25 квітня 2024 р. 18:02

У Миколаєві побудуть новий водогін з Нової Одеси

ФОТО: Соцмережі

(ФОТО: Соцмережі)

Новий магістральний водопровід для Миколаєва прокладатимуть із Нової Одеси. Питання даного будівництва було включено до "Програми економічного та соціального розвитку Миколаєва".

Це рішення прийняли під час засідання тридцять першої сесії Миколаївської міської ради VIII скликання.

Директор управління капітального будівництва Олексій Савчук зазначив, що рішення про прокладання водопроводу ухвалювали на підставі техніко-економічних розрахунків французьких фахівців. на замовлення Європейського інвестиційного банку.

Замовником робіт стане Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Миколаївській області, оскільки будівництво об'єктів проходитиме і за межами міста. Завершити роботу планують до 2026 року.

Майже 2 роки Миколаїв живе без придатної для вживання води у водопроводі. Окупанти навмисно підірвали водогін у найкритичнішому його місці під час наступу на місто 12 квітня 2022 року. Перший місяць після підриву води не було зовсім, згодом вона з’явилася — брудна й заборонена для використання. До сьогодні водогін не відновлено.

Днями Nefco та місто Миколаїв підписали угоду про надання інвестиційного гранту для впровадження реконструкції системи водопостачання для обраного району міста Миколаєва на півдні України. Близько 5,36 мільйона євро будуть виділені на реалізацію проєкту та допоміжні заходи з Данії.

Крім цього, Миколаїв отримає 10 мільйонів євро на реконструкцію водопостачання від Європейського банку. Проєкт містить три компоненти. По-перше, це відновлення розподільчої мережі міста, яка постраждала внаслідок використання солоної води. Другий компонент — це водозабір на річці Дніпро. Третій - відбудова знищеного комплексу мікрофільтрації та сіток.

Раніше, Уряд виділив 125,5 мільйонів гривень з резервного фонду державного бюджету на водопостачання Миколаєва. Фінансування відбуватиметься в межах відповідної бюджетної програми із резервного фонду держбюджету. Розпорядником коштів визначили Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Анна Бальчінос

Поділитися