23 квітня 2024 р. 21:50

Одесі потрібні 200 трамваїв та тролейбусів, аби позбутися маршруток

Фото: Інтент

(Фото: Інтент)

Одеському муніципалітету доведеться придбати 200 одиниць транспорту, в разі якщо в мерії з'явиться бажання повністю замінити якісним громадським транспортом маршрутні таксі.

По це в етері Інтент. Інсайт заявив голова постійна депутатської комісії з питань транспорту і дорожнього господарства Петро Обухов.

Він зазначив, що йдеться про транспорт загалом, тобто трамваї, тролейбуси і, якщо буде потрібно, то й автобуси. 

Наразі ж на маршрутах міста щоденно працюють близько 70 трамваїв та приблизно така ж кількість тролейбусів й при цьому частину чинного рухомого складу треба замінювати через його застарілість. Утім, як зазначив депутат на придбання такої кількості транспорту в міста навряд чи будуть гроші.  

"Треба знайти мільйонів 200-300 євро на закупівлю транспорту й ніхто не буде особливо під час війни витрачати такі гроші. Можна було б звісно взяти кредити, але не під час війни", - наголосив Петро Обухов.

Ще одним шляхом депутат бачить отримання містом транспорту, як благодійну допомогу. Наприклад як Вінниця отримує від Цюриха транспорт, який вже був у користуванні. 

Але найліпшим, на думку Петра Обухова, є впровадження єдиного електронного квитка для усього міського транспорту без виключення. 

"Весь транспорт користується єдиним квитком гроші акумулюються на рахунках комунального підприємства чи установи й далі це комунальне підприємство розраховується з перевізником за рейси. Таке працює в Чернігові. Якщо так запрацює, то далі мерія оголошує, що ми віддаємо маршрут такий-то приватній компанії на 10 років, вона буде отримувати за кожен рейс так-то суму незалежно від кількості перевезених пасажирів, але за умови, що всі автобуси нові, з низькою підлогою й все таке інше, і тоді для бізнесмена це може бути як бізнес-план. Ти вкладаєшся в автобуси, але маєш на 10 років гарантовано роботу, за чотири роки окупаєш вкладене й заробляєш, але в нас поки таке не працює в Одесі", - пояснив депутат.      

Зазначимо, що наразі громадський транспорт Одеси має проблеми із кадровим та рухомим складом. Так у лютому директор Департаменту транспорту, зв'язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради Володимир Хитренко заявив, що керівництво комунального підприємства "Одесміськелектротранс" зволікало із бронюванням працівників від мобілізації через що втратило 100 працівників.

Тематикою попереднього випуску стали укриття.

Разом з гостем студії Володимиром Харіщаком, заступником директора департаменту муніципальної безпеки — начальником управління  з питань цивільного захисту, оговорили ситуацію з укриттями в Одесі, що робити та до кого звертатися у випадку зачиненого сховища і не тільки.

Тематикою першої зустрічі стали "Воєнні злочини росії проти України". Поговорили про фіксацію воєнних злочинів в Одеській та Миколаївській областях, для чого їх потрібно фіксувати, хто і як це робить та які результати вже є у правозахисників. Гостем студії був голова правління УГСПЛ Анатолій Бойко.

Кирило Бойко

Поділитися