30 квітня 2024 р. 20:28

У Первомайську виступили проти перейменування міста: запропонована інша назва

У Первомайську виступили проти перейменування міста: запропонована інша назва

Комітет Верховної Ради підтримав перейменування міста Первомайськ на Ольвіопіль у Миколаївській області. Проте, місцеві депутати хочуть запропонувати іншу назву.

Зокрема, депутати Первомайської міської ради зберуться на позачергову сесію, щоб проголосувати за перейменування міста. Відповідний проєкт рішення розміщено на сайті Первомайської міськради.

Депутати голосуватимуть за направлення пропозиції до Верховної Ради України про перейменування міста на Богославськ.

Окрім цього, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який родом з Миколаївщини, також не погодився з перейменуванням  міста.

"Імперський Ольвіополь замість "червоного" Первомайська? Не заслужила цього Миколаївщина...", — висловився він.

У вересні минулого року жителі Первомайська обирали нову назву міста - на обговорення було винесено чотири варіанти. Тоді узгодили чотири оригінальні назви міста: Вінграновськ - на честь Почесного громадянина міста, видатного письменника, режисера, лауреата Канського фестивалю, володаря золотої медалі кінофестивалю в Лос-Анджелесі, автора численних фільмів; Орель - трикутя, де сходяться ріки, назва походить із санскриту, Орлик - згодом похідне від Орель поселення на сучасному Ольвіополі; Богославськ - назва від славної давньої ріки Бог.

Учасники обговорення зазначили, що зійшлися на тому, що "місто Вінграновськ" досить влучна, вишукана, сучасна і приваблива назва на перспективу розвитку міста.

Ми писали, що у Миколаївському районі перейменували провулок на честь загиблого ветерана МВС.

Крім того, компанія "Нібулон" звернулася до топонімічної комісії Миколаєва з проханням перейменувати вулицю Фалєєвську на честь загиблого внаслідок російського удару засновника компанії Олексія Вадатурського.

Тако повідомлялось, деколонізація торкнеться населених пунктів у Баштанському та Первомайському районах.

Ірина Глухова

Поділитися