є певною ознакою підготовки наступальних операцій. Єдиний позитив в наявності цього анклаву – це приклад того, що не можна вести перемовини з терористами. І ми постійно його наводимо коли нам нав’язують прямі перемовини з ОРДЛО».

Нагадаємо, автівки з придністровськими номерами не зможуть заїхати в Україну з 1 вересня 2021 року. Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України та ноти Міністерства закордонних справ України з 1 вересня до участі у міжнародному русі допускатимуться виключно ті транспортні засоби із Придністровського регіону Республіки Молдова, які матимуть реєстраційні номерні знаки узгодженого зразка та так звані нейтральні номери, разом з іншими транспортними засобами, зареєстрованими згідно із законодавством Республіки Молдова.

На початку року Служба безпеки України викрила мережу з 12 анонімних Telegram-каналів, які під кураторством спецслужб Російської Федерації поширювали проросійські меседжі, зокрема, на користувачів в Одесі. 

За версією слідства, агентурну мережу створено 85 центром спецслужби головного управління Генштабу російських Збройних сил. Діяльність цього центру іноді приписують хакерським угрупованням Fancy Bear, APT 28 та Strontium. База розташовувалась на території невизнаного Придністров'я у місті Тираспіль, а до складу мережі входили "активісти російської весни" з Харкова та Одеси.

Поділитися