14 лютого 2021 р. 13:30

Ренійська громада згодилася взяти участь державній програмі

Ренійська громада згодилася взяти участь державній програмі

Головним в порядку денному четвертої сесії Ренійської міської ради був блок рішень з прийняття у власність громади шкіл, лікарень, амбулаторій, бібліотек. 

Головним проте не єдиним - були ухваленні ще три рішення, що безпосередньо вплине на життя громади. 

Серед них було рішення «Про надання згоди на реалізацію проєкта «Капітальний ремонт (термомодернизація) фасадів та систем теплопостачання із використанням альтернативних джерел тепла будівель комунального некомерційнного підприємства «Ренийська ЦРБ» на вул. Восточній, 1а в Рени».

Що криється за цим формулюванням, на засіданнях постійних комісій пояснила секретар міської ради Оксана Єфіменко. Ренійська міська рада планує взяти участь в державній програмі з підвищенням енергоефективності. В рамках цієї програми керівництво громади сподівається отримати кошти, на які можна буде утеплити фасад, змінити вікна, відремонтувати стелю та утеплити підлоги в комплексі будівель Ренійської ЦРЛ вулицею Восточною. 

Якщо все вийде то роботи можуть розпочатися вже цього року, проте бюрократична процедура прописана таким чином, що першим кроком має стати формальна згода депутатського корпусу на участь в програмі. Тож депутати згодилися.

Цікава деталь: зазвичай явка депутатів на позачергові сесії невелика. Це пояснюється тим, що свої обов'язки депутати міських рад виконують на громадських засадах. Зарплатня за цю роботу не передбачена. Тож необхідні для існування кошти заробляють займаючись іншими видами діяльності  

Взагалі робота депутата створює незручності для їхньої основної діяльності. Окрім того якщо про чергову сесію депутати дізнаються за десять днів до засідання, то позачергові сесії проводяться стрімко протягом трьох-чотирьох днів. 

Наприклад, розпорядження міського голови про проведення четвертої сесії Ренійської міськради оприлюднено 10 лютого, а засідання відбулося 12 лютого. І далеко не в усім та не завжди вдається скоректувати свої плани. В цій ситуації ренійські депутати продемонстрували явку, якої не завжди вдається досягти під час роботи чергових сесій. 12 лютого о 9 годині ранку на спільне засідання двох депутатських комісій, з гуманітарних питань та з питань законності депутатської етики та регламенту, з'явилися дев'ять з десяти. Серед яких й ті хто живуть в селах.

Нагадаємо, під час роботи позачергової четвертої сесії Ренійської міської ради VIII скликання депутати дали згоду на прийняття в комунальну власність Ренійської міської територіальної громади в особі Ренійської міської ради об'єктів права спільної комунальної власності територіальних громад Ізмаїльського району, управління якими здійснює Ізмаїльська районна рада.

Перший - об'єкт незавершеного будівництва Ренійської районної поліклініки. Будівля районної поліклініки в місті Рені може претендувати на сумнівний титул самого відомого довгобуду. У цій категорії йому може скласти конкуренцію тільки станція другого підйому води в м. Рені. Будівництво нової поліклініки в Рені почалося ще в 1989 році, після чого було заморожено більш ніж на 20 років. Довгобуд реанімувався в 2012 році.

Після цього, мало не щороку з бюджетів різного рівня виділялися суми, які обчислюються мільйонами гривень для закінчення будівництва, придбання обладнання. Змінювали один одного губернатори, віце-губернатори, народні депутати неодноразово обіцяли, що вже до кінця цього-то року об'єкт буде введений в експлуатацію. Але, віз і нині там. Будівлю поліклініки в експлуатацію не здано і в такому статусі вона перейшла у власність Ренійської територіальної громади.

Поділитися