28 червня 2021 р. 17:58

В Ренійській громаді готуються до пожежонебезпечного сезону

В Ренійській громаді готуються до пожежонебезпечного сезону

На засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Ренійської міської ради, яка відбулася 25 червня 2021 року, було розглянуто питання про захист населених пунктів, протидії пожежам в природних екосистемах, виконання заходів з протипожежного захисту лісових масивів, сільгоспугідь, об'єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) на території Ренійської міської територіальної громади.

У протоколі засідання комісії, опублікованому на офіційному сайті міськради, наголошується, що щорічно, з настанням потепління, починається пожежонебезпечний період, який супроводжується великими пожежами в природних екосистемах із загорянням сухої трави, лісової підстилки та очерету на заболоченій місцевості. На виробничих територіях, уздовж транспортних магістралей і залізничних шляхів і навіть на узбіччях вулиць масово спалюють сміття. Саме тому збільшується небезпека виникнення пожеж, основним фактором яких є саме необережність у поводженні з вогнем та недотриманням правил пожежної безпеки.

Як свідчать статистичні дані 2020 року, на території Одеської області в цілому виникло близько 6 тис. 300 пожеж, що на 16% менше ніж в 2019 році, під час яких загинули 320 осіб, серед яких  9 дітей і загальний збиток склав понад 32 мільйони 960 тисяч гривень, що на 43% більше ніж в 2019 році. У той же час Головне управління статистики в Одеській області повідомляє, що за 2020 рік під час нещасних випадків, завданих дією диму, вогню та полум'я в усій області загинуло 99 осіб.

Із загальної кількості пожеж, в природних екосистемах виникло 3 тис. 127 пожеж, що на 27% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Незважаючи на зменшення кількості пожеж в природних екосистемах, спостерігається збільшення площі пожеж з кожним роком на 5-10%. Тобто кількість пожеж хоч і зменшується, але шкода, яку вони завдають, зростає.

Особливо небезпечним фактором пожеж в літній період є спалювання сухої трави вздовж доріг, лісосмуг і на відкритих територіях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів і газопроводів. У населених пунктах спалювання сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости в неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Крім того, погіршення видимості на автошляхах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Занепокоєння викликають пожежі в природоохоронних заповідних територіях розташованих в плавнях і заболоченій місцевості. Пожежно-рятувальні підрозділи через відсутність шляхів під'їзду та неможливістю ліквідувати пожежу в осередку його виникнення, змушені обмежуватися забезпеченням пожежної безпеки розташованих поруч з об'єктами ПЗФ населених пунктів.

Для запобігання виникнення пожеж комісія наказала ряду служб і організацій прийняти протягом пожежонебезпечного періоду відповідних заходів, а саме.

КО ЖКС постійно проводити роботи по ліквідації стихійних звалищ, активізувати роботу по викошуванню сухої рослинності, вивезенню пального сміття, обкошуванню узбіч доріг в межах зон відповідальності.

Керівники агропромислових і сільськогосподарських підприємств повинні суворо дотримуватися вимог пожежної безпеки під час збирання врожаю зернових культур і заготівлі грубих кормів і забезпечити необхідну кількість первинних засобів пожежогасіння, в тому числі сертифікованими вогнегасниками, місць зберігання та переробки сільськогосподарської продукції.

Відділенню № 2 Ізмаїльського РВП ГУНП України в Одеській області пропонується організувати проведення рейдів та патрулювання лісових масивів, територій і об'єктів ПЗФ для здійснення контролю за дотриманням лісокористувачами, населенням і підприємствами вимог пожежної безпеки, особливу увагу приділити проведенню цієї роботи у вихідні та святкові дні.

А відділ інформаційних технологій та інформаційної політики апарату виконкому Ренійської міської ради проводити широку роз'яснювальну роботу серед населення, установ, організацій та інших суб'єктів господарювання про відповідальність, передбачену за дії, спрямовані на знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу, відповідно до вимог статей 77 «порушення вимог пожежної безпеки в лісах», 77-1 «Самовільне випалювання рослинності або її залишків» Кодексу України про адміністративні порушення.

Нагадаємо, що Президентом України був підписаний новий закон, яким внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, в тому числі в частині збільшення штрафів за самовільне спалювання рослинності або її залишків. А саме статті 77 з позначкою 1 «Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, ...». Тепер такі дії ведуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти (3 тис. 60 – 6 тис. 120 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів (21 тис. 420 – 30 тис. 600 грн.).

Нагадаємо, для двох сіл Ренійської громади підняли тарифи на воду. На засіданні виконавчого комітету Ренійської міської ради VIII скликання, яке відбулося 18 червня 2021 року було прийнято рішення про коригування тарифів на послуги з водопостачання в селах Лиманське і Долинське.

Поділитися