19 квітня 2019 р. 16:27

Білгород-Дністровська міська рада не підтримала відміну тарифу на воду в 35 гривень

Білгород-Дністровська міська рада  не підтримала відміну тарифу на воду в 35 гривень

Найбільш резонансним рішенням порядку денного 48-ї сесії Білгород-Дністровської міської ради був проект рішення "Про скасування рішення виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради від 29 березня 2019 року «Про коригування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, з централізованого постачання холодної води та водовідведення».

Саме для підтримки цього питання в сесійній залі були присутні депутати Одеської обласної ради Роман Сеник та Віктор Андрієнков («Опозиційний блок»), а також група підтримки у вигляді «небайдужих громадян» які регулярно збираються на сесії міської ради, коли в порядку денному є резонансні питання, пов’язані з тарифами та КП «Білгород-Дністровськводоканал». 

Після затвердження порядку денного від голови фракції «Опозиційний блок» Віталія Граждана надійшла пропозиція про те, щоб поставити це питання першим у порядку денному. Свою пропозицію депутат аргументував тим, що більшість присутніх на засіданні міської ради мешканців міста цікавить саме це питання.  

Також перед початком голосування для виступу зареєструвались Віталій Граждан та Денис Кімінчіджі (позафракційний). 

В. Граждан пояснив, що мешканці міста передали йому доручення та звернення, щоб він виступив з ними на сесії ради. Суть доручення зводилась до актуалізації проблеми якості водопостачання в місті Білгороді-Дністровському та неефективного управління КП «Білгород-Дністровськводоканал», що завдає мільйонні збитку міському бюджету, а також пропозиції скасувати рішення виконкому Білгород-Дністровської міської ради про коригування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, з централізованого постачання холодної води та водовідведення.

«Питання відміни тарифів болюче і розглядалося  членами минулого складу виконавчого комітету доволі довго. Мене як депутата і мешканця міста непокоїть те, що п’ять членів виконкому, які є співробітниками міської ради, та міський голова прийняли це рішення, не ознайомившись з жодними документами стосовно цього питання. У 2016 році борг "Білгород-Дністровськводоканалу" складав 4,4 млн грн. Зараз борг, відповідно до документації підприємства, складає 19,5 млн грн. Хочу запитати Вас, Алло Федорівно, як так сталося, що у підприємства з’явився борг у 15 млн грн?», - спитав депутат Деніс Кімінчіджі у міського голови Алли Гінак.

Депутат попросив міського голову та депутатів підтримати рішення про проведення незалежного аудиту комунальних підприємств міста за період з 2016 по 2019 роки. Міський голова Алла Гінак відповіла, що з минулої весни цей аудит було проведено, і його результати знаходяться у виконавчому комітеті, однак цими результатами ніхто з депутатів не цікавиться.  Проте, на думку Дениса Кімінчіджі, цей аудит був проведено заангажованими особами та не може вважатися незалежним. 

«Питання аудиту я вважаю вичерпаним» — завершила міський голова.

Заступник міського голови Сергій Чорнокульський заявив, що вважає питання тарифів "заполітизованим певною політичною силою" в раді. А також попросив надати норми закону, які були порушені виконавчим комітетом при коригуванні тарифів на воду. 

Після цього перед трибуною стала мешканка міста, яка почала вигукувати про незаконність тарифів та необхідність незалежної експертизи, що має встановити дійсний тариф на воду в Білгороді-Дністровському.

Через натовп мешканців міста до трибуни прорвався депутат Одеської обласної ради Віктор Андрієнков. У свої промові депутат облради зробив акцент на тому, що Сергій Чорнокульський не виправдовує покладених на нього надій.

«Коли місто залишилось без керівництва через звільнення з посади Вадима Кесарчука, Валентина Архипенко злягла на лікарняному, міський голова два місяці перебувала у відпустці, мене запросили у ресторан навпроти міської ради та вмовляли допомогти знайти людину, яка могла допомогти вирішити ці проблеми. І ми звернули увагу на Вас як молодого і перспективного управлінця, який показав непогані результати у Шабо. Я як людина, котра безпосередньо причетна до вашого призначення на посаду заступника міського голови, вимушений поставити вам незадовільну оцінку. І замість пошуку політики в цій залі краще шукайте собі нове робоче місце. А ви, панове депутати, поставте на голосування відміну тарифу та проведіть аудит підприємства і направте всі ресурси міста на вирішення проблеми водоканалу», - підкреслив він.

На що Сергій Чорнокульський відповів запитанням про, те, яку допомогу Віктор Андрієнков як депутат Одеської обласної ради надав КП «Білгород-Дністровсьводоканал» за останні три роки. Зворотної відповіді не було.

Після невдалої спроби співробітника водоканалу пояснити необхідність чинного тарифу до трибуни вийшов депутат Одеської обласної ради Роман Сеник, яЯкий звернувся до міського голови Алли Гінак з пропозицією відмінити новий тариф в 35 грн.

«Інакше існує ймовірність того, що люди просто не будуть його сплачувати. І 19 млн боргу перетворяться на 119 млн грн, і тоді буде колапс. Люди прийшли на сесію не тому, що не хочуть платити такий тариф, а тому що не можуть. Наразі в облраді є резервний фонд в 15 млн грн, і його можна направити на вирішення вашої проблеми з водоканалом так само, як це було зроблено два роки тому в Ізмаїлі. На сьогодні жодного разу жоден з депутатів не звернувся до депутатів обласної ради, щоб допомогти із вирішенням проблеми», - наполягав він. 

Однак жоден із спікерів не зміг змінити думку депутатів Білгород-Дністровської ради і як результат проект  "Про скасування рішення виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради від 29.03.2019 року №109 «Про коригування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, з централізованого постачання холодної води та водовідведення»" так і не був прийнятий: 10 депутатів проголосували «за»,  1 - «проти»,  3 утримались, 14 не голосували.

Нагадаємо, чергове 48 засідання Білгород-Дністровської міської ради відбулося 18 квітня, його ключовим питанням порядку денного було обрання нового секретаря ради.

Поділитися