13 грудня 2019 р. 16:21

Конфлікт з агробізнесом: доброславські депутати поки що не дадуть землю підприємству для забудови

Конфлікт з агробізнесом: доброславські депутати поки що не дадуть землю підприємству для забудови

Депутати Доброславської селищної ради Одеської області 12 грудня на позачерговій сесії розглянули звернення ТОВ «Агропівдень»-3 про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки розміром 2,0312 га у довгострокову оренду на 49 років для будівництва адміністрації, ресторанно-готельного комплексу, парковки для легкових автомобілів.

Під час обговорення  цього питання виникла дискусія. На засіданні були присутні активістки Світлана Мартинюк та Валентина Кузьмич, які вказали, що неможливо надавати дозвіл на оренду "Агропівдню-3" ще двох гектарів через шкідливість здоров`ю для мешканців, яке, за їх словами, завдає робота цього підприємства. Крім того, є відповідний лист начальника Лиманського районного управління головного управління держпродспоживслужби в Одеській області Михайла Ороса на ім`я голови селищної ради Людмили Прокопечко від 22 листопада, в якому повідомляється, що 21 листопада районною Держпродспоживслужбою проведено перевірку виробничої бази «Агропівдня-3» та вказано на порушення: 1. Територія підприємства не огороджена; 2. В одному з контейнерів знаходяться пластикові каністри об`ємом 10 літрів з мінеральними добривами. Крім того, вказано, що контейнер розташований на відстані 25 метрів від водонапірної башти, що  є порушенням санітарних норм.

На що заступник голови селищної ради Максим Калюжний відповів, що чекають висновків вищої установи – головного управління державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, а вищезазначений документ є тільки рекомендацією. Він наполягав, що комісія повинна виявити порушення і зробити висновок про притягнення керівництва "Агропівдня-3" до відповідальності, а на даний час, на його думку, такого висновку ще немає.

Між депутатами теж згоди не було. Депутати Анатолій Голубович, Вячеслав Семенюк, Тетяна Чабан були проти того, щоб надавати дозвіл і вказували на порушення "Агропівдня-3". Віктор Моргун висловив пропозицію, щоб надати дозвіл тільки на оренду 1 га, бо цього розміру вистачить, щоб побудувати адміністративні будови.  Заступниця голови селищної ради Людмила Ващенко звернулась до виконавчого директора "Агропівдня-3" Олександра Іванова і запропонувала не розміщати адмінбудівлю підприємства дуже близько до городів людей. Вона запропонувала  висадити фруктові дерева, де територія наближена до людських городів, однак Олександр Іванов не виявив такого бажання, хоча пообіцяв облагородити  територію, посадивши кущі та квіти.

Депутати Віктор Могилевський, Геннадій Середа повідомляли, що законних підстав для відмови немає, але Геннадій Середа наголосив на тому, що керівники "Агропівдня-3" не зовсім відверті, тому що раніше їм мало вистачити тих гектарів, які вони викупили раніше, і запропонував принести на наступне засідання сесії перспективний план по розробці території.

Цю ідею підтримала голова селищної ради Людмила Прокопечко. Вона вказала, що більше 600 тисяч гривень на рік за оренду 2 гектарів зовсім не завадять бюджету селищної ради, але треба розбиратись. Олександр Іванов пообіцяв принести такий план. Тож депутати повернуться до питання пізніше.

Поділитися